Dostupni linkovi

Papa Franjo i patrijarh Kiril potpisali deklaraciju o vjerskom jedinstvu


Papa Franjo i patrijarh Kiril razmjenjuju potpisanu Deklaraciju, Havana, 12. februar 2016.
Papa Franjo i patrijarh Kiril razmjenjuju potpisanu Deklaraciju, Havana, 12. februar 2016.

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franjo i poglavar Ruske pravoslavne crkve patrijarh Kiril potpisali su u petak uveče u Havani zajedničku deklaraciju o vjerskom jedinstvu, te pozvali su na hitnu akciju za pomoć kršćanima u Iraku i u Siriji.

"Pozivamo međunarodnu zajednicu na hitno djelovanje da se spriječi protjerivanje kršćana sa Bliskog istoka... U Siriji i u Iraku nasilje je već odnijelo hiljade života i ostavilo milione ljudi bez doma i resursa", navela su dva velikodostojnika.

U deklaraciji potpisanoj nakon susreta koji je trajao oko dva sata, poziva se na mir u Siriji, Iraku i Ukrajini, a Evropa da "zadrži vjeru u svoje kršćanske korijene".

Papa Franjo je rekao da su poglavar Ruske pravoslavne crkve i on razgovarali "jasno i direktno" i da on "jako cijeni njegovu (Kirilovu) želju za jedinstvom".

Papa i patrijarh su izrazili nadu da će raskol među pravoslavnim kršćanima u Ukrajini biti prevladan na osnovu kanonskih normi i saopštili da ujedinjenje nije put ka obnavljanju jedinstva Crkve.

Veliki raskol

Veliki raskol

Molitva u crkvi
Molitva u crkvi

Šta se desilo 1054. godine?

Te godine je kršćanstvo podijeljeno na dva ogranka: pravoslavni i katolički. Podjela je formalizirana kada su čelnici dviju konkurentskih ogranaka izopćili jedni druge i njihove Crkve.

Šta je dovelo do podjele?

Raskol je uslijedio nakon stoljeća loših odnosa. Stvari su krenule nizbrdo 800. godine kada je papa Lav III. krunisao Karla, kralja Franaka, za svetog rimskog cara. To je razljutilo Bizantsko carstvo jer je time njihov car postao suvišan. Osim toga ovaj potez je bio uvreda za Bizantsko carstvo koje se nakon pada Rimskog carstva 476. godine oduprijelo barbarskim invazijama i stoljećima njegovalo vjeru. Veliki raskol je podijelio kršćanstvo na dvije konkurentske grane, jednu na istoku sa sjedištem u Bizantu i drugu na zapadu sa sjedištem u Rimu. Zbog toga se ovaj raskol često naziva i raskolom Crkve na istočni i zapadni ogranak. OPŠIRNIJE

U zajedničkoj dokumentu dva poglavara su izrazila žaljenje zbog "gubitka jedinstva" između kršćana i želju za njegovim ponovnim uspostavljanjem.

"Svjesni brojnih prepreka koje još treba prevazići, nadamo se da će naš susret doprinijeti ponovnom uspostavljanju jedinstva željenog od Boga", rekli su poglavari Katoličke crkve i najveće Pravoslavne crkve u Dokumentu potpisanom nakon njihovog prvog susreta od rascjepa dvije crkve 1054. godine.

Patrijarh Kiril je razgovor s rimskim papom ocijenio kao sadržajan.

Taj razgovor je, istakao je patrijarh ruski, dao mogućnost da se dvojica poglavara razumiju i da zajedno rade na tome da se spriječe ratovi.

Papa Franjo naveo je da je sa poglavarom Ruske pravoslavne crkve razgovarao otvoreno, kao brat s bratom.

Dvojica poglavara, srdačno su se pozdravili i tri puta poljubili prije nego što su se povukli na razgovore.

Obraćajući se papi, na početku sastanka patrijarh Kiril rekao je da je njihov susret "božja volja".

"Sastajemo se u pravo vrijeme i na pravom mjestu. Želim još jednom da naglasim da je to božja volja", rekao je Kiril na početku susreta sa papom, dodajući da nema prepreka za organizovanje novog susreta dvije strane.

Papa Franja je uzvratio "Konačno" i "mi smo braća".

On je ranije napisao na "Twitteru" da je danas dan Božje milosti.

"Sastanak sa patrijarhom Kirilom je dar od Boga", napisao je papa Franjo.

Na početku susreta papa Franjo i patrijarh Kiril razmijenili su poklone koji su duboko simbolični i prate historiju nekad napetih odnosa između Istočne i Zapadne crkve, navele su agencije.

Papa Franjo poklonio je patrijarhu Kirilu relikviju slovenskog prosvjetitelja Svetog Ćirila i pehar.

Kiril je papi Franji poklonio repliku ikone Bogorodice Kazanjske.

Vatikan je 2004. vratio Ruskoj crkvi kopiju te čuvene ikone iz 16. vijeka, u nastojanju da izgradi bolje ekumensko prijateljstvo.

Razgovor pape Franje i patrijarha Kirila na Kubi, 2016.
Razgovor pape Franje i patrijarha Kirila na Kubi, 2016.

Papa i patrijarh razgovarali su uz pratnju prevodilaca i zvaničnika koji su pripremali ovaj sastanak u najvećoj tajnosti, mitropolitom Hilarijonom, direktorom za spoljne poslove Moskovske patrijaršije i švajcarskim kardinalom Kurtom Kohom, predsjednikom Savjeta pontifikata za promociju jedinstva kršćana.

Sastanak na neutralnom terenu planiran je već decenijama, a posljednje prepreke uklonjene su zahvaljujući kombinaciji papine odlučnosti da bi sastanak trebalo da se održi i stava Ruske pravoslavne crkve da su događaji na Bliskom istoku povećali potrebu za ujedinjenošću kršćana.

Papa Franjo nastoji da prevaziđe raskol između dvije crkave. Istočno pravoslavlje odvojilo se od Rima 1054. godine, i danas Ruska pravoslavna crkva broji oko 165 miliona od ukupno oko 250 miliona pravoslavaca u svijetu. Katolička crkva, kao najveća kršćanska zajednica ima oko 1,25 milijardi vjernika.

Papa je nakon sastanka odmah nastavio put za Meksiko gdje će biti u petodnevnoj posjeti.

Sastanak patrijarha i pape pratilo je oko 200 novinara, a potpisivanju deklaracije je prisustvovao i kubanski predsjednik Raul Kastro.

XS
SM
MD
LG