Dostupni linkovi

Penzioner tužio Putina: Šta će nam takav predsednik


Vladimir Putin, 25. april 2016.
Vladimir Putin, 25. april 2016.

Autorka: Darina Ševčenko (Priredila: Anamaria Ramač Furman)

Penzioner Nikolaj Suvorov iz grada Balakovo Saratovske oblasti podneo je tužbu protiv predsednika Rusije Vladimira Putina. Tužitelj zahteva da Putin bude razrešen dužnosti kao "neprijatelj naroda, prijatelj oligarha i činovnika, zbog pljačkanja Rusije i siromašenja ruskog naroda, zbog bogaćenja rukovodilaca, bankara i milijardera-pljačkaša".

Predsednik ili njegov predstavnik bili su dužni da do 25. aprila dostave odgovore na predstavku Suvorova. Nakon što su vest o tome objavili mnogi ruski i strani mediji, postupak na osnovu zahteva Suvorova je obustavljen.

Arbitražni sud Saratovske oblasti saopštio je da predsednik Rusije u vreme trajanja mandata uživa imunitet. Sudija Arbitražnog suda Saratovske oblasti Tatjana Ljeskina, koja je već bila zakazala raspravu u postupku protiv Putina, podnela je zahtev za raskid radnog odnosa.

Nikolaj Suvorov (85) ne prihvata odluku Arbitražnog suda i planira da i ubuduće podnosi tužbe protiv Putina. U intervjuu za Radio Svoboda on je objasnio zašto se odlučio na takav korak:

Nikolaj Suvorov
Nikolaj Suvorov

"Predmet je zatvoren, sudija je otpuštena. Ipak, ja se ne predajem. Podneo sam žalbu. Videćemo šta će kroz tri nedelje odlučiti apelaciona komisija. Danas sam zvonio u sud i pitao gde je sudija Ljeskina. Rekli su mi da je otišla na vlastiti zahtev. Naravno da lažu. Smatram da su je otpustili. Kažnjena je zbog toga što je pokrenula postupak. Obratio sam se Tužilaštvu i istražnoj komisiji sa zahtevom da Ljeskinu vrate na posao. Ona je pošteno radila svoj posao. Prvu prijavu koju sam podneo je odbacila, zbog toga što kopiju nisam uputio Putinu. Kad sam to uradio, prijava je primljena. Pripremao sam se za suđenje, ali nakon što su novinari počeli da pišu o mojoj tužbi protiv Putina, dolazila je kod mene policija i saradnici Federalne službe bezbednosti."

RSE: Šta su od vas hteli policajci i radnici službe bezbednosti?

Suvorov: Pitali su zbog čega sam tužio Putina. Razgovarali su učtivo, nisu mi pretili, želeli su da kažem ko me je nagovorio da podnesem zahtev. Pretpostavljali su da me je Komunistička partija Ruske Federacije (KPRF) nagovorila da to učinim. Međutim, KPRF nema s tim nikakve veze. Ja na izborima uvek glasam za Komunističku partiju, to je jedina partija koja je za narod, sve ostale su za bogataše. Prijave pišem svojeručno, pravnici mi ih kasnije štampaju. Tačnije, sad više ne štampaju, uplašili su se.

RSE: Jeste li se konsultovali s pravnicima u vezi tužbe protiv Putina?

Suvorov: Naravno. Potražio sam u novinama adrese i platio za konsultacije. Već sam na ovo potrošio prilično novca. Pravnicima se veoma dopalo što sam podneo tužbu protiv Putina.

RSE: Za šta optužujete Putina?

Putina odavno ne poštujem. On je još Borisu Jeljcinu rekao da vlast neće predati nikome, a Jeljcin je bio najveći fašista.

Suvorov: Putin je neprijatelj naroda. Podneo sam tužbu u sedamnaest tačaka. Osnovna je da je narod zbog njega osiromašio. On svake godine prebacuje u inostranstvo dva triliona dolara. Narodu ne ostaje ništa. Penzije su jadne, najveći deo ide na stanarinu i komunalne troškove. Cene u prodavnicama su za dve godine učetvorostručene, a penzije državnih rukovodilaca verovatno iznose milion rubalja mesečno.

Teško sam uvređen. Pre dve godine tužio sam Putina Vrhovnom sudu. Tužba je odbijena, jer je Putin po ustavu nedodirljiv. Mislim da imunitet treba da ima samo predsednik koji je za narod. Putina odavno ne poštujem. On je još Borisu Jeljcinu rekao da vlast neće predati nikome, a Jeljcin je bio najveći fašista.

RSE: Zbog čega?

Suvorov: On je počeo prvi rat u Čečeniji. Putin je počeo drugi čečenski rat kako bi postao predsednik. Putin je rasturio armiju, zbog toga sada imamo sankcije i stalna poskupljenja. Naši sudovi nisu slobodni, čovek ne može da zahteva Putinovu odgovornost. Šta će nam takav predsednik?

RSE: Nikolaje Fedoroviču, valjda vam je jasno da Putinu neće biti suđeno u dogledno vreme. Zbog čega trošite novac, vreme i snage na poduhvat koji nema šanse?

Imam petoro praunuka. Ako Putin ostane na vlasti, oni neće da osete šta je život: treba plaćati školu, stan... a nema se čime. Moji unuci nisu naučili da otimaju ili kradu.

Suvorov: Tačno, to je malo verovatno. Međutim, narod je saaznao da je pokrenuta tužba protiv Putina. Sad će, možda, više ljudi izaći na izbore. Kod nas glasa oko 25 odsto od ukupnog broja birača. Mladi uopšte ne idu na glasanje. Ne veruju da mogu promeniti svoj težak život: nema posla, a ako i ima – plate su bedne. Putin falsifikuje izbore, ignoriše Ustav.

Da, on će večito da bude predsednik-car. Narod treba da udruži snage i izabere poštenog predsednika, iskrenog patriota. Ja imam petoro praunuka. Ako Putin ostane na vlasti, oni neće da osete šta je život: treba plaćati školu, stan... a nema se čime. Moji unuci nisu naučili da otimaju ili kradu.

RSE: Jesu li rođaci i prijatelji podržali Vašu nameru da tužite Putina?

Suvorov: Svi su me podržali, pogotovo penzioneri. Doduše, nisu svi oni za KPRF, neki su i za Vladimira Žirinovskog (lider Liberalno-demokratske partije Rusije).

RSE: Koga biste želeli da vidite ne mestu predsednika Rusije?

Sviđao mi se Medvedev. On je za pet dana smirio Gruziju. I cene su u vreme Medvedeva bile normalne.

Suvorov: Sviđao mi se Medvedev (Dimitrij Medvedev, aktuelni premijer Rusije). On je za pet dana smirio Gruziju. I cene su u vreme Medvedeva bile normalne, ali Putin mu nije dozvolio drugi mandat. Ipak, i Putin je junačina, pripojio je Krim. Trebalo je da pripoji i Donbas, a ne da ga se odriče.

RSE: Zar se ne plašite da će protiv Vas zbog tužbe protiv Putina pokrenuti postupak za krivično delo ekstremizam?

Suvorov: A šta sam skrivio?

RSE: Zbog ekstremizma sada optužuju nevine ljude, recimo one koji na internetu i na svojim stranicama na društvenim mrežama kritikuju Putinove postupke.

Suvorov: Ne znam šta je internet. Ja imam samo televizor.

RSE: Odakle se obaveštavate o zbivanjima u zemlji? Slušate li, možda, radio "Eho Moskve"?

Suvorov: Nemam ni radio ni kompjuter. Penzija mi iznosi 20.000 rubalja, od toga pomažem deci i unucima. Sve podatke za tužbu protiv Putina saznao sam s televizije. Neka sud pogleda te činjenice i odluči jesam li u pravu ili nisam.

RSE: Dakle, ne verujete ruskoj državnoj televiziji?

Suvorov: Verujem. Na televiziji je i danju i noću samo Putin. Sve vreme je sam na svim kanalima. Dakle, on nema dobru ekipu. Niko ne zna čime se Putin u stvari bavi. Ne gledam samo televiziju, posmatram ljude oko sebe, vidim kako narod živi. Posle rata se gradilo, stvaralo, razvijalo, a sada država nikom nije potrebna. Rukovodioci školuju decu u inostranstvu, kupuju tamo jahte i kuće, a Rusija tone u propast.

XS
SM
MD
LG