Dostupni linkovi

Postignut dogovor o Vladi Federacije, otvoren put za Vijeće ministara BiH


Dragan Čović, Bakir Izetbegović i Željko Komšić
Dragan Čović, Bakir Izetbegović i Željko Komšić

Partneri u vlasti na nivou Federacije, u četvrtak tokom poslijepodneva došli su do formule za raspodjelu minstarstava tako da će svaka od partija - HDZ BiH, SDA i DF “imati” po pet ministarstava, dok će se o 16 –om, Ministarstvu finansija, koje ipak pripalo HDZ-u, zajednički dogovoriti sve tri partije.

Nakon 150 dana, konačno su se stekli uslovi da Federacija dobije Vladu, a zatim da bude formirano i Vijeće ministara BiH.

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović je izjavio: "Dobili smo Ministarstvo financija, saobraćaja i veza, zdravstva, prostornog uređenja, pravde te kulture i sporta. Ministra financija ćemo zajedno predložiti Bakir Izetbegovići ja, Željko Komšić će dati saglasnost na izbor tog ministra, tako da to bude zajednički kandidat. Time smo napravili kompromis i formalno završili priču o formiranju Vlade FBiH."

Čović je takođe izjavio da bi, nakon što je dogovoren sastav Vlade Federacije i podjela pozicija, u ponedjeljak, 16. marta mogla biti sazvana sjednica Predstavničkog doma i imenovana federalna Vlada.

Iako Izetbegović i Komšić nisu govorili o ministarstvima koja su pripala njihovim partijama, prema onom što je “procurilo” u javnost, SDA bi mogla imati ministre u resorima razvoja, preduzetništva i zanatstva, unutrašnjih poslova, obrazovanja, raseljenih lica i izbjeglica te poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Demokratska fronta bi mogla imati svoje kadrove na čelu Ministarstva energetike, industrije i rudarstva, zatim turizma, trgovine, rada i socijalne politike.

Bakir Izetbegović, zamjenik predsjednika SDA, okupljenim novinarima je izjavio: “Dogovorili smo se. Osim zajedničkog Ministarstva finansija (SDA,HDZ i DF), i Ministarstvo za boračka pitanja će biti također zajedničko, ali samo između DF-a i SDA. Tako će SDA imati premijera i pet ministara.“

Lider Demokratske fronte Željko Komšić kazao je da je zadovoljan dogovorenim, te da će već naredne sedmice BiH dobiti i državnu i federalnu vladu. To je ono što, kako kaže, građani čekaju već mjesecima.

"Najvažnije je da smo postigli dogovor. Svako je morao od nas progutati gorku pilulu, ali bitno je da se proces deblokirao", istakao je Komšić.

XS
SM
MD
LG