Subota, 30. april/travanj 2016, 05:22 CET

  Bosna i Hercegovina

  Popis stanovništva u BiH mogao bi biti odgođen

  Sarajevo, ilustracija, foto: Midhat Poturović
  Sarajevo, ilustracija, foto: Midhat Poturović
  Prema najavama iz Eurostata, popis u BiH, planiran za 1. april naredne godine, mogao bi biti odgođen. Saopštili su da je šesta misija međunarodnih stručnjaka IMO-a za popis u BiH, između ostalog, zaključila da agencije za statistiku u BiH nisu u potpunosti spremne. 

  Priča o popisu u Bosni i Hercegovini od samog početka bila je politička. Dogovori, pregovori, ucjene urodili su na koncu konsenzusom oko dugo čekanog zakona na osnovu kojeg je popis trebao biti održan u aprilu naredne godine.

  Očekivano najspornija pitanja bila su ona o jeziku, nacionalnoj pripadnosti i vjeroispovijesti, jer su ona, nažalost, u BiH uvijek politička, a ne privatna. Kako sada stvari stoje, a prema najavama iz Eurostata, popis bi mogao biti odgođen za šest mjeseci.

  Misija međunarodnih stručnjaka ocijenila je da agencije za statistiku u BiH nisu u potpunosti spremne. Nakon probnog popisa, za koji je rečeno da je uspješno proveden, ova vijest svima je bila iznenađenje.

  No, moguće odgađanje popisa stanovništva u BiH za šest mjeseci potvrdio je i otpravnik otpravnik poslova Delegacije EU u BiH Renco Davidi. Napomenuo je da je, prema izvještaju međunarodnih posmatrača, riječ o tehničkim preprekama:

  „Popis je od fundamentalnog značaja zato što se u čitavom svijetu provodi popis. Značaj popisa se ogleda u tome što je važno imati statističke podatke po kojima se prave razvojne strategije. Mislim da nije problem u tome što se treba odvojiti malo više vremena za pripreme, ali treba to vrijeme koliko se odgodi da se iskoristi što produktivnije. Različite su vrste tih prepreka i većinom su tehničke prirode. Npr. još nije završen upitnik, numeracijske oblasti nisu finalizirane“, rekao je Davidi.  

  Polemiku o izvještaju stručnjaka Eurostata ranije je izazvala posjeta direktora Statističkog ureda Pitera Everasa, koji je ustvrdio da analizu međunarodnih eksperata nije imao kome uručiti u BiH.

  Predsjedavajući Vijeća ministara Vjekoslav Bevanda tog dana nije bio u zemlji, a tvrdi da je o tome mnogo ranije bio obavješten ured Eurostata:

  „Nije Vjekoslav Bevanda jedina vlast u BiH. Bila je zamjenica koja mijenja gospodina Špirića koji resorno to vodi, pa nisu htjeli ni s njom razgovarati. Znači, ako predsjedatelj Vijeća ministara treba svakog direktora agencije ili nečega da prima, i to kad mi oni kažu u koliko sati, onda ja ne mogu raditi svoj posao", kaže Bevanda.

  On, takođe, ne vidi nijedan razlog zbog kog bi popis u BiH trebao biti odgođen:

  „Ja znam da je novac osiguran, da je probni popis završen onako kako treba i ne znam koji bi razlog bio tog odgađanja. Jednostavno možda je ocjena nečija da ova država nije spremna na to. Mislim da ima puno dolijevanja ulja na vatru.“

  Stručnjaci očekivali odgodu

  Direktor Agencije za statistiku BiH Zdenko Milinović kaže da su dobili preporuke Eurostata:

  „Agencija za statistiku će pripremiti izvješće, uputiti ga Vijeću ministara BiH kako bi se očitovalo o ovom pitanju i donijelo odgovarajuću odluku.“

  S druge strane statističari kažu da su očekivali da popis bude odgođen. Nije sve spremno, naročito u oblasti kartografije, kaže predsjednik Savjeta za demografsku politiku Republike Srpske Stevo Pašalić:

  „To znači određivanje onih popisnih krugova ili razgraničenja između opština ili između entiteta. To bi moglo da unese određene probleme prilikom popisa jer bi se jedno domaćinstvo mnoglo popisati u dva kruga, ili u dva entiteta, ili u dvije opštine itd. Iznenađen sam da to geodetske uprave nisu završile jer je bilo zaista dosta vremena. Ali kada je već tako, ja vjerujem da su međunarodni faktori ili komisije sugerisali iz tog razloga da se popis pomjeri u jesenji period 2013. godine“, kaže Pašalić. 

  Govorilo se i o političkim razlozima odgađanja popisa. No niko precizno nije rekao o kojim je sada problemima riječ.

  „Ne mogu da vjerujem da tehnička pitanja mogu dovesti do zaključka Eurostata da se popis mora prolongirati za pola godine. Pola godine je ogroman period i on čak može imati mnogo više političkih i drugih posljedica ako uzmemo u obzir da će rezultati popisa u takvom scenariju biti objavljeni tek početkom 2014. godine, a 2014. godina je izborna godina u BiH. Bojim se da bi rezultati popisa objavljeni u izbornoj godini bili apsolutno politizirani i doveli bi do novih političkih tenzija, etničkih homogenizacija i novih konflikata možda čak na potpuno novim linijama koje do sada još nisu bile uspostavljene, ne samo na međuetničkim, međuentitetskim i međustranačkim već i na nekim drugim“, naglašava  Adis Arapović iz Centra civilnih inicijativa. 

  Iako su, makar prema dosad raspoloživim informacijama, preporuka da popis u BiH bude odgođen za šest mjeseci odnosi isključivo na otklanjanje tehničkih problema, teško je ne prisjetiti se brojnih izjava domaćih zvaničnika, koji su i ovo pitanje iskoristili u svrhe političkog marketinga.

  Takođe, kampanje za popis sa političkim prizvukom odavno su počele, pa nije nemoguće da su čak i eksperti iz Eurostata primijetili u kakvoj se atmosferi nešto što bi u drugoj državi bila tek statistika, dočekuje u Bosni i Hercegovini.

  Marija Arnautović

  arnautovicm+rferl.org

  U novinarstvu od 1998., a od 2004. novinar-reporter i urednik vijesti u sarajevskom birou RSE i urednica i voditeljica magazina TV Liberty.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: Nismo suvereni
  24.12.2012 03:01
  Kako izgleda u HB se nista ne moze uraditi, a da nas neko iz MZ ne povuce za uho i kaze "ne moze tako, nego ovako". Moramo se zapitati, sta nao ovo govori????

  Ime: Zlatko Grad: Tuzla,BiH
  22.12.2012 23:13
  Ili se sugovaraci u ovoj temi prave mutavi ili je namjerno se izbjeglo dati informacija o spornim pitanjima koja su bila na testnom popisu:
  U popisnom listicu se (slucajno) pitanje o nacionalosti-narodnosti svodi na isto...a nije.
  Odgovor

  Ime: Nismo suvereni
  24.12.2012 15:41
  A sad bi ti Zlatko da se u BH niko ne izjasnjava kao Bosanac i Hercegovac nego Bosnjak, Srbi, Hrvat i ostali. Uredu i ja sam za ovo poslednje. Ali, prisjetiti se da su se nadavno komentatori na ovom forumu takmicili, a i ti medju njima, ko ce vise "dokazati" da u BH nema Srba i Hrvata nego samo Bosanaca i Hercegovaca, pravoslavne i katolicke vjerosipovijesti. Sad, kad se izbori priblizavaju tebe i tebi slicnima uhvatila panika da ovakvo izjasnjavanje moze naskoditi Bosnjacima u apsulutnim statistickim brojkama, pa bi sad drugacije. Bosnjaci vrse propagandu i daju upute cak i u dzamijama kako da se izjasnajava. Prisjetimo se onog plakata u dvoristu dzamije u Zvorniku na kome pise. "nacionalnost Bosnjak, jezik bosanski".
  Ti se ponasas kao kadija u pripovijedci "Ero i kadija".
  Odgovor

  Ime: Jasar Grad: Svedska
  25.12.2012 01:18
  Nisi suveren?@
  Prika,ocito je da si polupao loncice! Pa,upravo se Zlatko zalaze za sto vise Bosanace,bez obzira kojoj vjeri pripadali.
  Gdje ti prikane pronadje drukcije stavove?
  Ja sam taj, koji je uvijek govorio da u Bosni nema ni Srba,niti Hrvata,i to i sada kazem.
  Vi biste htjeli da svagdje budete Srbi i Hrvati,a Bosanci ne mogu biti cak ni u Bosni !! To je suludo,i licemjerno.
  Nijekanjem Bosanaca i Hercegovaca vi nijecete drzavu BiH!!
  Vi,Bosanci-katolici takodjer ne zelite da budete Bosanci,vec iskljucivo Hrvati !! Vi takodjer radite sve sto Srbi rade na nijekanju bosanske nacije ! Zelite ponistiti njenu hiljadugodisnju drzavotvornost,i svesti njeno postojanje od Daytona,sto je jako podlo i podmuklo, i sa jedne,i sa druge strane. Moglo bi se o ovome jos mnogo sta reci,ali je vec kasno.Bice prilike,nadam se..
  Odgovor

  Ime: Zlatko Grad: Tuzla,BiH
  24.12.2012 21:21
  Prosto ne vidim odakle vam ideja i gdje sam ja to napisao ovo sto tvrdite?
  Ajmo ispocetka; recenicu po recenicu:

  Posto samo crtanje nije dovoljno...da probam i obojiti mozda upali...

  "Ali, prisjetiti se da su se nadavno komentatori na ovom forumu takmicili, a i ti medju njima, ko ce vise "dokazati" da u BH nema Srba i Hrvata nego samo Bosanaca i Hercegovaca, pravoslavne i katolicke vjerosipovijesti"

  -Ne, nikada nisam to rekao da nema Srba ili Hrvata ili Bosanjaka ili Kineza u BiH vec pravoslavaca, katolika...
  Naravno da ima Hrvata i bilo koga ko zivi u BiH kao "naroda" (halo, "NARODA") u zajednici sa drugima "narodima" (halo, NARODIMA) koja cini Bosansko Hercegovacku naciju (NACIJU)
  Hrvati kao pojedinci iz tog naroda (NARODA) mogu biti (vjernici)katolici ali i ne moraju...znaci ne slazem se sa onima koji postavljaju teze da nema Srba vec samo pravoslavaca...ili koga vec...Stavljanje citavog naroda kao predstavnike neke religije apsolutno se kosi sa zdravim razumom...gdje i skime ste vi zivili do sada?

  Biti "Ostali" ne znaci automatski da jedino oni mogu biti religijski neutralni, komunisti, pederi (izvinjavam se gay zajednici samo koristim kako rekoh boje), anarhisti...

  -Nismo suvereni
  "Sad, kad se izbori priblizavaju tebe i tebi slicnima uhvatila panika da ovakvo izjasnjavanje moze naskoditi Bosnjacima u apsulutnim statistickim brojkama, pa bi sad drugacije. Bosnjaci vrse propagandu i daju upute cak i u dzamijama kako da se izjasnajava. Prisjetimo se onog plakata u dvoristu dzamije u Zvorniku na kome pise. "nacionalnost Bosnjak, jezik bosanski".

  Valjda mislis na popis a ne na izbore.
  JA nisam "bosnjak"...al ne mogu kopirati licnu...ali vidim iz navedenog da opet podmeces kako je svaki "bosanjak=musliman"

  Bosanjci ne idu u dzamiju vec muslimani...tako da tu parolu nece vidjeti barem 60% bosnjaka iz Zvornika.(mada bosanjci zive i u drugim gradovima tako da ta parola ne znam zasto je zapela za oko a ne stavljanje Putina na predizborne panoe, nacionalisticke krilatice, uklanjanje antifasistickih spomenika)
  Taj ko je napisao tu parolu "nacionalnost Bosnjak, jezik bosanski"...moze biti i neko iz SDSa ili SNSDa ili neposmeni jurisnik IZ...jer upravo ovim negira pripadnost BiH naciji...Bosnjaka ima i u Crnoj Gori i Srbiji a dana nisu proveli u BiH niti imaju drzavljanstvo...
  Po meni ispravnije je: Narodnost ( ne nacionalnost) Bosanjak (Srbin ,Hrvat), Vjera Islam, (ili komunista ili sta mu vec drago) jezik "univerzalno maternji ( a ne hrvatski, srpski, bosanski) pa neka pise i govori ko kako hoce (srpsko- hrvatski).

  JA samo govorim da nacionalnost i narodnost su stavljeni kao jedno pitanje u popisnom listicu...i vidljivo je i na ovim stranicama kakvi se likovi javljaju na diskusiju da je jako potrebno odloziti popis...

  Mene sto zanima u ovom popisu je mogucnost da se moze izjasniti kao Bosanac po "narodnosti"...e tu se lome koplja jer nacionalisti znaju sto vise bosnjaka, srba i hrvata manje bosanaca...mi imamo bosansko hercegovacku naciju po defaulty ali nemamo "narodnost"...odnosno imamo ali po ustavu su nacionalna manjina...sve preko 10% se nece moci ignorisati i ustav ce se morati mjenjati zato je to vazno.
  Odgovor

  Ime: Živorad Grad: Šumadija
  24.12.2012 08:57
  G-dine Zlatko,
  Jedini koji se u ovoj polemici pravi mutav jeste Vi. U Srbiji svako na popisu slobodno može odgovoriti ili ne odgovoriti na pitanje o nacionalnoj/narodnoj pripadnosti. Reč narod i nacija znači jedno isto. Reč nacija je latinskog prekla (nasci=roditi> natus, natio), a narod je srpska reč i znači isto: rod-roditi-poroditi-naroditi-narod. U Srbiji etnički Srbi islamske veroispovesti mogu se slobodno opredeliti kao Muslimani, Bošnjaci ili kako već žele u narodno/nacinalnom pogledu. Nijedan Mađar, Albanac, Bošnjak ili Srbin u Republici Srbiji neće reći da je Srbijanac. Ali ono što Vi g-dine Zlatko kao glasogovornik BiH-države pokušavate da branite jeste providna manipulacija kojom hoćete da pokažete da su islamizirani stanovnici BiH jedini autohtoni narod, a da su Hrvati i Srbi došljaci i nacionalne manjine koje imaju svoju državu u Hrvatskoj i Srbiji, pa su oni, po Vama, Srbijanci i (valjda) Hrvaćani. Vama niko ne brani da za svoje sunarodnike u BiH ili Srbiji izmišljate nacionalna imena kakva hoćete, ali nemate prava da nikom namećete veštačka nacionalna imena. Narodnost/nacionalnost je jedno, a državljanstvo je drugo
  Odgovor

  Ime: Pleme-Ethnicum-Nacija-??
  25.12.2012 16:06
  Koncept naroda ili ethnicuma je proizasao iz perioda stvaranja prvih drzavnih tvorevina (kraljevina, knezevina, banovina itd) i datira jos iz perioda srednjeg vijeka i temeljno je vezan za drugi stariji koncept, koncept plemena. Koncept Nacije koji u politickom i drzavotvornom smislu nastaje tj se prepoznaje krajem 19 i pocetkom 20 vijeka je rezultat industrijske revolucije, te generacijskih migracija stanovnistva, mjesanja kultura, transformacija drustava primarno iz ekonomskih razloga i vezan za odredjenu teritoriju tj zemlju. Ovo je pogotovo prisutno u BiH koja ima historijski kontinuitet koji je popracen velikim i postepenim drustvenim, demografskim, politickim, kulturnim i socioloskim promjenama tokom svoje historije. Danas BiH cine mnogobrojne etnicke grupe tj narodi od kojih su samo 3 priznati kao konstitutivni dokaz se koncept nacije negira i zlonamjerno mesa sa konceptom naroda iskljucivo radi politika cija uporista se zasnivaju na konceptima i politici 18 i 19 vijeka a i po politickom i ekonomskom pravcu djelovanja na stvaranju nekih neofeudalnih teritorija apsolutne vlasti jednog covjeka i organizacije podrzane jednim ethnicumom. Ono sto je apsurdno je vjerovanje da ove retrogradne ideje i koncepti mogu biti uporiste ekonomskog i drustvenog progresa i istovremeno protu-teza ili kako neki licemjerno isticu podrska globalnih integracija 21 vijeka.
  Odgovor

  Ime: Živorad Grad: Šumadija
  25.12.2012 21:51
  Gospodine Pleme-Ethnicum-Nacija,
  Imate neobićno ime, ali to je Vaše demokrtasko pravo koje ima svaki čovek na ovoj planeti, samo molim Vas nemojte meni i drugima nametati to ime. U svom prethodnom javljanju (koje redakcijski cenzor nije objavio mada nije bilo uvredljivo ni za koga) pokušao sam najagilnijem polemičaru povodom ovog članka G-dinu Zlatku iz Tuzle objasnim da problem koji se pokreće nije teoretske prirode niti istorijske, već političke: temljno pitanje demokratije. Pokušaću da deo toga ponovo pošaljem nadajući se da ću ovoga puta imati više sreće sa cenzurom u "Slobodnoj Evropi". Elem, pisah:
  "@Zlatko
  Shvatam ja vrlo dobro situaciju u BiH, ali ti nisi u stanju da shvatiš osnovne principe demokratije: svaki građanin može slobodno da se izjasni o svojoj narodno/nacinalnoj pripadnosti ili da se ne izjasni. Takođe, svaki građanin može za sebe da smisli novo nacinalno ime, ali niko nema pravo da drugome nameće svoje izmišljotine. Od kad postoji Bosna i od kad postoji Hercegovina, u regionalnm smislu, nikad Bosanac nije rekao za sebe da je Hercegovac ili obtnuto, ali su svi Hercegovci između sebe znali da li su Srbi, Muslimani ili Hrvati, kao što su i svi Bosanci među sobom znali da li su Srbi, Muslimani ili Hrvati, kao što i ja za sebe znam da sam Srbin, a regionalno sam Šumadinac. U Šumadiji žive i Mađari, Turci, Hrvati, Slovenci i Šiptari koji su ovde rođeni, ali njih niko ne tera da se izjasne kao Srbi. Zadatak statističkih popisa nije da ljude prisiljavaju da izjave ono što neke zamlate na vlasti smisle, već da EVIDENTITAJU slobodne izjave građana, jer je to osnovno demokratsko pravo svih građana.
  Kažeš “mi imamo bosansko hercegovacku naciju po defaulty”. Ali, prvo ni sam ne veruješ u postojanje takve izmišljene „nacije“, jer bi je pisao jednom rečju, a ne sa dve. Da li neki Italijan za sebe kaže da pripada ITALI JANSKOJ naciji? Drugo, po default-u (a ne „defaulty“) Bosanci imaju tvrdu glavu, ali još tvrđu imaju Šumadinci. Ipak nisam toliko bandoglav da tebi osporavam da si Zlako, pa da kažem da si Goldy ili (ne daj bože) Altinko."
  Je li ovo nekog vređa? Uzgred, gospodine cenzore objavili ste pismo nekog Jasara iz Švedske koji mi se obraća sa Živorade bekrijo, što mene vređa jer ne da nisam alkoholičar, nego sam ustvari žestok antialkoholičar. Pozdravite mi "Slobodnu Evropu" iz Slobodne (još uvek) Srbije. S poštovanjem Živorad.
  Odgovor

  Ime: Pleme-ethnicum-Nacija
  26.12.2012 20:14
  Zivorade, nemam namjeru da nikome namecem imena ili nacionalnu pripadnost ili istoriju, za razliku od vas. Izraz bekrija neznaci alkoholicar nego je izraz "odmilja" za veseljaka koji se koristi na ovim prostorima vec vijekovima i toga se ne treba te stiditi.

  Da imalo imas interesovanja o istoriji moju zemlje procitali bi par knjiga umjesto sto se provaljujete na ovim forumima i bezobrazno stavljate Bosnu i Hercegovinu u istu kategoriju sa Sumadijom kao neku regiju.
  Za razliku od Sumadije, Bosna i Hercegovina je kroz svoju istoriju postojala kao zasebna drzava, banovina, kraljevstvo ili kao sastavni dio velikih carstava opet zadrzavajuci svoje ime, kulturu i identitet.
  Druga stvar, ja sam rodjen u Bosni i Hercegovini kao 3 koljeno nakon sto je moj pradjed padom ruskog carstva dosao u ovu zemlju. Ovdje zivim i ovu zemlju tako osjecam kao svojom. Kada predjem u Srbiju nazivaju me Bosancem kao sto su nazivali mog tatu i djeda. Isto tako u Hrvatskoj. Prema tome u cemu je problem?
  Mislim da je Zlatko to najbolje zakljucio u svojoj zadnjoj recenici. Citiram:
  "Srbi,Hrvati,Bosnjaci nisu problem Bosancima vec su Bosanci problem velikorpskoj i velikohrvatskoj strategiji ili bosnjackoj minder politici...jedni bez drugih ne mogu kako bi zadrzali interesne zone u BiH."
  Odgovor

  Ime: Zlatko Grad: Tuzla,BiH
  25.12.2012 22:46
  @Zivorade
  Ajde nebilo ti mrsko procitaj sta sam napisao gospodinu @Nismo suvereni, sto se tice da ja nekome nesto osporavam...Koliko ja vidim Vi ste ti koji uporno namecete jednu te istu mantru.

  Da, sa vama zive i albanci i druge nacionalne manjine i vas bas boli briga jer ste vi (kao srbin) apsolutna vecina i nema opasnosti da kako god se drugi izjasnjavali opet ih nema dovoljno da postanu "konstitutivni"...
  Evo da sad posto crtam i koristim i bojice...opet moram da dodatno objasnjavam na primjerima:

  Evo vama dragi albanci na KIM su bili "nacionalisti" a ne nesto drugo...svi znam da su kao "narod" (narodnost-ili nacionalna manjina jer albanci i imaju svoju drzavu Albaniju ali kao "narod" su bili isti...) albanci ali im je falila nacija na mjestu gdje su bili vecina... jel de... U sastavu srbije ocito se nisu "nasli"...eto sad dobili drzavu "Kosovo" i sad imaju i naciju...

  Upravo sto je ovo politicki problem (a ne teoretski) ti jednostavno ili ne znas ili zaboravljas i kako su se zvali za vrijeme SFRJ iz zasto je bilo narodi i narodnosti ili nacionalne manjine u kojem kontekstu su se upotrebljavale.
  I sta mislis, kada neko EVIDENTIRA u BiH da Bosanci postoje i kao NAROD u broju vecem od 15% a sadasnjim ustavom u BiH su gurnuti u stranu mada ce ih biti sigurno vise od jednog konstitutivnog naroda (hrvatskog) da ce ustav ostati isti? a time i teritorijalna podjela i svasta nesto...

  Srbi,Hrvati,Bosnjaci nisu problem Bosancima vec su Bosanci problem velikorpskoj i velikohrvatskoj strategiji ili bosnjackoj minder politici...jedni bez drugih ne mogu kako bi zadrzali interesne zone u BiH.

  Znam da neces shvatiti (posto nisi ni do sada)ali eto...mozda nekome drugom pomogne da vidi sumu iza drveta...
  Odgovor

  Ime: Zlatko Grad: Tuzla,BiH
  24.12.2012 13:28
  @ Zivorad
  Da su Srbi relativna ( a ne apsolutna kao sada) vecina u sumadiji Vi bi itekako znali razliku o kojoj govorim (kao kada je bilo kosovo u sastavu, ili u doba pred raspad Jugoslavije)...ovako iz vaseg komentara vidi se da je vama i vjera i nacija i narodnost jedno te isto...lijepo sam objasnio nadam se kroz predhodne komentare...tako da je vas komentar ipak cisto ignorantski nego manjak znanja a tu vam ja nemogu pomoci da shvatite problem u Bosni i Hercegovini kad vec imate volje da komentarisete temu koja se vas licno ne dotice.
  Odgovor

  Ime: Jasar Grad: Svedska
  24.12.2012 11:52
  Zivorad@
  Eh,Zivorade bekrijo,sve si loncice polupao!
  Kakvi su to Srbi islamske vjeroispovjesti,o cemu ti pises?Takvi,koliko ja znam do danas nisu ni postojali,dok ih ti ne otkri! U Srbiji moze da postoji samo Srbijanski Musliman,Srbijanski katolik,a ne,Srbin-Hrvat po tvome,ili Srbin-Bosnjak !
  To sto je sada na snazi u svim drzavama,to je izmisljeno i nakaradno,da ne kazem retrogradno.
  Biti Srbin u Bosni,Hrvatskoj,C.Gori i drugim drzavama,to je izmisljotina nacionalista svih dezena,iz svih pobrojanih drzava.Mozes se ti Zivorade-bekrijo zvati u Bosni i loncem,ali si za mene Bosanac pravoslavne vjeroispovjesti,nista drugo.
  Jer,kada se vi prozivate Srbima u Bosni,vi time negirate postojanje njene drzavnosti,tj negirate da u Bosni zive Bosanci!! U tome je poenta problema u Bosni,negiranje svega onoga sto podsjeca na njenu drzavotvornost.!! Zato su u Bosni (RS)onako ekspresno ukinuta imena gradova koji su nosili prefiks "Bosanski"!!
  Pogodi Zivorade-bekrijo,zasto ?
  Odgovor

  Ime: KD
  26.12.2012 12:20
  Da li ti Jasare citas svoje komentare? Da li imas tako kratko pamcenje. Da li si zaboravio da si pisao da u Bosni nema Srba i Hrvata, nego Bosanaca katolika i Bosanaca pravoslavaca? A, sta je onda sa ateistima kao "sto si ti". Oni znaci nemaju nacionalnost. Ti kazes: "Kakvi su to Srbi islamske vjeroispovjesti,o cemu ti pises?Takvi,koliko ja znam do danas nisu ni postojali,dok ih ti ne otkri! U Srbiji moze da postoji samo Srbijanski Musliman,Srbijanski katolik,a ne,Srbin-Hrvat po tvome,ili Srbin-Bosnjak".
  Znaci, sto za tebe vazi na "cupriji, vec na mostu ne vazi".
  Zapetljao si se kao pile u kucine. Nije ni cudo kad lupetas o sociolosnim temama bez ikakvog predznanja.
  Odgovor

  Ime: Milivoje Radaković
  24.12.2012 16:57
  Dragi Jašare, istini za volju, takvi Srbi jesu postojali, ali poodavno.
  U zapisima o Prvom srpskom ustanku (ne mogu da se setim izvora) stoji da se nakon pada Beograda desilo masovno pokrštavanje - izvor kazuje kako je sveštenik išao obalom i govorio "odande dovde da buhe Janko, a odavde do tamo Marko..." i da su hiljade pokrštene u jednom danu.
  Za predpostaviti je da se ova praksa odvijala i drugde.
  Odgovor

  Ime: Jasar Grad: Svedska
  24.12.2012 22:50
  M.Radakovic@
  Moguce,u Srbiji je uvijek sve bilo moguce,gsn.Milivoje.
  Samo,imam osjecaj da na ovom forumu postoje slicni likovi,mozda i gori ? Ko ce ga znati,mozda su to rodjaci"po babine linije"?
  Svako dobro..

  Ime: Гојко Grad: Република Српска
  22.12.2012 17:12
  "Očekivano najspornija pitanja bila su ona o jeziku, nacionalnoj pripadnosti i vjeroispovijesti, jer su ona, nažalost, u BiH uvijek politička, a ne privatna. " не разумем у чему је овде проблем РСЕ.
  Проблем би био само у случају да си као грађанин / грађанка обавезни оговорити на та приватна питања. Ако ја кажем пописиваћу да не желим одговарати на та приватна питања он мора прескоћити иста.
  Из остатка текста се види да проблем није у "приватним" питањима.
  Odgovor

  Ime: Zlatko Grad: Tuzla,BiH
  22.12.2012 23:33
  Popisivac nece preskociti ta pitanja vec ce zaokruziti "ne zeli se izjasniti"...a i to je odgovor koji ulazi u statistiku.

  Problem je ovdje sto su pitanja dvosmislena i manjkava i sto se "mjesaju" pojmovi...naravno,namjerno.

  Da nacrtam:
  npr: Srbi kao "narod" su pripadnici Srbijanske "nacije" (i zive u "R.Srbiji" zajedno sa drugim narodima; Bosnjacima, Albancima...i svi su Srbijancijer jer zive na prostoru drzave Srbije)...Ovdje se zeli poturiti da Srbin (ili Hrvat ili Bosnjak) kao narod je i dio Srpske (Hrvatske ili Bosnjacke) nacije u BiH...to ti ispadne kao da za sebe kazes da si Europljanin ali pravno evropa ne postoji kao drzava vec samo geografsko ime na karti...e tako zeli se predstaviti i Bosna i Hercegovina...sto li?
  To je samo jedan od razloga...

  Ime: Živoorad Grad: Šumadija
  21.12.2012 17:55
  Nema političke volje u Federaciji da se dobiju istiniti podaci o stanovništvu u BiH. Kad bi se raspolagalo tačnim podacima mnoge bi propagandne manipulacije otpale i BiH bi funkcionisala kao država i vraćalo bi se poverenje među narodima - ali političkoj oligarhiji to nije u intersu.
  Odgovor

  Ime: Zlatko Grad: Tuzla,BiH
  22.12.2012 23:05
  Nemas ti volje da kad vec hoces komentarises desavanja u drugoj zemlji da se malo raspitas zasto koz primjer iz svoje...
  Je li u Srbiji nacionalnost i narodnost isto? Ako nije, koja je razlika? A ako jeste, jesu li sandzacki bosnjaci npr. pripadnici Srpske ili Srbijanske nacije?

  Ime: vuk Grad: ch
  21.12.2012 09:57
  Agencije za statistiku u BiH nisu u potpunosti spremne?
  Pa svi dobro znamo da ni jedna agencija u BiH nece nikad i ni za sta u potpunosti biti spremna.
  U medjuvremenu ce verovatno i Somalija izvrsiti popis, tako da ce BiH jedina ostati jedina statisticka crna rupa na zemaljskoj kugli... Bosno moja, divna, mila...

  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Prva epizoda – Podgoricai
  || 0:00:00
  ...  
   
  X
  24.04.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.