Dostupni linkovi

Gradonačelnik "na vezi"


Slavoljub Stijepović
Slavoljub Stijepović

Gradonačelnik Podgorice Slavoljub Stijepović od nedavno na mala vrata uvodi novu praksu u komunikaciji sa građanima i rješavanju njihovih problema.

Da li je riječ o pozitivnim promjenama u odnosu na prethodnika ili pak o marketingu i samoreklamerstvu?

"Kada sam završila razgovor pomislila sam da se neko šalio samnom. Pozvala sam broj sa kojeg je bio poziv i pitala da li se neko šalio sa mnom a onda mi je gradonačelnik odgovorio - Ne Ljiljo, ne šali se niko sa vama, ovdje je zaista Migo Stijepović", ovako je jedna stanovnica Zabjela sa medijima podijelila ushićenje zbog poziva gradonačelnika Podgorice koji je u telefonskom razgovoru obećao da će riješiti problem parkinga i rasvjete ispred zgrade u kojoj živi.

Praksu gradonačelnika Stijepovića da na njihove zahtjeve i zamolbe odgovara telefonskim pozivom i rješava ih u direktnoj komunikaciji, građani i dobar dio javnosti pozdravljaju, ali se pojedini pitaju zašto to radi gradonačelnik a ne oni čiji je to posao, odnosno zaposleni u opštinskim službama?

U dijelu opozicije u tome vide samo jeftini marketing u režiji novog gradonačelnika i vladajuće DPS.

Predsjednik kluba odbornika SNP Vladimir Vujović kaže da gradonačelnik Stijepović za to što radi nema uporište ni u Zakonu o lokanoj samoupravi ni u statutu glavnog grada

Vladimir Vujović
Vladimir Vujović

"U statutu je nabrojana 61 stavka o tome šta je posao gradonačelnika i niti jedna mu ne daje ovlašćenje ili ne kaže da on ima pravo da gasi požare po Podgorici ili da negdje asfaltira 10 ak metara puta i tako dalje. Iskren da budem, bojim se da je sve to unaprijed dogovoreno a to me ne bi znenadilo s obzirom na vještine DPS pa i gradonačelnika kao eksponenta te politike, da se tačno zna ko zove u koje vrijeme i zbog kojih poslova zove i onda sve to stigne do Javnog servisa i bude onako prezentirano kako su to vidjeli građani Podgorice ali i cijele Crne Gore", navodi Vujović.

Problem svakog građanina Podgorice lokalna uprava treba da rješava, ali treba da se zna šta su prioriteti, ističe predsjednica kluba odbornika Pozitivne Tamara Bajuć.

Ona pozdravlja svako zalaganje koje doprinosi boljitku za građane, te ističe da bi gradonačelnik i njegova uprava prije svega trebalo da počnu da rješavaju nagomilane probleme i nedostatke koji duže vrijeme muče glavni grad.

Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

"Da svi građani Podgorice mogu da koriste vodu, da se ne sapliću po neosvijetljenim ulicama a i trotoari su nam u centru grada u jednom potpuno neprihvatljivom stanju, vi rizikujete da polomite nogu pogotovo ako ste žena koja hoda u štiklama. Mi dakle imamo bazične probleme koji se godinama ne rješavaju, da ne govorim da mi nemamo kante za otpadke. Dešava mi se da nosim papir u džepu jer nema korpi za otpadke i to u samom centru grada", kaže Bajuć.

Tek nakon toga potezi poput najnovijih gradonačelnika Stijepovića ne bi u očima dijela javnosti bili puki marketing već bi imali smisla i bili pozdravljeni.

"Kada mi sve to završimo onda možemo da se bavimo tim individualnim, jedan na jedan, sastancima i vršimo poliranje, odnosno rješavamo pojedinačne probleme", poručuje Tamara Bajić.

I Vladimir Vujović iz SNP saglasn je da prvo treba rješavati prioritete Podgorice i ispuniti obećanja data građanima glavnog grada koja još nijesu ispunjena.

"Treba pomenuti recimo sportsku halu u Golubovcima, sportsku halu u Tuzima, dječje pozorište u Podgorici kao i mnoge druge projekte koji su obećani i vizuelno završeni a za koje nikada nije postavljen kamen temeljac. Tu su i projekti socijalnog stanovanja, doma za stare u donjoj Gorici. Dakle, sve ovo govori o jednom vrlo neozbiljnom pristupu i samoreklamerstvu koje poprima elemente neukusa", zaključuje Vladimir Vujović.

XS
SM
MD
LG