Utorak, 03. maj/svibanj 2016, 22:10 CET

  Bosna i Hercegovina

  Poziv za ukidanje “dvije škole pod jednim krovom”

  Odbor UN-a za ekonomska, socijalna i kulturna prava zatražio je od BiH da stvori uslove za ukidanje “dvije škole pod jednim krovom”. Fenomen podijeljenih škola nastao je kao posljedica rata,

  te predstavlja "pitanje kojem se mora prilaziti na poseban način, ne narušavajući mir, prava djece, kao i prava roditelja u slobodnom izboru obrazovanja za svoju djecu", navodi se u ovom izvještaju.

  "Dvije škole pod jednim krovom" već dugo je problem, koji u BiH nije lako rješiti. Posebno je izražen u sredinama s mješovitim stanovništvom, prije svega hrvatskim i bošnjačkim. Tako, u 21. vijeku djeca različitih nacionalnosti ulaze u školu u različito vrijeme, na različite ulaze i ne susreću se čak ni na "velikom odmoru". 
   
  Konferencija ministara BiH oformila je posebnu radnu grupu koja će uskoro javnosti predstaviti preporuke kojima se redefiniše pojam „dvije škole pod jednim krovom“.

  S obzirom da dokument još uvijek nije konačan, članica radne grupe i predstavnica Misije  OSCE-a u BiH Marina Browder konkretnije o preporukama nije mogla govoriti.

  Za naš radio ipak je kazala: 
  Jedna stvar bila je jasna u radnoj grupi, a to je da mi smatramo da su dvije škole pod jednim krovom vrsta segregacije ili diskriminacije koja postoji u BiH.

  Jedna stvar bila je jasna u radnoj grupi, a to je da mi smatramo da su dvije škole pod jednim krovom vrsta segregacije ili diskriminacije koja postoji u BiH.“ 

  U preporukama, koje su dijelom već objavljene u javnosti, navodi se da bi škole koje egzistiraju pod jednim krovom i na dva nastavna plana i programa trebale imati zajedničkog direktora i pomoćnika, koji ne mogu biti pripadnici istog naroda, jedan školski odbor i jedan sekretarijat. Uspostava zajedničkog školskog zvona i ulaza osigurala bi jednak pristup školskim prpostorijama, dvorani za fizičko vaspitanje, ali i učionicama za nastavu informatike, kabinetu i zbornici.

  Kao pozitivan primjer u izvještaju radne grupe navedana je Mostarska gimnazija u kojoj od 2004. godine egzistiraju dvije pravno i administrativno objedinjene škole. Bakir Krpo, zamjenik direktora Gimnazije, dodaje:

  „U Mostarskoj gimnaziji su djeca integrirana i kroz nastavne planove na pojedinim časovima biologije, hemije, fizike - predmeta iz prirodnih znanosti, a također zajednički pohađaju i časove informatike, odnosno računarstva.“

  Pa ipak treba podsjetiti da su upravo navedene preporuke činile projekat „dvije škole pod jednim krovom“, odnosno projekat administrativno - pravnog objedinjavanja koji je na području BiH trebao biti implementiran još prije četri godine.

  Osim zgrade Mostarske gimazije, ostale škole u Mostaru su, primjerice, i fizički odvojene, dok u Stocu u zajedničkoj zgradi postoje i dva zasebna ulaza za djecu koja pohađaju školu na  bosanskom i hrvatskom jeziku.

  Bakir Krpo dodaje kako je bez integrisanih nastavnih planova i programa situaciju nemoguće unaprijediti:

  „Zna se ko pravi nastavne planove i programe. To su kantonalna ministarstva, u čijoj ingerenciji je cjelokupno obrazovanje, i pedagoški zavodi. Međutim, do dana današnjeg nije ponuđen taj jedinstveni plan i program.“

  Mi smo ponudili našim profesorima i nastavnicima interdisciplinarni pristup u izučavanju historije - i omogućiti učenicima da iz različitih izvora uče, a onda da donose svoj sud, a ne davati im gotova tumačenja i gotova rješenja historijskih događaja.
  Sabaheta Bijedić
  , direktorica Pedagoškog zavoda u Mostaru, kaže kako je osnovni problem što je u BiH dozvoljeno da se na svim nivoima vodi politika. Dodaje i kako bi se struka lako složila oko zajedničkih škola na tri jezika, ali ne pita se struka:

  „Historija isto se može podučavati. Mi smo ponudili našim profesorima i nastavnicima interdisciplinarni pristup u izučavanju historije - i omogućiti učenicima da iz različitih izvora uče, a onda da donose svoj sud, a ne davati im gotova tumačenja i gotova rješenja historijskih događaja.“


  Zahtjev odbora UN-a za ekonomska, socijalna i kulturna prava Bosni i Hercegovini i da stvori uslove za ukidanje dvije škole pod jednim krovom, u bh. javanosti prošao je gotovo nezapaženo. Zahtjev su pozdravili tek u LDS-u, čija je predsjednica profesorica Lamija Tanović, komentirajući do sada objavljene preporuke radne grupe, za naš radio kazala:

  „Pa to je sve besmislica. To je sve odugovlačenje. Naprosto je nemoguće da visoki predstavnik koji ima tako širok mandat ne može da dekretom kaže da ne postoji segregacija u školama.“


  Lamija Tanović, inače izvršna direktorica Ujedinjenih koledža u Mostaru, podsjeća na strukturu i nastavani plan ove školske ustanove, koju zajedno pohađa oko 200 učenika iz 38 zemalja svijeta uključujući i BiH. Nastava se već četvrtu godnu odvija na engleskom jeziku, ali i jezicima naroda BiH za Bosance i Hercegovce za koje je obezbijeđena i zajednička nastava za grupu nacionalnih predmeta.

  Na optužbe političara kako integrisane škole vode asmilaciji i gubitku prava na nacionalni identitet, Tanović odgovara:

  „Zašto ti političari u 90 posto slučajeva školuju svoju djecu po bijelom svijetu, u raznim sistemima, i ne misle da su njihova djeca asimilirani Amerikanci, Englezi, Danci, Šveđani itd.?“ 
   

  Tina Jelin - Dizdar

  Novinarstvom se počela baviti 1996. godine. Od 1998. radi za Radio Slobodna Evropa. Bila je i stalni suradnik Studija 88,  Radija101, Reuters-a. Višestruko nagrađivana novinarka.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: Pataren
  24.05.2009 11:17
  Razdvajanje škola je ubistvo budućnosti BiH... To je zločin...

  Ime: Ivo Stamenkovic Grad: Berlin sa horizontom
  23.05.2009 12:28
  Ova fotografija učenika u učionici me podseća na one fotografije kada posle masovnog pucanja u školi (eng. running amok) dodje reporter da napravi nekoliko fotografija. Muk. Kao na sahrani ili posle sahrane. Posttraumatski stresni poremećaj koji se prenosi sa generacije na generaciju.

  Ime: Ivana Grad: Sarajevo
  22.05.2009 23:52
  Prof Tanovic nije jadna, kao sto rece ovaj dole! Ovu Damu treba postaviti na mjesto Predsjednika PIC-a tj VE, jer ima toliko pameti u onoj lijepoj glavici, da moze svima drzati predavanje po svim temama!<br />U Drzavi BiH zive i zivjece BOSANCIkoji govore BOSANSKI jezik! Svaki vid SEGREGACIJE, MRZNJE I FASIZMA cemo, sigurno, sasjeci u korijenu! Za SAD i VE:<br />Pogrijesili ste sa Dejtonom tj. Nagradom za Genocid! Ispravljajte tu gresku- ODMAH, da sutra ne bude kasno...Prijem u EU sa Ustavom Drzave BiH, je jedino, ispravno rijesenje!

  Ime: srpskohrvatski jezik i knjizevnost Grad: Titov Drvar
  22.05.2009 16:16
  E moji Bosanci, da vas Tito vidi sta ste uradili od bratstva i jedinstva. Doveli ste hodze i popove da vam tumace kuran i bibliju i da od vas prave majmune. Jedni ucite njemacki i hrvatski a drugi ucite arapski i bosanski. Katastrofa.

  Ime: eugen Grad: sverige
  22.05.2009 13:43
  Jadna gospodo Tanovic ti politicari sto salju djecu u inostranstvo da studiraju se da ce njihova djeca upravo postati asimilirani Ameri Englezi ili Danci....<br />Ja se samo pitam dokle ce MZ sve ovo trpjeti zasto ne pritisne malo jace Srbiju i RS jer sve nevolje ovog svijeta dolaze od njih . U zatvor sa Dodikom i i ostalima koji bi mogli biti potencijalni vode Srba a nisu polozili zakletvu lojalnosti Harisu Silajdzicu . Kad se to sve fino dovede u red onda je lako sa sacicom Hrvata

  Ime: Ivo Stamenkovic Grad: Berlin sa horizontom
  22.05.2009 09:05
  Sportska takmičenja u fizičkoj kulturi su idealna prilika pokazati strast u borbi jednih protiv drugih. Na primer, vožnja bicikle na jednom točku. A onda sledi božnja bicikle na dva točka, a zatim sledi božnja bicikle na tri točka, a sve sa ciljem stajanja u mestu.<br />Sledeći način da omladina u školama pod jednim krovom više sazna o prirodnim naukama je organizuje takmičenje u matematici. Prvi zadatak bi bio da izračunaju koliko bi uštedeli u grejanju kada bi se nastava odvijala u zajedničkim prostorijama. Od ostatka novca se prelazi na sledeće takmičenje u geografiji. Deci se da zadatak da izračunaju koja bi mesta mogli da posete novcem koji je ostao od uštedjenog novca za grejanje tokom zime, i tako dalje. To bi bila lekcija iz ekologije. Jedan od najinteresantnijih vrsti takmičenja jedni protiv drugih bi bilo poznavanje maternjeg jezika. Napisati tekst o sličnostima i razlikama izmedju bosanskog i hrvarskog jezika i tražiti slične paralele u svetu – sve u cilju negovanja starih nacionalnih tradicija – jedni protiv drugih.<br />

  Ime: ante Grad: usa
  22.05.2009 07:51
  SRAMOTA !!! NACISTIKE METODE SEGREGACIJE U 21 OM STOLJECU.<br />IMA PRAVO SVIJET STO NAM SE SMIJE.

  Ime: dijaspora
  21.05.2009 19:04
  Nemogu da se nacudim da se to desava u BiH. Pa vi odoste unazad 100 godina,ETO STA SU VJERSKE INSTITUCIJE I NJIHOVI POGLAVARI I VLADAJUCA NACIONALNA ELITA URADILI OD DRZAVE JEDNO RUGLO.
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.