Dostupni linkovi

Ambasador Ukrajine za RSE: Zabrana ulaska za Dveri i DSS zbog Krima


Aleksanadr Oleksandrovič
Aleksanadr Oleksandrovič

„Moja obaveza bila je da političku delegaciju Srbije upozorim na moguće posledice odlaska na Krim, jedna od njih je uskraćivanje pristupa teritoriji Ukrajine“, rekao je u ekskluzivnom razgovoru za RSE ambasador Ukrajine u Srbiji Aleksandar Oleksandrovič, povodom zvanične posete delegacija Demokratske stranke Srbije i Dveri Krimu, ukrajinskom poluostrvu koje je Rusija anektirala.

Sanda Rašković Ivić
Sanda Rašković Ivić

Delegacije predvođene predsednicima tih partija, Sandom Rašković-Ivić i Boškom Obradovićem, na Krimu su boravili tokom posete Rusiji, a tom prilikom su imali i niz političkih susreta. Sve to učinjeno je mimo propisa i procedura Ukrajine, čiji teritorijalni integritet zvanična Srbija, podsetimo, poštuje.

DSS i Dveri su u petak izdale i odvojena saopštenja u kojima tvrde da je delagicija optužena da je nezakonito ušla na teritoriju Ukrajine, a da su lideri partija „stavljeni na listu kriminalaca“. Ambasador Oleksandrovič, u razgovoru za RSE, podseća da su procedure za posetu Krimu, dobro poznate:

Aleksandar Oleksandrovič: Bio sam veoma jasan u pismima koja sam uputio dvema osobama koje su predvodile delegacije i medijima u Srbiji. To je bilo otvoreno pismo čija je namera bila da ih, u idealnom scenariju, ubedi da ne posete Krim. Ali, ukoliko odluče da to ipak učine, moja je obaveza bila da im objasnim moguće posledice. Jedna od njih je uskraćivanje pristupa teritoriji Ukrajine kada požele da tamo putuju. To je jednostavno tako. Glavni razlog je to što je Krim nelegalno anektiran i sada okupiran od strane Ruske Federacije.

Mi smo usvojili interne propise kojima je jasno propisana procedura za ljude koji žele da putuju na Krim. Takođe, želeo bih da uputim i na odluku Generalne skupštine Ujedinjenih nacija od 27. marta prošle, 2014. godine, a u kojoj 100 država, članica UN, potvrđuje teritorijalni integritet Ukrajine unutar međunarodno prepoznatih granica, što naravno, uključuje i Krim.

RSE: Da li je taj kazneni mehanizam koji ste pomenuli aktiviran?


Boško Obradović
Boško Obradović

Aleksandar Oleksandrovič: Nisam još kontaktirao nadležne agancije u Ukrajini, Bezbednosnu službu i službu za kontrolu granica, tako da ne mogu sa stoprocentnom sigurnošću da vam kažem da li je to već učinjeno. Po standardnoj proceduri, takve zabrane ugalvnom stupaju na snagu automatski, ali ne znam konkretne detalje.

RSE: Pitao sam to, jer su delegacije već izdale saopštenja u kojima navode da su optužene za nezakonit ulaz u Ukrajinu. Takođe, traže i zaštitu vlasti Srbije, a saopštenja ambasade Ukrajine, nazivaju nediplomatskim...


Aleksandar Oleksandrovič: Ono što vam mogu reći jeste da sam, na primer, u jednom trenutku mog boravka u Srbiji morao da posetim Kosovo, jer su ukrajinske trupe deo KFOR-a, gde su angažovani u humatiranoj misiji uklanjanja mina. Pre te posete, kontaktirao sam Ministarstvo spoljnih poslova Srbije i Kancelariju vlade Srbije za Kosovo i Metohiju i od njih tražio dozvolu, koju sam i dobio. Dakle, s obzirom da sam morao da putujem tamo kako bih posetio naše vojnike, a da Ukrajina ne priznaje nezavisnost Kosova i da verujemo da je to teritorija Republike Srbije, kontaktirao sam zvanične vlasti Srbije. Dakle, ta delegacija političkih partija iz Srbije je mogla da učini isto, ali su oni odabrali da to ne urade.

XS
SM
MD
LG