Dostupni linkovi

Početak revitalizacije "Dite" ni na vidiku


Tvornica deterdženata "Dita", Tuzla 2014.
Tvornica deterdženata "Dita", Tuzla 2014.

Iako se pompezno najavljivala rekonstrukcija Tvornice deterdženata "Dita" iz Tuzle, od revitalizacije ove, nekada moćne i poznate fabrike, izvjesno je neće biti ništa jer je Ured za zakonodavstvo poslao nalaz premijeru Tuzlanskog kantona (TK) Bahriji Umihaniću prema kojemu je otkup dionica nezakonit. Radnici su ovaj nalaz oštro osudili i pitaju kako je nezakonito revitalizirati tvornicu, a nije nezakonito godinama šutjeti i mirno promatrati kriminalne privatizacije.

"Dita" je već odavno trebala početi raditi. Premijer TK Bahrija Umihanić kada je došao na čelo ekspertne vlade rekao je da će "Dita" još do svibnja biti u državnom vlasništvu. Međutim, danas na pragu listopada još uvijek se ne nazire ni mogući početak revitalizacije tvornice deterdženata.

"Želimo da se 'Dita' vrati u državno vlasništvo i da pokušamo vratiti fabriku na tržište. Imamo kapacitete, radnike, znanje. Čitavo sam vrijeme govorio da je ovdje visoka politika, što su sada i priznali pojedini ministri. Ipak, Sarajevo ima veliki upliv u ovom kantonu i ovdje se odlučuje kako oni kažu. Ta ista zakonodavno-pravna grupa koja je dala 11 tačaka koje 'Dita' mora zakonski provesti, sad kad smo došli do devete tačke - otkupa dionica, sad je sve ono što smo do sada uradili nezakonito. To je velika igra", kaže Dževad Mehmedović, predsjednik Sindikata radnika Fabrike deterdženata "Dita".

A sudbine ovih radnika sve su teže. Nedžad Sarunović još prošle godine u petom mjesecu je napunio 39 godina staža. I umjesto u zasluženoj mirovini, nezasluženo završio na ulici.

Radnik ispred tvornice "Dita"
Radnik ispred tvornice "Dita"

"Šestog petog 2013. imao sam 39 godina, šest mjeseci i šest dani staža. Pogledajte koji je sad datum, a ja još nisam nigdje - niti sam na birou, niti sam u penziji, niti sam na poslu. Praktički sam na ulici. Ja bih najradije kad bih mogao negdje da izađem iz ove države. Niko me ne pita možeš li i kako", ističe Sarunović.

Nalaz Ureda za zakonodavstvo da je vraćanje "Dite" u državno vlasništvo nezakonito razljutio je radnike.

"Gdje je ta zakonodavno-pravna komisija bila kada je 15 godina bilo uništavanje komplet privrede? Svaki ugovor, svaku prodaju su oni trebale da proprate, oni su odgovorni za privredna dobra u državi. Mi smo se već godinama obraćali svima, od Visokog sudskog i tužilačkog vijeća, SIPA-e, tužilaštva do branilaštva - svi šutjeli. A sad kad se treba 'Diti' pomoći da radi, oni nalaze da nam pametuju. Što nisu počeli pametovati ranije?", riječi su radnice Emine Busulađić.

Jedina nada radnicima je najava premijera TK Bahrije Umihanića da ipak od "Dite" neće odustati. Međutim, pitanje je, s obzirom na nalaz Ureda za zakonodavstvo, na koji način premijer misli vratiti "Ditu" državi. Premijer tvrdi da nalaz Ureda za zakonodavstvo je i njemu nejasan i čudan.

"Dobili smo mišljenje Ureda za zakonodavstvo i Ureda za pravobranilaštvo koje u sebi sadrži određene stavove koji nisu ni nama do kraja jasni. Što se mene lično tiče, ja ostajem pri stavu da je ovo koristan posao za TK i da ulaganjem od jednu KM - znači veličina štete za koju se kaže štetni ugovor, a TK daje samo jednu KM - preuzima imovinu 'Dite' zajedno sa njenim svim teretima i dolazi u aktivnu poziciju da rješava problem 115 zaposlenika, što je jako dobro. Za stečaj, kao opciju koja se predlaže, nikada nije kasno", navodi Umihanić.

S druge strane radnici Konjuha prikupili su dionice još prošli tjedan i predali Vladi Tuzlanskog kantona zahtjev da se Konjuh vrati u državno vlasništvo. O ovom pitanju Vlada TK se još nije očitovala, a radnici kažu da zbog strateških partnera iz Europe Konjuhu je neophopdno hitno rješavanje pitanja vlasništva.

Rad u "Diti"
Rad u "Diti"

"Imamo sa svih strana kupaca, i naloga. Ako bismo samo imali dovoljno trupaca, za proizvodnju mi bismo se za kratko vrijeme na stari kolosijek, izvozni. Imamo naloga za Francusku, Njemačku i za sve države u Evropi. Ovih dana treba da nam dođe kupac iz Italije za furnir i neke otpreske. Nadamo se da će se i tu za nekih 20 procenata proizvodnja dignuti tako da radimo čak u tri smjene", tvrdi radnik Ćazim Jašarević.

No i javnost i radnici uništenih tvornica smatraju da se mnogo više očekivalo od takozvane ekspertne vlade, a vrlo malo je napravljeno. Niti jedna revizija privatizacije još nije pokrenuta iako radnici uništenih poduzeća svake srijede prosvjeduju pred zgradom pravosudnih institucija. Također, osim ovih radnika, muku s novom vladom muče i prosvjetni radnici koji, uz plenum građana organiziraju javne tribine kako bi ukazali na nezakonitosti pri zapošljavanju u školama. Ni Centri civilnih inicijativa (CCI) nisu pozitivno ocijenili ovu vladu.

"Efekti njihovog rada se se učinili preskromnim u odnosu na očekivanja koje je javnost imala od njih. Kada su preuzimali mandat, odrekli su se budućih političkih funkcija, kazali su da neće učestvovati na izborima i da ne žele ništa da urade za sebe i da žele svo svoje stručno znanje da ulože da se prevaziđe kriza. Očito je da je s tim njihovim kapacitetima malo ko zadovoljan. Ocjena javnosti je poklopila i njih na ovaj način da niko nije zadovoljhan ni njihovim radom", ističe Muris Bulić iz CCI.

Za sada je sasvim jasno da se do održavanja općih izbora za nekoliko dana neće ništa promijeniti po pitanju "Dite" i "Konjuha". Ali je izvjesno da će nova vlast, čije formiranje se ne očekuje prije ožujka naredne godine, opet imati neke nove, svoje planove, svoju politiku i vizije.

XS
SM
MD
LG