Dostupni linkovi

Ponovo o rehabilitaciji Draže: "Rat" četnika i levičara ispred suda


Postupak za rehabilitaciju Dragoljuba Mihailovića, komandanta četničkog pokreta osuđenog 1946. godine za saradnju sa okupatorom i ratne zločine, formalno je počeo ispočetka pred Višim sudom u Beogradu. Ovo ročište obeležilo je okupljanje četničkih simpatizera i levičara ispred Palate pravde koje su razdvajale i obezbeđivale jake policijske snage.

Cetnici - atmosfera
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:40 0:00

Oko 150 simpatizera četničkog pokreta i pedesetak levičara i članova Nove komunističke partije Jugoslavije razmenjivalo je uvrede i pretnje ispred Palate pravde u iščekivanju presude po zahtevu za rehabilitaciju Draže Mihailovića. Posle višesatnog procesa, ponavljanja uvodnih reči i početka ponovnog izvođenja dokaza, sud je saopštio da će sledeće ročište u ovom postupku biti održano 3. aprila.

Nakon novog početka u ovom procesu, koji se ponavlja jer je izmenjen sastav sudskog veća, oglasio se i premijer Srbije Aleksandar Vučić koji je rekao:

"Sud radi svoj posao i uveren sam da će doneti pravu presudu", rekao je Vučić novinarima u Beogradu.

Zahtev za rehabilitaciju Dragoljuba Mihailovića podneo je 2006. godine njegov unuk Vojislav Mihailović, postupak je počeo u septembru 2010. ali je u dva navrata došlo do zastoja u procesu. Prvo, jer se čekalo utvrdjivanje tačnog dana streljanja Mihailovića, naknadno je sudskim rešenjem kao datum njegove smrti utvrđen 17. jul 1946, a onda i zbog toga što je Savez antifašista Srbije svojevremeno podneo krivične prijave zbog lažnog svedočenja protiv dva svedoka.

Skup isped Palate pravde na početku novog procesa i iščekivanje odluke o rehabilitaciji Draže Mihailovića obeležila je četnička ikonografija. Njegove pristalice nosile su crne uniforme, kokarde, šubare i pevale četničke pesme, a dominirao je natpis „Ravna Gora“.

Ljubica Nemet (51), koja se predstavila kao pripadnik četničkog avalskog korpusa, i Dragomir Popović (59), koji se predstavio kao četnički vojvoda, rekli su za RSE da celog života čekaju rehabilitaciju Draže Mihailovića.

Cetnici
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:00:42 0:00

Sa druge strane, samo petnaestak metara od njih stajali su protivnici rehabilitacije Draže Mihailovića, levičari koji su istakli transparent „Smrt fašizmu, sloboda narodu“ i jugoslovenske zastave sa petokrakom.

Aleksandar Đenić (24), iz Saveza komunističke omladine Jugoslavije, i Dušan Rajak (92) rekli su za RSE da bi rehabilitacija četničkog vođe bila pogubna.

Partizani
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:00:52 0:00

Rat između dva tabora pred zgradom suda, koji je samo zbog maksimalnog obezbeđenja ostao na verbalnom, zavšen je tako što su se obe grupe u pratnji policije razišle u iščekivanju buduće presude.

Istoričarka Branka Prpa kaže za RSE da su ovaj sukob, koji se odvijao i ispred Palate pravde, i tekući proces bespotrebni, jer je istorija jasna i neumoljiva.

“Ako sud donese presudu da je Draža Mihailović nevin čovek i antifašista, a ja, kao istoričar, tvrdim da je Draža Mihailović kolaboracionista i fašista, šta ćemo onda. Da li to znači da će sud ili nekakva privatna osoba imati pravo da mene, kao istoričara, tuže zbog toga što ja u arbitraži u istoriji uzimam činjenice koje ja kao istoričar smatram relevantnim.”

Ponovljenom ročištu za rehabilitaciju Draže Mihailovića prisustvovali su i Oliver Antić, savetnik predsednika Srbije koji je u sudnici bio u svojstvu punomoćnika podnosioca zahteva za rehabilitaciju, kao i lider Srpske radikalne stranke i haški optuženik Vojislav Šešelj.

Branka Prpa zaključuje da je nedopustivo da sudovi ili političari arbitriraju o istoriji.

“Tako mi ulazimo u jedan totalitarni obrazac. Predsednik države se meša tamo gde mu nije mesto. A pošto znamo da je čovek i četnički vojvoda, čega se nikada nije odrekao, to je njegovo privatno opredeljenje, on ne može da sudi u istoriji. Niti bilo ko iz političke nomenklature ne može da presuđuje o nečemu što jesu istorijske činjenice. Niti to mogu njegovi savetnici. Istorija se dogodila i ne može se naknadno promeniti, koliko god se neko trudio.”

XS
SM
MD
LG