Dostupni linkovi

Ponovo uspostavljen internet u Severnoj Koreji


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

U Severnoj Koreji, koja je u centru konfrontacije sa SAD zbog hakerskog napada na kompaniju "Soni", delimično je uspostavljen internet posle višečasovnog prekida, saopštila je američka kompanija za nadziranje infrastrukture interneta.

Do prekida interneta u Severnoj Koreji je došlo u trenutku kada Savet bezbednosti UN po prvi put raspravlja o stanju ljudskih prava u ovoj zemlji, uprkos protivljenju Kine i Rusije.

Veb sajtovi državne novinske agencije KCNA i lista "Rodong šinmun" danas su ponovo dostupni, ali je oporavak samo delimičan, pošto su veze nestabilne, a ostali sajtovi nedostupni.

Problemi s vezom s internetom u Severnoj Koreji traju već 24 časa i
stalno su se pogrošavli do tačke kada je "sistem u Severnoj Korej totalno
odsečen", rekao je direkor za analizu interneta u kompaniji Din riserč
(Dyn Research) Džejms Kovi (James Cowie).

Vlasti u Pjongjangu nisu komentarisale ovu situaciju. Razlog za prekid internet veze u Severnoj Koreji nije poznat, navela je kompanija Din koja je dodala da se to može dogoditi zbog tehnološke greške ali i hakerskog napada, prenela je agencija Rojters.

Zasad je nejasno da li su problemi s internetom u Severnoj Koreji neka
vrsta odmazde za hakereske napade na kompaniju Soni pikčs entertejment
(Sony Pictures Entertainment) za koje su SAD optužile Pjongjang.

Nekoliko američkih zvaničnika bliskih istrazi o napadu na "Soni" rekli su da američka vlada nije umešana ni u kakav sajber napad protiv Pjongjanga.

Istovremeno, Bela kuća odbila je u ponedeljak da komentariše probleme s internetom u Severnoj Koreji, dok je portparolka Stejt departmenta rekla da će
neke od reakcija vlade SAD biti primećene a neke možda i ne.

Američki predsednik Barak (Barack) Obama u petak je rekao da će SAD odgovoriti na sajber napad za koji je optužio Severnu Koreju i to u istoj srazmeri “na mestu, trenutku i način koji mi odaberemo”.

SAD zahtevaju od Kine da identifikuje hakere iz Severne Koreje koji deluju u Kini, te da ih pošalje nazad u njihovu zemlju, preneo je Rojters.

Severna Koreja negira da stoji iza napada na "Soni pikčers", koji je primorao Soni da povuče komediju "Intervju" o severnokorejskom lideru Kim Džong Unu koji govori o izmišljenom atentatu na njega, a koja je trebalo da bude premijerno prikazana u bioskopima tokom božićnih praznika.

Međutim, Pjongjang je pohvalio napad na Soni i već nekoliko meseci je kritikovao komediju.

Kina je saopštila da su "neodgovorni" izveštaji o umešanosti Pekinga u probleme sa internetskim vezama u susednoj Severnoj Koreji.

Portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Hua Čunjing pozvala je Vašington i Pjongjang da razgovaraju o hakerskom napadu na "Soni pikčers".

Do prekida Interneta u Severnoj Koreji je došlo u trenutku kada Savet bezbednosti UN po prvi put raspravlja o stanju ljudskih prava u ovoj zemlji, uprkos protivljenju Kine i Rusije.

Američka ambasadorka u svetskoj organizaciji Samanta Pauer (Samantha Power) je odbacila zahtev Pjongjanga da zajedno sa Vašingtonom pokrenu istragu o hakerskom napadu na Soni. Severna Koreja je zapretila odmazdom ako SAD odbiju ovu inicijativu.

“To je upravo ponašanje koje možemo očekivati od režima koji preti preduzimanjem ‘nemilosrdnih kontramera’ protiv SAD zbog holivudske komedije, a istovremeno nema sumnje da drži na desetine hiljada ljudi u stravičnim gulazima”, kazala je Pauer.

Građani Severne Koreje odsečeni od WWW

Građani Severne Koreje, najizolovanije zemlje na svetu, nemaju pristup worldwide web-u. Mnogi stanovnici ove zemlje imaju pametne telefone ali ne mogu da koriste web sa njima, jer vlasti to sprečavaju. Nedavno je straniim ambasadama u Pjongjangu rečeno da ne mogu da upotrebljavaju wifi očito da bi se sprečili građani u obližnjim zgradama da na taj način koriste bežičnu mrežu diplomatskih predstavništava.

Severna Koreja ima intranet – svoj interni internet sa dosta informativnih vebsajtova pod kontrolom vlasti, odnosno koji propagiraju politiku jedine, komunističke partije, ali i kulinarskih.

Internet u Severnoj Koreji je usmeren preko državne kompanije i dalje je povezan sa kineskom telekomunikacionom firmom “Čajna Unikom”. Džejms Kovi je kazao Bi-Bi-Si-ju da ako je bilo hakerskog napada “nije ga bilo teško izvesti. Reč je samo o jednom telekomunikacinom kanalu preko granice…da bi se zagušila ta veza verovatno nije bio nužan angažaman neke države. Dovoljan je posvećeni pojedinac”.

Hakerski napad na nuklearne elektrane u J. Koreji

Tokom vikenda na udaru hakera bili su i kompjuterski sistemi u južnokorejskoj nuklearnoj elektrani a manje važni podaci su ukradeni.

Kompanija "Korea hidro end nuklear pauer" saopštila je da hakerski napadi nisu ugrozili nuklearne instalacije, uključujući 23 atomska reaktora.

Stručnjaci, ipak, smatraju da bi kontrole na nuklearnim reaktorima mogle da budu ugrožene.

Ministarstvo za energetiku saopštilo je, međutim, da je uvereno da nuklearne elektrane mogu da blokiraju svaki upad hakera koji bi mogao da ugrozi bezbednost reaktora.

XS
SM
MD
LG