Dostupni linkovi

Za ubistva civila u Uborku još niko nije odgovarao


Mostar
Mostar
Amra Rahimić 19 godina nakon ubistava svog supruga Envera još uvijek čeka na pravdu i suđenje odgovornih. Envera Rahimića, zajedno sa 114 Bošnjaka i Hrvata, odveli su pripadnici bivše JNA, odnosno paravojne jedinice. Civili su mučeni, zvjerski ubijeni i pobacani u jamu na odlagalištu Uborak.

«Jedan dio je doveden iz porodičnih kuća, jedan dio iz skloništa u Zeliku. Bilo je tu puno i omladine od 15 do 20 godina. Tu ima dosta porodica u kojima su ubijeni otac i sin, ima gdje je ubijen otac i dva siona. Možda smo čudom mi ostali živi.»

Civili su ubijeni prilikom povlačenja snga JNA sa lijeve obale Mostara. Iako je Uborak, koji se smatra prvim slučajem masovnog zločina na području Hercegovine, dokumentovan već krajem devedestih godina, za ubistava civila do sada niko nije dogovarao:
Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić kaže kako je skandalozno da Momčilo Perišić nije optužen i za zločine JNA u Mostaru.

«Ima nas dosta koji smo davali izjave u Kantonalnom sudu. Je li to bilo otišlo za Hag, nije li, ustvari mi i ne znamo.»

U vrijeme kada se zločin dogodio, jedinicama bivše JNA direktno je komandovao general Momčilo Perišić. Iako je procesuiran u Hagu, u optužnici protiv Perišića nije bio sluča Uborak. Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić to smatra skanadloznim:

«Ne samo da nije procesuiran nego nije u optužnici se taj čin našao. Mislim da je to zastrašujuće. Ja moram reći da je general Perišić tada vodio JNA u Mostaru, pored ovih zločina. Ako svi znamo da je granatiran Mostar na stotine puta sa desetke tisuća granata u jednom danu i tu je poginulo sigurno na nekoliko desetina ljudi nedužnih, onda se postavlja pitanje licemjerstva svijeta.»

Bez saslušanja nemoguće podići optužnicu

Iz Haga je još 2002. godine došlo odobrenje na Kantonalni sud u Mostar da se nastavi postupak u odnosu na sedama osumnjičenih lica, a zbog osnovane sumnje da su počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Momčilo Perišić u haškoj sudnici,mart 2011
Adnin Hasić, iz Udruženja porodica žrtava sa Uborka i Sutine, upozorava kako je riječ o neposrednim izvršiocima koji se danas slobodno kreću Bosnom i Hercegovinom:

«Ima informacija da se neki osumnjičeni kreću po Foči. Čak ima saznanja da su neki od tih osumnjičeni bili svjedoci odbrane nekima na Sudu BiH. Ja sam pored ogorčenja na institucije pravosudne, ogorčen na povratnike u grad Mostar koji možda znaju, a šute i prikrivaju one koji su počinili ove ratne zločine.»

U Sudu HNK potvrdili su nam kako je predmet Uborak i Sutina proslijeđen Tužilaštvu BiH. Kada će slučaj biti otvoren još uvijek je neizvjesno jer većina ima prebivalište van BiH.

Prema Zakonu o krivičnom postupku, bez saslušanja osumnjičenih tužilac ne može podignuti optužnicu.

«Taj predmet je dostavljen Tužilaštvu BiH», kaže Nijaz Mehmedbašić, glavni kantonalni tužitelj.

Slučaj masovnog zločina na Uborku i Sutini spominjao se više puta u suđenju Vojislavu Šešelju pred Haškim tribunalom, iako se u tom predmetu slučaj ne navodi.

Pred licem pravde sa IWPR (april 2011)


Program Pred licem pravde - Suđenja za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije pripremaju Radio Slobodna Evropa i
Institut za ratno i mirnodopsko izvještavanje (IWPR).

Svake nedjelje od 18.30 do 19.00 i od 22.30 do 23.00 sata - samo u našem radijskom programu i na internet stranici.

Program uređuju Dženana Halimović, Marija Arnautović i Dženana Karabegović.

Tekstove svih priloga iz emisije možete naći ovdje.



  • Slika 16x9

    Tina Jelin - Dizdar

    Novinarstvom se počela baviti 1996. godine. Od 1998. radi za Radio Slobodna Evropa. Bila je i stalni suradnik Studija 88,  Radija101, Reuters-a. Višestruko nagrađivana novinarka.

XS
SM
MD
LG