Dostupni linkovi

Negiranje genocida dominira izbornom kampanjom u Srebrenici


Ćamil Duraković i Mladen Grujičić
Ćamil Duraković i Mladen Grujičić

U proteklih pet mandata načelnik Opštine Srebrenica bio je Bošnjak. Na tu je funkciju do sada po nekoliko stranaka imalo svoje kandidate i tijesnom većinom biran je Bošnjak.

Za naredne oktobarske izbore srpske stranke izlaze sa zajedničkim kandidatom, a bošnjačke ponovo podržavaju nezavisnog kandidata, aktuelnog načelnika Ćamila Durakovića. Njegov protukandidat je Mladen Grujičić.

Na društvenim mrežama pojavile su fotografije i tekstovi o Grujičiću koji podržava haške optuženike i ne priznaje genocid.

O onome što se dešavalo jula 1995. godine u Srebrenici, Mladen Grujičić kaže: "Moj stav je jasan. Uvijek sam govorio da se u Srebrenici desio strašan zločin nad bošnjačkim stanovništvom, da se desio isto tako strašan zločin nad srpskim stanovništvom i non-stop sam to u priči i potencirao. Ja poštujem stav Republike Srpske. Kada se promijeni stav Republike Srpske prema svim dešavanjima u Bosni i Hercegovini, i drugih ljudi koji podržavaju Republiku Srpsku, drugih država, nama nikakav nije problem da mi priznamo nešto što se desilo".

"Međutim, ne možemo priznati nešto za šta cijeli svijet nije rekao: 'Jeste, to se desilo'. Kada priznaju sve države, nama to nikakav nije problem da i mi to kažemo. I ne bi trebao biti problem ni bilo kom narodu, ako se to zaista desilo i ako činjenice pokažu i utvrdi se sve da je tu bilo, izvan zločina, nekog tipa genocida", navodi Grujićić.

Ćamil Duraković, koji je ponovo kandidat bošnjačkih stranaka, ne misli tako o Grujičiću.

"Ono što mene iritira kod njega, to su sad ove izjave koje su ono, za suživot po mjeri svih, da će on to bolje raditi od Bošnjaka kad je u pitanju 11. juli i tako dalje. Malo iritira svaku svijest Bošnjaka, posebno mene, koji sam preživio genocid. To je, onako, da kažem, malo uvredljivo", kaže Duraković, te se pita:

"S druge strane, čovjek koji podržava Karadžića – ja sam to vidio na Facebooku, na njegovom profilu, gdje je, pri suđenju Karadžiću, zločincu, koji je dobio 40 godina u prvom stepenu – ispod njegove slike piše 'Idemo dalje'. Čovjek je presuđen za genocid u Srebrenici, a on govori 'Idemo dalje'. Da li je to kontinuitet te politike, to njega treba pitati."

Grujičić ima opravdanje za svoj status na Facebooku.

Radovan Karadžić u sudnici Haškog tribunala, 2016.
Radovan Karadžić u sudnici Haškog tribunala, 2016.

"Ne može ništa uticati negativno na mene. Ja sam realna osoba, ja znam zašto sam to rekao, 'Idemo dalje'. Ako je to jedini moj grijeh, ja sam onda presretan čovjek. Ako je ona slika koju sam ja iskomentarisao grijeh, onda sam ja zaista presretan čovjek, jer nemam drugu mrlju osim te. Ako je to uopšte mrlja. Komentarisao sam to iz razloga što su prije Karadžića osuđeni mnogi Srbi, on je jedan od stotinu. I rekao sam: osuđen je i stoti, hiljaditi, nebitno. U tom smislu 'idemo dalje', život teče dalje, mi ne možemo ništa promijeniti, nismo mogli promijeniti to ni za one prethodne koji su osuđeni", precizirao je Grujičoć.

Mladen Grujičić kaže da su stranke prepoznale njegove kvalitete i zato bi on trebao biti načelnik.

"Zato što je Mladen Grujičić jedan čovjek koji nema mrlju u svojoj karijeri ni u kakvom smislu, čovjek koji je objektivan i to su prepoznali svi predstavnici političkih partija u Srebrenici. Nemaju za šta da se uhvate da bi mi to spočitali kao neku negativnu osobinu. Jednostavno, shvatili su da ovdje treba da dođe neko ko zaista želi dobro Srebrenici. Ja mislim da su oni izabrali pravu osobu – to sam ja", navodi Grujičić, te dodaje:

"Cijeli život bio sam na strani pravde i borio se da pravda pobijedi. Realan sam bio i objektivan, zbog čega sam mnogo puta i sam trpio posljedice zbog te objektivnosti i realnosti. Vjerovatno je došlo vrijeme da neko i tu osobinu prepozna. Ovo je kruna toga."

Deset političkih stranaka iz Srebrenice podržava Grujičića, kako bi se priča o Srebrenici završila, naglašava Duraković.

"Ali, žalosnije je da deset političkih stranaka stoji iza toga, na platformi da načelnik treba biti Srbin, da bi se priča o Srebrenici relativizirala. Tako da nije to Mladen. Može to biti i Dragan, može biti Radomir, može biti bilo ko, ali je problem ideologije koja iza toga stoji. Njihov primarni cilj je da u Srebrenici načelnik bude Srbin, zbog priče o Srebrenici i prošlosti, da se ona umanji ili relativizira", smatra Ćamil Duraković.

Grujičić tvrdi drugačije i, ako bi bio izabran za načelnika, posebnu pažnju posvetio bi žrtvama i Memorijalnom centru Potočari.

"Jednostavno, Memorijalni centar neće biti ukinut, neće se, ne daj Bože, porušiti spomenici. To je nešto što obilježava neku tragičnu sudbinu nekih ljudi, kao i naša groblja. Ja ću poštovati, koliko god je to u ljudskoj prirodi, svačiju žrtvu", riječi su Grujičića.

Duraković o budućim poduhvatima kaže: "Uradili smo šta smo uradili. Da smo mogli više – mogli smo. Da ćemo nastaviti više – hoćemo, za bolju Srebrenicu – hoćemo. Ujedinjeni – hoćemo, dijeliti se nećemo, pa sad, ko prihvati, ko ne prihvati, a ja zaista ne mogu drugačije".

XS
SM
MD
LG