Dostupni linkovi

Zvizdić za RSE: Vijeće ministara do sredine naredne sedmice


Zvizdić za RSE: Najvažniji cilj je BiH bliža EU
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:09:55 0:00

Predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić u intervjuu za Radio Slobodna Evropa, između ostalog je rekao da očekuje da će Vijeće ministara biti formirano do sredine naredne sedmice. Njegov najvažniji cilj je tokom četvorogodišnjeg mandata ubrzati proces pristupanja BiH Evropskoj uniji i provesti sve potrebne reforme. Ovih dana intenzivirani su razgovori o novim ministarskim pozicijama, a Zvizdić odgovara i na pitanje da li već ima sva imena novih ministara.

RSE: Gospodine Zvizdiću, ovih dana se intenzivno pregovara oko novih ministara za Vijeće ministara. Imamo li konačno imena novih ministara?

Zvizdić: Nemamo još uvijek imena svih ministara, ali mislim da ćemo ih imati do kraja ove sedmice. Naime, zaista intenzivno razgovaramo sa svim strankama koje čine parlamentarnu većinu i koje će dati svoje kandidate za Vijeće ministara. Savez za promjene je to već uradio, prilikom moje posjete Banjaluci, a mislim da ću u narednih par dana imati razgovore i sa DF-om, grupacijom stranaka hrvatskog bloka okupljenih oko HDZ-a, i naravno, SDA će isto tako dati svoja imena u narednih par dana.

RSE: Kada možemo očekivati konačno formiranje Vijeća ministara BiH, budući da je u ponedjeljak već stigla vijest iz Sekretarijata da je zakonski rok 15. marta, a ne 11. marta, kako su to neki mediji prenijeli, ali da ne postoje nikakve sankcije ako se taj rok probije.

Zvizdić: Da, takve su zakonske norme koje propisuju formiranje Vijeća ministara, ali, ne obazirući se na to, ja mislim da smo i ranije trebali formirati Vijeće ministara, ne čekajući ove krajnje rokove. Moja očekivanja su u ovom smislu pozitivna, mislim da bi do sredine naredne sedmice, s obzirom na sve potrebne provjere, mogli imati formirano Vijeće ministara.

RSE: U svom ekspozeu naveli ste da ćete nastaviti pozitivne procese koje je započela garnitura koja je bila prije Vas u Vijeću ministara BiH. Na šta ste konkretno mislili? Koji su to tačno pozitivni procesi?

Zvizdić: Imajući u vidu izvještaj o napretku Bosne i Hercegovine unazad par godina, može se kazati da je u određenim segmentima došlo do pozitivnih iskoraka – kada govorimo o finansijskoj stabilnosti, o fiskalnoj politici, o usvajanju određenih strateških dokumenata, istina, ne unutar onih termina kako je to zahtijevala Evropska komisija i Evropska unija, kao što je, recimo, strategija za korištenje IPA2 fondova, koja je napravljena samo za period 2014.-2017., ne kao što su to uradile zemlje regije, 2014.-2020. Ipak, u specifičnim političkim okolnostima u kojima je radilo prethodno Vijeće ministara, imajući u vidu činjenicu da je formirano jako kasno, oni su ipak uspjeli napraviti određene iskorake, koji su još uvijek pokazivali da smo opredijeljeni za euroatlantski put i da nastojimo formirati državne politike za neke bitne oblasti u kojima Bosna i Hercegovina ima komparativne prednosti.

RSE: Rekli ste u ekspozeu kako Vam je najvažniji cilj članstvo BiH u Evropskoj uniji. Na koji način ubrzati sve potrebne reforme, budući da imamo situaciju da smo prema svim statistikama posljednji u regiji kada je riječ o približavanju Evropskoj uniji.

Zvizdić: Da, zaista je evidentan taj zastoj. Naša osnovna namjera i naš osnovni cilj će biti prevladavanje postojećih zastoja u procesima euroatlantskih integracija. Mislim da su neke bitne stvari već napravljene – kao što je bila neopoziva pisana izjava Predsjedništva BiH i političkih lidera da su spremni da aktivno rade i da postižu unutrašnji dogovor, kada govorimo o euroatlantskim integracijama. Važno je reći da je ista usvojena na Parlamentu BiH. Sada ćemo mi napraviti jednu socio-reformsku agendu koja će uključivati sve one reforme koje dogovorimo s entitetima i koje dogovorimo s predstavnicima Evropske unije u Bosni i Hercegovini. Očekujemo, naravno, da stupi na snagu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju – onda imamo jedno sasvim novo poglavlje odnosa s EU, imamo jednu novu dinamiku, aktiviraju se pododbori, aktiviraju se pregovaračka poglavlja, i to će onda dati jednu potpuno novu dinamiku rada i Vijeća ministara i svih državnih institucija na realizaciji zacrtanih ciljeva, kada govorimo o putu Bosne i Hercegovine ka Evropskoj uniji.

RSE: Šta su Vaši ciljevi kada je riječ o saradnji sa susjedima, prije svega ekonomskoj saradnji, ali i saradnji u okviru borbe protiv organizovanog kriminala, hapšenja i procesuiranja ratnih zločinaca, pitanja neriješenih granica i slično?

Zvizdić: Ja sam u svom ekspozeu kazao da je saradnja sa susjedima nešto što je izuzetno važno, što ima nulti prioritet kada govorimo o međunarodnoj saradnji Bosne i Hercegovine. Ona će se u ovom trenutku ogledati i biće aktivna na dva polja – jedno je pitanje ekonomske saradnje, jer kada imate dobru saradnju sa susjedima, iako postoje velike razlike u činjenici da je Hrvatska članica Evropske unije, a Srbija i Bosna i Hercegovina još uvijek nisu, ali dobra prekogranična saradnja, dobra saradnja sa susjedima, sigurno omogućava povlačenje značajnih fondova i privlačenje značajnih investitora, s obzirom na prirodne resurse koje komparirane između naših država možemo ponuditi u mnogim sektorima koji su interesantni investitorima – od energetike, poljoprivrede, turizma, okoliša. Jednako tako važna je saradnja na pitanju borbe protiv kriminala, korupcije, terorizma, prekograničnog kriminala, migracija itd. , svega onoga što u ovom trenutku jeste jedna zajednička borba čitave regije, a prije svega će ona biti vezana za dobru saradnju naših agencija, naših vlada između Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske.

RSE: Pitanje za kraj, da se vratimo Vijeću ministara. Budući da tehnički pozicija predsjedavajućeg Vijeća ministara nije isto što i pozicija mandatara, koliko će Vam biti teško raditi sa ljudima koje faktički Vi ne birate, već ih delegiraju stranke?

Zvizdić: Bilo bi, naravno, mnogo zgodnije da imamo pravila i procedure po kojima predsjedavajući Vijeća ministara ima mogućnost da izabere ministre po određenim kriterijima koji bi bili vezani za znanje, vještine, kompetentnost, stručnost, itd., ali, na bazi imena koja sam dobio od Saveza za promjene, vidim da se sve stranke jako trude da predlože upravo one ministre koji raspolažu znanjima i vještinama, imaju određene kompetencije, imaju veliko radno iskustvo. Kada imamo u vidu tu činjenicu, onda je naravno mnogo lakše raditi s ljudima koji razumiju tu problematiku, koji razumiju teme o kojima se razgovara i koji su, prije svega, voljni da oblast za koju će biti nadležni unaprijede na način da iskoristimo naše prirodne resurse, naše ljudske kapacitete i sve one komparativne vrijednosti koje imamo i da ih stavimo u funkciju sigurnosti Bosne i Hercegovine i ekonomskog razvoja naše države.

XS
SM
MD
LG