Dostupni linkovi

Parada, žandarmerija i brat premijera


Parada 2014.
Parada 2014.

Prva uspešna Parada ponosa u Beogradu protekla je mirnije nego ikada do sada, ali jedan događaj na njenim marginama bacio je u zasenak šetnju za LGBT prava. Policija istražuje kako i zašto je žandarmerija prebila Andreja Vučića, brata premijera Srbije Aleksandra Vučića.

Oko 7.000 policajaca u opremi za razbijanje demonstracija, helikopteri MUP-a koji su nadletali centar grada, konjica, oklopni transporteri, vodeni topovi, „hameri“ i pripadnici elitnih specijalnih jedinica, uz pretnju vlasti oštrim kaznama za nasilnike, ovog puta bili su dovoljni da Parada prođe bez većih incidenta.

Goran Miletić, iz Organizacionog odbora Prajda, kaže da je zadovoljan kako je sve proteklo.

“Naravno da je ostao gorak ukus u ustima jer je pet policajaca moralo da obezbeđuje jednog učesnika. Ali na tome ćemo raditi u budućnosti, da nemamo takve potrebe. To je proces kroz koji ćemo svi zajedno proći.”

U šetnji je učestvovalo oko 1.200 ljudi, dok je kroz celu Nedelju ponosa koja je prethodila povorci kroz centar Beograda prošlo oko 3.000 posetilaca i za to vreme nije bilo ozbiljnijih incidenata. Tokom šetnje prostrujala je vest da je žandarmerija pretukla Andreja Vučića i njegovo obezbeđenje, što je delimično snimila i jedna televizija.

Na snimku, koji ne beleži početak incidenta, ne vidi se zbog čega su intervenisali pripadnici Žandarmerije, već brutalno prebijanje pendrecima Andreja Vučića i još dva ili tri muškarca, od kojih je jedan snimljen sa okrvavljenom glavom.

Nebojša Stefanović, ministar policije, dan posle rekao je da su ih tukli pripadnici odreda žandarmerije iz Niša i da je pokrenuta istraga.

“Kada sam video snimak prosto nisam mogao da verujem da pored brojnih drugih situacija na Paradi, u kojima su se policajci ophodili profesionalno i korektno, imamo jedinicu koja je sebi dala za pravo da uradi tako nešto. Lepo se vidi da ih oni tuku iako ovi ne pružaju otpor. Ovde se uopšte ne radi o tome da li je to brat Aleksandra Vučića. To ne smeju raditi nikome. A on je jedini koji je na takav način dobio batine. I to još od policije.”

Žandarmerija se nije oglasila tako da iz ove jedinice nema objašnjenja šta se dogodilo. Pojedini mediji naveli su nezvaničnu verziju po kojoj su pretučeni prethodno hteli da prođu kroz policijski kordon koji je obezbeđivao Paradu ponosa i da je situacija eskalirala.

Više detalja u danu Parade izneo je predsednik vlade Aleksandar Vučić koji je rekao da su sa njegovim bratom bili pripadnici Vojske Srbije iz njegovog premijerskog obezbeđenja. Vučić je saopštio da Andrej žandarme neće krivično goniti i odgovorio političkim oponentima koji su podržali prebijanje njegovog brata.

Ako je njihova radost u tome da, ni krivom ni dužnom, vide krvavu glavu mom bratu i ovim vojnicima, onda neka razmisle da li je sa njima sve u redu. Moj brat je hrabar, snažan i to je dobro podneo. On voli i ceni svoju državu i neće da je goni.”

Pripadnici Žandarmerije i njihov komandant ubrzo posle incidenta izvinili su se premijeru. Do kraja istrage, po izjavama iz vrha MUP-a, neće biti saopšteni detalji tog događaja pa za širu javnost ostaje nepoznato šta je uzrokovalo incident u kom je, kako se vidi na snimku, učestvovalo bar petnaestak žandarma ili su oni iz čista mira brutalno prekoračili ovlašćenja.

Zoran Mijatović, bivši zamenik načelnika Državne bezbednosti Srbije, smatra da se ovaj incident, između ostalog da ne bi bilo politizacije, hitno mora rasvetliti.

“Kada dođe do primene sile, upotrebe pendreka ili vatrenog oružja, obavezno se mora voditi postupak. Svako drugo postupanje je suprotno zakonu o unutrašnjim poslovima. Da li će se neko od povređenih pridružiti krivičnom progonu je potpuno drugo pitanje.”

Najavljeno je da će pripadnici Žandarmerije koji su učestvovali u incidentu biti suspendovani do završetka istrage. Tokom Parade u Beogradu maskirani huligani su bakljama, topovskim udarima i molotovljevim koktelima napali zgradu televizije B92, povređena su dva policajca i do sada uhapšen jedan počinilac. Ipak, ocene nadležnih su da je LGBT šetnja prošla bez ozbiljnijih problema. Za razliku od prethodno jedva održane 2010, kada je u napadu fudbalskih huligana i pripadnika ekstremno desničarskih organizacija razbijen centar grada i povređeno više od 120 policajaca.

Boban Stojanović
Boban Stojanović

Boban Stojanović, iz Organizacionog odbora Prajda, rekao je da je ove godine Parada bila moguća jer je postojala politička volja.

“Na izvestan način, sprega koja je prethodnih godina postojala između nasilja i institucija je razbijena. Sada se pokazalo da država može kada hoće. Država u potpunosti može da kontroliše nasilnike, huligane… E onda kada ona to uradi, onda je Prajd moguć.”

Sve ostale Parade, do ove u nedelju, otkazivane su zbog procene države da zbog pretnje nasiljem ne postoje bezbednosni uslovi da se taj događaj održi.

Zoran Mijatović zaključuje da se naslućuje odgovor na pitanje kako se preko noći dogodilo da nasilnih desničara i navijača ovog puta tokom Parade nije bilo na ulicama.

“Politika ima uticaj na huligane. Već godinama oni su topuz u rukama političkih stranaka. Često postoji neka vrsta dogovora između politike i onih koji nam godinama prave nerede. Pa se onda se dogodi i to da u Beogradu ne bude nikakvih problema kada se održava Parada. Mnoge poruke političara u poslednjih petnaest godina bile su isticane upravo na stadionskim tribinama. Jedan od najvećih dokaza za to da politika ima uticaj na huligane i grupe koje su sklone nasilju je ogromni transparent koji smo viđali na utakmicama na kom je pisalo 'Kosovo je Srbija'. Kada je Srbija počela da menja odnos prema Kosovu, kada su počeli pregovori i potpisan Briselski sorazum, taj transparent je nestao.”

XS
SM
MD
LG