Dostupni linkovi

Poljane posle Vučića: Škola i dalje pod ključem


Obnovljena škola u selu Poljane
Obnovljena škola u selu Poljane

Nova osnovna škola u Poljanama, koju je pre manje od sedam dana otvorio premijer Aleksandar Vučić, još nije useljena. Iako su na svečanosti đaci bili u novim klupama, i dalje nastavu pohađaju u prostorijama lokalne mesne zajednice.

Nešto posle podneva, ispred zaključanog dvorišta nove školske zgrade, zatekli smo staricu Boriku Jakovljević (77) kako čuva ovce.

“Evo, da pasu ovde malo pa će oni posle da pokose… U novoj školi nema nikoga, još ona ne radi zato što se nije isušila. To je sve rađeno u nevreme, po zimi, i sada treba malo još da stoji. Sve je unutra sređeno, cakum pakum. Sad se tu loži peć, da se suše zidovi. Otprilike će ona na jesen da počne da radi.”

Na nastavu u novoj, savremenoj školi od 230 kvadrata, izgrađenoj na mestu stare koja je teško oštećena u poplavama 2014, po svemu sudeći, 24 učenika mlađih razreda iz ovog i okolnih obrenovačkih sela sačekaće neko vreme.

“Deca su i dalje u domu, onde kod nas, ali ono što ja znam je da će uskoro preći u novu školu. Za jedno nedelju, dve dana. Ništa nije sporno, deca su na svečanosti bila u novoj školi jer je za tada bilo zakazano otvaranje. Nameštaj je unutra, sve je tu, pa će tamo biti čim se skroz osuši. Ne oseća se tu nikakva vlaga, nego je sve taze zbog molerskih radova, pa je prosto tako odlučeno,” rekao je za RSE Vladimir Petrović, predsednik Saveta Mesne zajednice Poljane.

Jasmina Petrović (27), majka dvoje dece, kaže da je lokalna vlast obećala da će nove učionice biti useljene 1. marta, i da je zvanično otvaranje za nju imalo poseban značaj.

Jasmina Petrović
Jasmina Petrović

“Naše dete je dočekalo premijera. Sasvim slučajno… Ona je inače igrala folklor, pitali su nas da li možemo da nabavimo nošnju, i tako je bilo. Čini se da sada država više misli na Poljane, posebno nakon poslednje poplave. Ranije je to bilo onako, kako ko. Ko je u kojoj stranci i tako to. Uglavnom to kod nas tako ide.”

Fotografije njene desetogodišnje ćerke Ane sa premijerom u školskoj klupi objavljene su u dnevnoj štampi a osim đaka, na svečanosti povodom nove škole u centru sela, 17. februara, okupilo se i puno odraslih. Među njima je bio i Marko Petrović (27), iz Poljana, aktivista Srpske napredne stranke, koji kaže da meštani cene što imaju podršku predsednika vlade.

“Rekao je da je jedna učionica prazna, i da meštani urade nešto na tome da se napuni, da ima više dece. Ja ne mogu ništa raditi dok ne dobijem neki posao. Jer smo žena i ja bez posla, a pet godina smo u braku. Ne vredi, od ove poljoprivrede nemamo ništa. Otac i ja malo radimo mehaniku, da uzmemo neki dinar, i tako.”

Borika Jakovljević
Borika Jakovljević

Vremešna Borika Jakovljević, za svojih skoro osam decenija, ne seća se da je u Poljanama bilo toliko ljudi.

“Bilo je naroda mnogo. Iz svih sela, iz Šapca, sa Uba, sa svih strana. To je bilo kao miting.”

Bili su tu i predstavnici finansijera izgradnje škole, Evropske unije, pa se meštani nadaju da su Vučić i oni videli da je do Poljana katastrofalan put, rupa do rupe, ali prvenstveno da im je najpotrebniji sistem odbrane od poplava, jer se reka u selo izlivala mnogo puta. Da li će se u budućnosti nešto graditi i otvarati i kada nije vreme predizborne kampanje, pa i preko potrebna zaštita od poplava, građanima ostaje da vide.

XS
SM
MD
LG