Dostupni linkovi

Pao je berlinski, kada će mostarski zid


Sve je ukazivalo na to da će se ponoviti naguravanje s policijom i incident od 25. marta, kada je grupa učesnika protesta u Mostaru pokušala kroz kordon policije probiti se ka tzv. zapadnom dijelu grada. Tom prilikom je, podsjetimo, vođa protesta Muharem Hindić priveden, a kasnije je izjavio da ga je tada policija brutalno pretukla.

Kolona od nekoliko desetina demonstranata je i u nedjelju krenula sa Španskog trga Ulicom Nikole Šubića Zrinjskog (nekadašnjim Lenjinovim šetalištem) ka Trgu Hrvatskih velikana (predratni Rondo). Nasred ulice, ponovo ih je dočekao kordon policajaca, u uniformama interventne i specijalne jedinice.

I kad se očekivalo da opet počne naguravanje s policijom, u pokušaju proboja, učesnici protesta su zastali na par metara od policije; nekolicina je istupila iz mase i istakla transparent na kojem je pisalo: "Berlinski zid je pao, kada će pasti...mostarski?!"

Svojevrsni performans, kojeg su izveli učesnici protesta u Mostaru, završio je bez incidenta, a nakon nekih desetak minuta, demonstranti su se vratili na Španski trg.

Podsjetimo, mostarska policija je u više navrata spriječila učesnike protesta da izvedu protestnu šetnju cijelim gradom. Vlasti pravdaju to strahom od ponovne paljevine objekata, što se dogodilo tokom demonstracija od 7. februara, kao i strahom da demonstranti eventualno ne budu napadnuti.

S druge strane, iz Plenuma građanki i građana Mostara su u više navrata istakli da je cilj vlasti da, zapravo, održe podjelu grada na hrvatski i bošnjački dio, kako bi nastavili s razdvajanjem naroda i nesmetano vladali, uz raširene korupciju i kriminal.

Do performansa na protestima došlo je i samo par dana nakon što su gradske vlasti - kako su saopćili sindikati - zabranile protestni skup Sindikata policajaca u ponedjeljak na Rondou, u vrijeme zasjedanja Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona, uz obrazloženje da je odlukom Kolegija gradonačelnika omogućeno protestiranje na javnim površinama samo na po jednom malonogometnom igralištu u istočnom i zapadnom dijelu Mostara, van centra grada i daleko od ključnih institucija.
XS
SM
MD
LG