Dostupni linkovi

Picasso sljedeći mjesec u Zagrebu


Plakat za izložbu - Pablo Picasso "Portret Dore Maar"
Plakat za izložbu - Pablo Picasso "Portret Dore Maar"
Sljedećeg mjeseca se u zagrebačkoj Galeriji „Klovićevi dvori“ otvara izložba djela Pabla Picassa. Bit će izloženo 56 slika i skulptura najslavnijeg umjetnika 20. stoljeća. Organizatori ne žele govoriti o vrijednosti djela koja će biti izložena, ali dovoljno govori podatak da su osigurana na 670 milijuna eura.

Troškovi izložbe oko 1,2 milijuna eura, biti će izloženo 56 Picassovih slika i skulptura i 40 fotografija koje ilustriraju njegov rad, izložba će biti osigurana na 670 milijuna eura, i očekuje se najmanje 80 do 100 tisuća posjetitelja iz Hrvatske i susjednih zemalja. Izložba se otvara 23. ožujka, i biti će otvorena do sredine srpnja, a što će se na njoj moći vidjeti, govori ravnateljica Galerije „Klovićevi dvori“ Marina Viculin.

„Od skulptura koje su izuzetno zanimljive do pripremnih skica za slavne 'Gospođice iz Avignona', od djela koja su nastala u 'plavoj' i 'ružičastoj' fazi do slika s kojima završava cijela izložba – npr. 'Nedjelja' koja je oblik njegovog autoportreta i određeni njegov ponovni hommage Velasquezu i Goyi“, kazala je Viculin.

Četvrt milijuna eura daje država, isto toliko grad Zagreb, a ostalo će se namaknuti od sponzorstava i prodaje ulaznica. Za petnaestak dana kreće kampanja za ovu izložbu po Hrvatskoj, a računa se i na posjetitelje iz susjedstva.

„Svakako računamo na goste iz Srbije, svakako računamo na goste iz Bosne i Hercegovine, naravno i iz Slovenije… Pokušat ćemo dovoljni intenzivno informirati i potencijalnu publiku u Mađarskoj i Austriji. Dakle, kada govorimo o regiji, mi govorimo o području s kojeg se za jedan dan može doći na izložbu.“

Sa prezentacije izložbe, 19. veljače 2013.
Sa prezentacije izložbe, 19. veljače 2013.
Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić kazao je kako bi bilo loše da ovakva izložba koja putuje Europom ne završi u Zagrebu. On je najavio da očekuje medijske napade da ukupni trošak od 9 milijuna kuna, odnosno 1,2 milijuna eura za zagrebačku izložbu Picassa nije primjeren krizi i trenutku, i na svoj specifični način ilustrirao je njen značaj i važnost.

„O čemu mi to govorimo?! Pa moramo biti sretni kao mala djeca što su oni izabrali Zagreb da to promoviramo. Pa to je Space Shuttle, to su Air Jordan, Nancy Ronaldo, Maradona – svi na kupu zajedno! Budimo sretni da možemo u tome sudjelovati. Ja sam sretan kao malo dijete!“ izjavio je on.

Radi se o istom postavu kakav je postavljen u Hongkongu iz fundusa pariškog Muzeja Picasso, koji se aktualno preuređuje. Mediji špekuliraju da dio novca što će ga Hrvatska platiti za ovu izložbu ide izravno za obnovu zgrade pariškog muzeja.

Ravnateljica „Klovićevih dvora“ Viculin nazvala je takav pristup banaliziranjem, a tu temu nazvala ne poslovnom tajnom, ali – poslovnom diskrecijom.

„To su zaista elementi koji se u poslovnom svijetu ne iznose i kolege iz Pariza su nas vrlo ozbiljno molili. Mislim da je vrlo neugodno što je uopće prvi puta izišla ta informacija. Mi smo došli u neugodnu situaciju i oni su došli u neugodnu situaciju, tako da zaista to nije ono što bi trebalo biti presudno i ne znam zašto nam je to od ključnog interesa“, istaknula je Viculin.

Kako se još pregovara sa francuskom stranom u nastojanju da se dodatno smanji troškove izložbe, nije definirana ni cijena ulaznice. U svakom slučaju ići će se na lepezu cijena, gdje će najjeftinije biti one za grupne posjete školaraca, a najskuplje za individualne posjete. Praksa kaže da karta za individualnu posjetu izložbi takvog kalibra nigdje u Europi nije ispod 10 eura.
XS
SM
MD
LG