Dostupni linkovi

Počeli radovi na "Južnom toku" kroz Srbiju


Pripreme za "Južni tok" u Rusiji u julu 2012.
Pripreme za "Južni tok" u Rusiji u julu 2012.
Početak izgradnje Gasovoda "Južni tok“ kroz Srbiju obeležen je u nedelju zavarivanjem prvog spoja cevi u Vojvodini i svečanom ceremonijom u Beogradu, dok će radovi na terenu, kako se navodi, krenuti u februaru sledeće godine. Analitičari su ranije upozoravali da su aranžmani sa ruskom stranom previše politički, a premalo ekonomski.

Priključenje na "Južni tok" je simbol napretka i povezivanja Srbije i Rusije, izjavio je na svečanosti predsednik Tomislav Nikolić.

"Ovoj generaciji je pripala čast da ispiše tu novu stranicu u istoriji vekovnog prijateljstva i saradnje dve zemlje", rekao je on dodavši da će posredno biti zaposleno oko 100.000 radnika.

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je da je ovo prvi kapitalni projekat posle više decenija i da će Srbija biti značajno regionalno čvorište za snabdevanje gasom i pouzdan energetski partner u regionu.

"Projekat će postati lokomotiva ekonomskog razvoja ne samo Srbije, već i čitavog regiona", ocenio je predsednik Upravnog odbora "Gazproma" Aleksej Miler.

Ruski predsednik Vladimir Putin poručio je da će "gradnja gasovoda biti veliki doprinos poboljšanju međunarodne energetske sigurnosti", prenela je pres služba Kremlja.

Igor Novaković, istraživač ISAK fonda, koji poslednjih godina prati odnose dve zemlje, izjavio je nedavno za RSE da energetskim sporazumom sa Srbijom Rusija nastoji da spreči približavanje i eventualno članstvo Srbije u NATO alijansi.

„U ovom momentu postoji jasna poluga koju Rusi mogu da koriste – to je izgradnja ’Južnog toka’ kojim se pokreće mehanizam da u nekom budućem vremenu Srbija ne pokrene pitanje ulaska u NATO“, kaže Novaković.

Ekonomista Milan Kovačević ocenio je ranije za RSE da će Rusija i dalje koristiti politički pritisak, koji se pokazao kao delotvorno sredstvo u dosadašnjim aranžmanima sa Srbijom.

“I ‘Južni tok’ i prodaja NIS-a Rusima i čitav paket aranžmana sa ruskom stranom od samog početka previše su politički, a premalo ekonomski poslovi. Dakle, verujem da će se krupne stvari oko energije i u budućnosti rešavati na politički način, ne gledajući mnogo u ekonomsku stranu tih poslova", ocenjuje Kovačević.

Izgradnju "Južnog toka" kroz Srbiju će realizovati zajedničko preduzeće "Južni tok Srbija", u kojem Srbijagas ima 49 odsto, a ruski Gasprom 51 odsto vlasništva.

Svečanoj ceremoniji u Palati Srbije u Beogradu prisustvovali su i ministar energetike Ruske Federacije Aleksandar Novak, prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić, ministar energetike, razvoja i zaštite životne sredine u Vladi Srbije Zorana Mihajlović i direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović.
XS
SM
MD
LG