Dostupni linkovi

Perućac: Završava se potraga za posmrtnim ostacima žrtava zločina




Branka Mihajlović

Povodom vesti da su na srpskoj strani jezera Perućac pronađeni skeletni ostaci 11 lica i da se pretpostavlja se da se radi o žrtvama ratnih zločina koje je počinio zloglasni haški optuženik Milan Lukić sa pripadnicima svojih formacija, razgovarali smo sa članovima timova i sa jedne i sa druge strane Drine koji od početka avgusta pretražuju obale Drine i Perućca, nakon što je nivo vode u akumulacionom jezeru smanjen, kažu, zbog redovnog remonta hidroeletrane.

Bosanski tim je gotovo svakodnevno javljao o pronađenim ostacima ljudskih tela, a sa srpske strane, osim avgustovske vesti da su izvađeni ostaci albanskih žrtava sa Kosova koji su potopljeni u hladnjači, do početka ove nedelje nije stigla nijedna vest o pronađenim ljudskim kostima pobijenih Bošnjaka.

A onda je objavljeno u utorak da je pronadjeno 11 skeleta, a zatim i još nekoliko kostiju.

Predsednik Komisije za nestale Srbije Veljko Odalović nam je u utorak uveče rekao:

“Izvršena je pretraga i poslednjeg dela terena na kojem su nađene dodatno dve kosti za koje ne možemo sa sigurnošću tvrditi da pripadaju skeletima koji su pronađeni prethodnih dana tako da se može očekivati da broj osoba bude i veći.”

RSE: Šta će se događati narednih dana?

“Bosanska komisija je uputila zahtev da se sutra proveri još jedna lokacija koja je prethodno, u avgustu mesecu kada smo zajedno bili na lokaciji, proveri tako da ćemo postupiti po njihovom zahtevu i time će zapravo sve one pretrage i svi oni zahtevi koji su na neki način vezni za našu stranu biti ispunjeni. Bosanska strana, ono što smo primetili ovih dana na terenu dole, na Jezeru, intenzivno pretražuje svoj deo teritorije i
BiH, jezero Perućac kod Višegrada,13 avgust 2010.
nadamo se da će i oni okončati pretragu i da će sva ona tela koja su do sada nađena biti ekshumirana tako da se omogući početak punjnja jezera. Prosto ozbiljan je problem, velike su energetske štete i u ovom lancu se nalaze i hidrocentarle koje pripadaju i Crnoj Gori i BiH i koji se sasvim sigurno vezuju za početak rada hidrocentrale Perućac. A ja verujem da su oni, s obzirom da je već 46 dana jezero bilo na ovom nivou, pretrage već prethodno izvršene I mislim da oni nemaju više mnogo nepoznanica što se tiče njihove obale.”

Milan Bogdanić jedan od direktora Instituta za nestale BiH sa kojim smo razgovarali odmah po dolasku sa terena u Goraždu gde članovi tima provode noć, rekao je za RSE:

“Institut, uz podršku granične policije, zatim Gorske službe spasavanja i Specijalnih jedinica federalnog MUP-a pretražuje lijevu ovalu, tako da možemo gotovo paralelno završiti aktivnosti na jednoj i na drugoj obali kako bi se u noć, srijedu na četvrtak počelo s punjenjem jezera. Dogovoreno je da se povisi nivo vodostaja za dva metra i da se u narednih par dana pretražuje ostali pojas obale kako bi se opet kroz dva dana podigao nivo vode za naredna dva metra i tako sukcesivno, negde do kvote 280, što je oko 10 metara više u odnosu na sadašnji nivo vode.”

RSE: Koliko ste vi ukupno do sada pronašli ostataka?

“Negde oko 300 skeleta ljudskog porijekla u najvećem broju slučajeva nekompletnih.”

RSE: Da li mislite da će sve biti završena za nekoliko dana i da neće ostati ništa van vašeg domašaja?

“Bilo bi krajnje nehumano da se ne iskoristi ova istorijska situacija da se taj prostor ne pretraži, a mi zaista želimo da pred porodice žrtava i pred javnost izađemo, što se kaže, svijetlih obraza i završenog posla.”

RSE: Da li to možete da kažete i za srpsku stranu?

“Da, da apsolutno.”

Hida Kasapović je od početka avgusta nespretsano sa istražnim timom BiH. Ona je pre dve godine pronašla ostatke svog brata koji je ubijen u Višegradu, a još traga za mnogim članovima porodice za koje se pretpostavlja da su bačeni u Drinu.

“Ja i moja porodica još tražimo 28 članova naše najuže porodice. To su moje tetke, dajdže, amidže, njihova đeca uglavnom, od mojih najbližih, dakle od kćerki i od tetki muževi. Znači najbliži..očeve sestre, majčina braća, njihova djeca i to je to.”

RSE: A da li se zna kako su oni ubijeni i kako su stradali?

“Zna se. Uglavnom su to žrtve Milana Lukića. Odvedeni su pojedini na most u Višegradu gde su zaklani, pojedini su odvedeni na drugi most,
Hida Kasapović je od početka avgusta nespretsano sa istražnim timom BiH. Ona je pre dve godine pronašla ostatke svog brata koji je ubijen u Višegradu, a još traga za 28 članova najuže porodice
da kažem tranzitni most u Višegradu odakle su takođe bačeni u rijeku Drinu. Onda moja tetka i tetak su ubijeni na stanici pored Rzava gde su bačeni u rijeku Rzav, a to je jedno pedesetak metara gde se rijeka Rzav uliva u rijeku Drinu što je 99 odsto da je tijelo otišlo u rijeku Drinu, odnosno jezero.”

Jezero Perućac više ne krije tajnu. Posle punih 18 godina pronađeni su ostaci pobijenih, kako se pretpostavlja, bošnjačkih civila iz istočne Bosne, među njima najviše žrtava Milana Lukića.

On je u Haškom tribunalu osuđen na doživotnu robiju, zbog ubistava, nečovečnih dela, okrutnog postupanja i istrebljenja, zatim progona na političkoj, rasnoj ili verskoj osnovi.

Optužnica ga je teretila da je kao vođa "Belih orlova" ili "Osvetnika", lokalne paravojne grupe bosanskih Srba u Višegradu, u više navrata, odvodio bosanske muslimane na obalu Drine, gde ih je postrojavao i ubijao.

Ubio je oko 70 žena, dece i starijih muškaraca bosanskih Muslimana, zatočenih u kući u Višegradu, koju je zapalio. Lukić je uhapšen 2005. godine, u Argentini, a naredne godine je izručen Haškom tribunalu. U toku je odlučivanje po žalbi koju su uložili njegovi branioci.
XS
SM
MD
LG