Dostupni linkovi

Potraga za malim Azamom


Kampanja za pronalaženje dečaka Azama Aldahama
Kampanja za pronalaženje dečaka Azama Aldahama

Još uvek nema pomaka u potrazi za petogodišnjim Azamom Aldahamom, dečakom najverovatnije sirijskog porekla, koji je nestao, a strahuje se da bi mogao biti kidnapovan. Evropa se digla na noge i bacila u potragu za mališanom nakon što se internetom proširio snimak deteta sa teškom povredom vilice u beogradskom parku kod Autobuske stanice, a novinar Bi-bi-sija koji je otkrio ovu priču i alarmirao javnost, pokrenuo je kampanju na društvenim mrežama. Primarni zadatak mu je da dozna gde se Azam sada nalazi i da ga poveže sa majkom od koje se navodno odvojio u Turskoj.

Džon Svini, novinar britanskog Bi-bi-sija, prvi put je video malog Azama 9. septembra u centru za prihvat izbeglica u Preševu, gde je radio na dokumentarcu „Dugi put“, o izbegličkoj krizi. Kako kaže za Radio Slobodna Evropa, iako je situacija zbog velike gužve u kampu bila haotična, odmah je primetio da nešto nije u redu sa dečakom.

„Imao je ogroman zavoj na vilici i nešto što je ličilo na modricu oko oka. Čovek koji ga je nosio rekao nam je da je doživeo saobraćajnu nesreću u Makedoniji. Zanimalo me je gde mu je majka. Dobio sam odgovor da je ostala u Turskoj. Jasno mi je da se dešava da se porodice razdvoje. Na to sam nailazio i ranije. Drugo što sam pitao bilo je – gde mu je otac? Pokazali su mi na čoveka u roze košulji. Taj čovek nije nosio svog sina. Ličili su, ali se on nije ponašao kao da mu je otac. Ponavljam, tamo je bio haos u kojem ne znate zasigurno šta se događa“, priča nam ovaj dugogodišnji britanski novinar.

Čovek koji se predstavio kao Azamov otac je, pak, to u više navrata rekao britanskoj novinarskoj ekipi. Nakon što mu je rečeno da je dete išlo na rentgenski pregled u Makedoniji, Svini se oprašta od mališana. No, srešće ga ponovo već sutradan u Beogradu. Novinar zatiče Azama pod lekarskim šatorom u parku kod Autobuske stanice, gde izbeglice prave pauzu na putu kao zapadnoj i severnoj Evropi.

„Doktorka mu je brisala vilicu nekim antiseptikom, a dete je plakalo kao kiša. Čovek koji je prethodnog dana rekao da mu je otac nije bio tu. I to mi je bilo veoma čudno. Onda se otac pojavio. Naš prevodilac je razgovarao sa dečakom. Podsećam, on ima slomljenu vilicu i ne priča jasno, tako da nikad nismo razumeli odakle je. Međutim, ono što smo razumeli je da čovek koji je s njim nije njegov otac nego ujak. E, sad, da li mu je pravi ujak, dalji rođak ili uopšte nisu u srodstvu – nikad nismo saznali. Nismo ga razumeli“, kaže Svini.

U međuvemenu, dečaka je pregledala doktorka Radmila Kosić, koja je sa lekarskom ekipom dežurala u parku.

“Otac je insistirao da dečak primi samo antibiotsku terapiju i da bude upućen dalje da se oni ne bi zadržavali. Ja sam na osnovu pregleda zaključila da dečak nije u stanju da putuje dalje, da njegovo stanje zahteva dalju dijagnostiku. U dogovoru sa mojom medicinskom sestrom i lekarima iz Hitne pomoći, dečak je u pratnji medicinske sestre prebačen u Univerzitetsku dečju kliniku u Tiršovoj, a potom na Kliniku za maksilofacijalnu hirurgiju, gde je ponovo načinjen rentgenski snimak i postojala je sumnja na prelom donje vilice”, objašnjava dr Kosić.

Azamu se nakon toga gubi svaki trag. Ono što je Džon Svini saznao jeste da je navodni dečakov otac posle kratkog vremena odveo iz bolnice.

Britanski novinar je preko matične medijske kuće pokrenuo on line kampanju za prikupljanje informacija o Azamu. Uključeno je mnogo organizacija iz svih krajeva Evrope, među kojima je i ovdašnja NVO Astra, koja već godinama unazad ima otvoren evropski broj za nestalu decu – 116 000, kaže Katarina Ivanović iz ove organizacije.

„Takođe, mi smo u dnevnom kontaktu sa organizacijama iz instranstva koje će nam proslediti informacije, da li je dete prešlo granicu ili nije. Za sada nismo dobili nijedan relevantan podatak koji bismo mogli da prosledimo policiji kako bi se što bezbednije i uspešnije pronašlo dete.“

Iako kampanja još uvek tapka u mestu, Džon Svini kaže da se neće smiriti dok ne sazna šta se zapravo desio sa Azamom. Sve informacije u vezi sa dečakovim nestankom na društvenim mrežama su objedinjene pod hashtagom #FindAzam.

„Činimo sve što možemo. Koristimo sve kanale komunikacije koji su nam dostupni – društvene mreže, fejsbuk, tviter, snepčet. Naš dokumentarac ’Dugi put’, u kojem smo ispričali priču o malom Azamu emitovan je u Britaniji. Sledećeg vikenda, 17. i 18. oktobra, biće prikazan četiri puta na kanalu BBC World. Tako da se nadam da će, kada emisija bude emitovana u Evropi, još više ljudi to videti. Nadam se da ćemo ga pronaći. Želimo da znamo da je na bezbednom.“

XS
SM
MD
LG