Dostupni linkovi

Pobeda socijalista donosi promene u Francuskoj i EU


Članovi mladih socijalista slave rezultate prvog kruga izbora
Članovi mladih socijalista slave rezultate prvog kruga izbora
Socijalisti francuskog predsjednika Fransoa Olanda i njihov saveznik Partija zalenih u prvom krugu parlamentarnih izbora, u nedjelju održanih u Francuskoj, na dobrom su putu da dobiju apsolutnu većinu u skupštini, čime bi imali neophodnu podršku za spovođenje najavljenih ekonomskih reformi. Ljevičarske i zelene partije dobile su zajedno više od 46 odsto glasova, a konzervativna stranka Nikole Sarkozija 34 odsto.

Drugi krug izbora održava se 17. juna. U prvom krugu glasalo je 57 odsto Francuza sa pravom glasa. Agencije za istraživanje javnog mnjenja predviđaju da bi socijalisti i njihovi saveznici mogli da dobiju od 283 do 347 mesta od ukupno 577.

Parižanka Elsa, koja je glasala za Socijaliste, raduje se što će rezulata omogućiti promjene.

“Mi smo veoma srećni, što je očigledno iz naše reakcije.Zato što sada, sa većinom u Nacionalnoj Skupštini, bićemo u mogućnosti da poguramo našu politiku naprijed.I sad imamo zaista ljevicu na vlasti, što će omogućiti promjene u Francuskoj i ja sam veoma zadovoljna sa rezulatom”

Oland je već počeo sa izvjesnim promjenama, smanjujući plate vladi i ministrima, kao i sopstvenu za 30 procenata , smanjujući ljestvicu za odlazak u penziju za pojedine kategorije radnika sa 62 -je na 60 godina, a sljedeći koraci su povećanje poreza bogatima i pravljenje plana za upošljavanje oko 60 .000 nastavnika u državni školski sistem.

Član Olandove Socijalističke partije, Benu Amon, mlađi ministar za socijalnu ekonomiju, pozdravio je rezultate glasanja ali smatra da je veoma važno da u drugom krugu glasanja bude precizno naznačeno koliko će taćno mjesta u parlamentu imati Olandov tim:

“Ovo potvrđuje da Francuzi žele da daju Fransoa Olandu mehanizme za sprovođenje politike zbog koje je izabran 6.maja.Ali u isto vrijeme, u drugom krugu je momenat koji će za nas značiti reizbor.To je pozitivan prvi korak.Ali moramo pojačati mobilizaciju, tako da sljedeće nedjelje Fransoa Oland bude u prilici da provede politiku koju želi“

Odnose snaga u parlamentu teško je precizno predvidjeti jer svaki kandidat koji osvaja više od 12,5 posto glasova registrovanih birača može proći u drugi krug 17. juna, što znači da bi se u mnogim okruzima mogla sučeliti po tri kandidata.

Socijalisticka partija i njeni saveznici takođe prema nekim procjenama ne bi morali da zavise od partije Ekološka Evropa - Zelenih, a posebno ne od Ljevičarskog fronta.

Lider Socijalista Martina Obri u intervju za Francuski radio jutros je rekla:

“Mislim da su glasači juče željeli da daju signal povjerenja Franosa Olandu, za promjene koje je već počeo da primjenjuje sa njegovom vladom.Željeli su mu dati sredstva da može djelovati.I to je ono na čemu ćemo insisitirati.Potrebna nam je jaka većina da nastavimo rad u cilju zapošljavanja, podsjepešivanja rasta, pravde i oporavka”, kaže liderka socijalista.

Prvi krug izbora pokazao je i porast podrške ekstremno desničarskom Nacionalnom frontu Marin Le Pen koji je dobio skoro 14 odsto glasova - znatno više od četiri odsto na prethodnim parlamentarnim izborima 2007.

Zbog slabog odaziva birača protivmigracijska desnica bit će zastupljena u manjem broju okruga u drugom krugu no što se nadala.

Slabiji odaziv birača odnosno ispod 60 posto, prema analitičarima nije u interesu ljevice, i mogao bi spriječiti veću pobjedu Olanda .

Kratkoročno će donji dom parlamenta biti pozvan da glasa o smanjenju u budžetu za 2012. godinu i povećanju poreza za bogate, po Olandovom programu stvaranja radnih mjesta bez uvođenja oštrih mjera štednja poput onih u Grčkoj.

Konzervativni zastupnici vjerovatno će glasati protiv povećanja poreza no mogli bi podržati ratifikaciju sporazuma o evropskoj budžetskoj odgovornosti kojem se krajnja ljevica protivi.

Senat, gornji dom parlamenta, pod nadzorom je ljevice od kraja 2011.
XS
SM
MD
LG