Dostupni linkovi

Podgorica: Povorka ponosa završena bez incidenata


Druga podgorička Povorka ponosa završena je, za razliku od prošlogodišnje, bez ijednog incidenta a odmah nakon završetka povorke počela je žurka na otvorenom na kojoj pjeva Marina Perazić.

Povorka je održana uz veliko obezbijeđenje a u njoj je, pored pripadnika LGBT zajednice, učestvovalo i više javnih ličnosti, državnih funkcionera i predstavnika političkih partija i diplomatskog kora koji podržavaju borbu za prava homoseksualnih, biseksualnih i transeksualnih osoba.

Iz Uprave policije je za TV Vijesti rečeno da nije zabilježen nijedan incident. Prema nezvaničnim policijskim informacijama agencije Mina, policija je privela desetak osoba koje nijesu imale identifikacione dokumente i kod kojih su pronađeni opasni predmeti poput boksera i fantomki, molotovljevih koktela i metalnih šipki.

Ovogodišnju Povorku je organizovao NVO Queer Montenegro pod sloganom "Tradicionalno ponosni", a zaštitni znak je ponovo bio brkovi ali na licu žene sa maramom duginih boja.

Povorka je počela šetnjom podgoričkim ulicama a učesnici su nosili transparente na kojima je pisalo: “Tek smo počeli”, “Samo svoj posla”, “Sve bi seke ljubile mornarke”, “Pitaće te starost đe bi na Prajd”, “Oprajdara”, “Transformersi čuvaju Pg”, “Tišina=Smrt”, “Ponosna majka”, “Samo nju ne kuni majko” i “Ljubi me bro, šetam”.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
Direktan link

Nakon šetnje, učesnicima su se obratili gosti i organizatori.

Direktor NVO Queer Montenegro Danijel Kalezić je rekao da je "danas najsrećniji čovjek na svijetu i da želi da na Povorci ponosa 2015. bude više okupljenih i da prošetamo i Ulicom slobode jer se za nju borimo".

Direktor LGBT Foruma Progres Stevan Milivojević je rekao da je "sloboda danas relativna, jer sjutra neće biti policijskog kruga zaštite".

Ministar za ljudska i manjinska prava Suad Numanović je rekao da mu je drago što je Parada prošla bez problema i da će "Vlada raditi na stvaranju jednakih mogućnosti za sve građane".

"Podgorica je pokazala da je tolerantan i evropski grad, i da su građani Podgorice otvoreni, tolerantni i mudri", rekao je gradonačelnik Podgorice Slavoljub Stijepović koji se na kraju zahvalio "većini koja je ovo razumjela, a koja nije danas tu".

"Protiv fašizacije društva"

Ambasador EU u Crnoj Gori, Mitja Drobnič je kritikovao pristup pojedinih medija aktivnostima boraca za ljudska prava.

"Odlično je biti ovdje opet. Ovo je dan sreće. Odajem priznanje Vladi Crne Gore i policiji za zalaganje, ali posebno vama koji ste učestvovali na Prajdu. Bilo je mnogo manje tenzija bilo na ovogodišnjem Prajdu. Nadam se da ćete uspjeti u svojom naporima, imate punu podršku Holandije“, rekao je ambasador Holandije Laurent Louis Stokvis.

Ombudsman Šućko Baković je rekao da se stvari u Crnoj Gori ozbiljno mijenjaju oko unaprjeđenja ljudskih prava.

Sanja Juraš iz hrvatskih NVO Kontra i Iskorak je rekla da je "važno da stanemo zajedno protiv fašizacije društva", ali i da je potrebno donijeti i sprovoditi zakone kako bi se zaštitile LGBT osobe.

Među okupljenima su bili i predsjednica skupštinskog Odbora za rodnu ravnopravnost Nada Drobnjak, savjetnik predsjednika Vlade za ljudska prava, sekretar Savjeta za zaštitu od diskriminacije i Nacionalni koordinator za implementaciju LGBT Strategije Jovan Kojičić, rektor Univerziteta Crne Gore Radmila Vojvodić, predsjednik Evropskog pokreta u Crnoj Gori Momčilo Radulović, direktor Crnogorskog narodnog pozorišta Janko Ljumović i direktor Instituta alternativa Stevo Muk.

Skupu su se pridružili i ambasador Italije u Crnoj Gori Vićenco Del Monako i predstavnici nevladinih organizacija, a podršku su, u međuvremenu, uputili i prvi deklarisani homoseksualac u Crnoj Gori Zdravko Cimbaljević koji trenutno živi u Kanadi i LGBT aktivista iz Srbije Boban Stojanović.

Skup je u pet bezbjednosnih prstenova obezbjeđivalo više od 1.800 policajaca, a predstavnici Policije i Tužilaštva su ranije apelovali na uzdržavanje od nasilničkog ponašanja i poručili da će preduzeti sve neophodne mjere i spriječiti eventualne pokušaje remećenja javnog reda i mira.

Saobraćaj je u dijelu centra Podgorice obustavljen prije, tokom i neposredno nakon ovog događjaja, od šest do 14 sati.

Paroh podgorički Velibor Džomić pozvao je vjernike da ne pridavaju pažnju Paradi ponosa i da ne čine nasilje.

XS
SM
MD
LG