Utorak, 03. maj/svibanj 2016, 10:47 CET

  Programi / Pred licem pravde

  Mašović: Tomašica je najveća grobnica na području bivše Jugoslavije

  Amor Mašović
  Amor Mašović
  Bosna i Hercegovina i dalje traga za oko 6.500 osoba, a i 18 godina od rata se traže masovne grobnice. Najveća od njih je pronađena nedavno u okolini Prijedora, a za još neotkrivenim traga Institut za nestale osobe BiH. Najveći problem Instituta je sve manje novca kojeg država izdvaja, o čemu u intervjuu za RSE govori Amor Mašović, direktor ove državne institucije.

  RSE: Gospodine Mašović, nedavno je otkrivena najveća masovna grobnica poslije rata u Bosni i Hercegovini. Za njom se tragalo dvije godine. Za koliko masovnih grobnica Institut za traženje nestalih još uvijek traga?

  Mašović: Rudnik Tomašica u općini Prijedor jeste najveća masovna grobnica koja je do sada locirana, ne samo na prostoru Bosne i Hercegovine, nego praktično na prostoru zemalja koje su nastale raspadom bivše Jugoslavije. Mi očekujemo da bi broj žrtava mogao preći 600. Teško je predvidjeti ukupan broj grobnica koje nisu otkrivene, ali na bazi onoga što je do sad otkriveno, a otkriveno je oko 23.000 onih koji su evidentirani kao nestali, i oni su otkriveni u otprilike nešto više od 630 masovnih grobnica i nešto više od 7.000 pojedinačnih zajedničkih grobnica, tako da preostali broj nestalih, a on se kreće oko 6.500, mogao bi vjerovatno biti skriven u nekih možda šezdesetak masovnih grobnica i nekoliko stotina pojedinačnih grobnica.

  RSE: Istovremeno, na ratnom groblju duševne bolnice Sokolac, kosti isplivavaju na površinu. Zbog čega, gospodine Mašović, i kako je moguće da osamnaest godina nakon rata ta tijela nisu identifikovana da bi bila sahranjena?

  Mašović: Nažalost, radi se o štićenicima psihijatrijske bolnice Sokolac, njih oko 270, koji su prema izjavama uprave te bolnice, umirali u ratnom periodu. Istina, u proteklom periodu, mi smo na tom groblju bolnice otkrili i žrtve koje su nestajale na području gradskih četvrti grada Sarajeva, ubijeni na Grbavici, poput bračnog para Šeremet – jedno od njih dvoje, Šeremet Fahrudin otkriven je na groblju te bolnice, kao i neki logoraši iz zloglasnog KPD Kula – Išić Mehmed, koji je 1. septembra 1992. ranjen na Kuli, a potom odvezen, najvjerojatnije u ratnu bolnicu Sokolac. Vrlo plitko su zakopani ti sanduci. Vi ste dobro rekli, oni su sada praktično isplivali na samu površinu, dijelovi skeleta vire iz tih protruhlih sanduka u koje su oni sahranjivani. U toku je ta ekshumacija. Nažalost, nakon što Institut završi tu ekshumaciju, a mi smo u potrazi samo za 29 njih koji su prijavljeni od strane porodica nestalih, problem tog groblja neće biti riješen, i dalje će u tom groblju postojati oko 200 sahranjenih bolesnika. Ja sam kontaktirao sa načelnikom općine Sokolac, koji apsolutno nema nimalo razumijevanja za taj problem.

  RSE: Kažete da nemate razumijevanja predstavnika lokalne vlasti. Šta je sa državnim nivoom, koliko ste zadovoljni uopšte izdvajanjem novca iz budžeta za rad Instituta?

  Mašović: Sigurno je da bi veća samostalnost, veća nezavisnost Instituta, u svakom pogledu pa i tom finansijskom, odnosno u smislu materijalne i kadrovske opremljenosti značajno doprinijela ubrzavanju procesa traženja. Mi tu nemamo razumijevanje od strane pojedinih ministara u Vijeću ministara, a napominjem da je Vijeće ministara suosnivač Instituta za nestale, zajedno sa Međunarodnom komisijom za nestale. Pa svjedoci ste i stalnih prijetnju pojedinih parlamentaraca koji non-stop prijete reduciranjem sredstava, zatvaranjem Instituta, i naravno da to ne djeluje ohrabrujuće, niti na porodice koje još uvijek tragaju za svojima, ali i na ljude koji su zaposleni u toj instituciji.

  RSE: U Hagu je održana trodnevna konferencija koja se bavila pitanjem nestalih. Zaključeno je da ne ohrabruje činjenica da u XXI vijeku međunarodna zajednica nema organizovan sistem rješavanja pitanja nestalih na globalnom nivou. Slažete li se Vi sa takvom ocjenom?

  Mašović: Slažem se, dakako, i cilj te konferencije i jeste pronalaženje instrumenta, odnosno mehanizma na svjetskom planu koji bi mogao promptno reagirati u slučaju ne samo ratova, nemira, nego i prirodnih katastrofa. Cilj je da se stvori jedno takvo tijelo koje bi bilo sa stabilnim izvorom finansiranja i gdje bi sve države imale praktično pristup tom tijelu, a toj konferenciji ja osobno bih preporučio da to bude institucija koja već ima ogromno iskustvo po pitanju identifikacije nestalih na prostorima bivše Jugoslavije, dakle, to je Međunarodna komisija za nestale osobe.

  Dženana Karabegović

  Diplomirani žurnalista. Od 1999. prelazi iz Tuzle u Sarajevo, gdje u bh. dopisništvu RSE počinje raditi kao novinarka. Obrađuje političke teme, uređuje i vodi radijske emisije i urednica je magazina TV Liberty.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: gdje su srbijanske Grad: patriote,da vas cujem
  14.11.2013 21:19
  nevidim nigdje komentare VB,po ovom-zasto je/ga nejma.

  Ime: Robin Hood
  13.11.2013 15:25
  Reni
  Jedan dio od tih vasih nazovi "gjenerala" su bili Srbi iz Srbije. Drugi dio tkz Srbi iz Crne Gore a treci dio BiH pravoslavci. Svi su bili poznati po svom "herojstvu" prema zenama,djeci i starcima.
  Takvi nepismeni "gjenerali" su drzali u opsadi Sarajevo preko 3,5 godine na cemu bi im Tatari i Huni skinuli kapu.Takve stvari ni Hitler nije radio za vrijeme Drugog svjetskog rata.
  Tamo gdje su ovi naisli na otpor od patriota Bosne i Hercegovine te krajeve su zaobilazili u velikom krugu i bjezali od njih poput pacova i lisica. Cinove su dobijali "hrabri srpski gjenerali" ubijajuci bosnjacke civile (djecu,zene i strarce) sto upravo pokazuje i masovna grobnica Tomasica u blizini Prijedora
  gdje nije bilo ratnih dejstava tokom 1992-95 god i ciji dio se trenutno nalazi u fantomskoj "republici srpskoj". Nadati se ne za dugo.

  Ime: Polupismeni "gjenerali"
  12.11.2013 22:45
  @Reni
  Od tih nazovi oficira i polupismenih generala najveci dio su u Hagu optuzeni za ratne zlocine.Od takvih imena bi se i neki cobanin zastideo. I svi su oni bili na platnom spisku Beograda sve do formiranja Oruzanih snaga Bosne i Hercegovine.

  Ime: za reni
  12.11.2013 22:08
  toliko generala nema ni amerika,daj ne lazi.

  Ime: reni Grad: Sarajevo
  12.11.2013 16:58
  Info VRS

  Ministri odbrane RS-a : General–major Bogdan Subotić,General–major Dušan Kovačević, Milan S. Ninković, General–pukovnik Manojlo Milovanović, Slobodan Bilić, Milovan Stanković
  Načelnici Generalštaba VRS
  Načelnici Glavnog štaba (Generalštaba) Vojske Republike Srpske: General-pukovnik Ratko Mladić., General-major Pero Čolić, General-pukovnik Momir Talić, General-pukovnik Novica Simić, General-potpukovnik Cvjetko Savić, General-major Novak Đukić
  Generali VRS
  Vojska Republike Srpske je imala ukupno 69 generala, od čega 4 general-pukovnika, 21. general-potpukovnika, i 44 general-majora.

  Ime: Sana
  12.11.2013 14:39
  Ljudi smo, i mislimo isto, naročito kad nam je teško: tko ubije nedužnog čovjeka, kao da je sve ljude pobio. I svih nas treba da se tiče taj zločin. Užasnuti smo. Očekujem da se javi mržnja, a u srcu mi je sada samo tuga, tuga... I još samo znam: nikad zaboraviti ne mogu.

  Ime: Realista
  12.11.2013 13:59
  @Reni
  Nije postojao nikakav generalstab tkz VRS jer su Radojko Mladic i njegovi satrapi sva naredjenja dobijali iz srbijanskog generalstaba iz Beograda.

  Ime: Jasar Grad: Swerige
  11.11.2013 23:50
  Otkako sam na ovom forumu vecu laz nisam procitao.
  Dobro nisi rekao da su tu sahranjeni stari Rimljani,ili Kozaci.
  Sta sve od vas nece covjek dozivjeti.
  Jazuk!

  Ime: reni Grad: Sarajevo
  11.11.2013 08:28
  Na ovoj lokaciji nalazi se ukopani posmrtni ostaci osoba Vojne bolnice Generalštaba VRS-a, koja se je nalazila na lokaciji Psihijatrijske bolnice na Sokocu u periodu 1992-1996. Upravnik i k-dant Vojne bolnice Generalštaba VRS-a je bio pukovnik Taušan, koji je ovu dužnost preuzeo po odlasku iz Sarajeva, 1992 sa dužnosti upravnika Vojne bolnice Sarajevo.
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.