Dostupni linkovi

Pet minuta za RSE: Anto Popović


Pet minuta za RSE: Anto Popović
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:05:20 0:00

Razgovarala Andrea Pavić

Anto Popović, kandidat Demokratske fronte za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, odgovara na pitanja kakvu BiH želi vidjeti u naredne četiri godine, kako oporaviti bh ekonomiju, kako se boriti protiv korupcije, te koji to trebaju biti prvi koraci u vanjskoj politici BiH.

RSE: Gospodine Popoviću, ukoliko budete izabrani za člana Predsjedništva, što namjeravate prvo učiniti, a što je strateški cilj?

Popović: Moraću najprije da se upoznam sa zakonskom regulativom, šta je bilo, pa onda vidjeti šta ne valja, šta valja, a onda prionuti na izmjene, dopune itd.. To bi bilo prvo što bismo radili na početku. Mi svi upiremo pogled u ekonomsku situaciju u BiH, koja je vrlo loša, kritična, jedna od najlošijih u jugoistočnoj Evropi – i treba je popraviti. Dakle, prije svega treba raditi na podizanju ekonomskog razvoja BiH.

RSE: Kakvu BiH vidite sada, a kakvu biste ju želejli vidjeti za četiri godine?

Popović: Mito, korupcija, nepotizam i kriminal vladaju. To je najgore. Najžešća borba koju ćemo voditi biće protiv korupcije i kriminala. Za četiri godine želio bih osobno vidjeti BiH u EU kao ravnopravnog člana, kao zemlju koja ima svoje dostojanstvo, koja priznata u svijetu, a pogotovo u Evropi, na koju se neće bacati drvlje i kamenje i neće joj se nitko rugati i neće je nitko omalovažavati.

RSE: Po vašem mišljenju, koliko je BiH sekularna država i kako ocjenjujete odnos vjere i politike?

Popović: Činjenica je da određeni političari, pogotovo u predizbornim kampanjama, koriste i druge pogodnosti ili podobnosti u svom narodu, pa koriste i vjeru i naciju itd., da bi isplivali na vrh lista koje oni predlažu i koje donose. To nije dobro. Nama to ne treba. Mi smo za to da sve vjere i sve religije u BiH budu ravnopravne. I sloboda - ispovijedaj vjeru koju hoćeš, ali budi pošten čovjek. Ne možeš činiti kriminal i ne možeš se bacati kamenjem na druge vjere, na druge religije. Moraš biti pošten i dostojanstven. Da bi te neko drugi priznao, moraš i ti druge priznati.

RSE: Prema gotovo svim ekonomskim parametrima, BiH se nalazi na dnu ljestvice. Što učiniti da se to promijeni?

Popović: Moramo se otvoriti svijetu i moramo svijet dovesti kod nas. Da budu, prije svega, strana ulaganja nazočna i kod nas, a i da se povežemo ekonomski sa drugim zemljama – dakle, sloboda trgovine. I ono što je vrlo bitno kod nas - papirologija. Mnoštvo dokumenata treba da bi neki vanjski gospodarstvenik/privrednik došao sa svojom tvrtkom/firmom u našu zemlju. On po nekim pokazateljima mora napraviti nekakvih 150 potvrda. Znate koja je to masa potvrda, a koliko šaltera mora obići, koliko vremena mora za to utrošiti? Naš je cilj to svesti na najmanju moguću mjeru - da, takoreći, za jedan dan i na jednom šalteru dobiješ sve što ti treba. Zakonski propis će reći što nam treba za određenu firmu, a onda kad imamo zakonski propis da znamo šta treba, onda treba učiniti to promptno, odmah, odlučno i bez varanja. Jer zašto ljudi otežu sa tim primanjima drugih tvrtki i sa dolaskom stranog kapitala? Hoće da uzmu mito, jednostavno. To su korumpirani ljudi, nepošteni, de facto kriminalci.

RSE: Svjedoci smo kako je najopasnija bolest ovoga društva korupcija. Kako to promijeniti?

Popović: Vrlo je važno imati dobre inspekcijske organe – i moramo ih naučiti da rade pošteno. Ako inspekcijski organi ne rade pošteno, a k tome i sudski organi, onda nećemo ništa postići. Ako mi tužimo nekoga za mito i korupciju, a sud donosi pogrešne odluke, što smo učinili? Nismo ništa. Dakle, moramo itekako povesti računa da se radi pošteno u sudstvu. Sudovi nam moraju biti na razini, moraju biti samostalni i bez politike. Vojska također bez politike itd. Iz mnogih stvari treba izbaciti politiku. Neka bude realno, neka bude dobro, neka bude pošteno.

XS
SM
MD
LG