Dostupni linkovi

Pajtić koketira sa srpskim nacionalizmom


Bojan Pajtić
Bojan Pajtić

Novi salto mortale Demokrata i njihovog lidera Bojana Pajtića. U ratu partijskim saopštenjima između DS i SNS koji je još u toku, Pajtić optužuje premijera Srbije Aleksandra Vučića pored ostalog i za to što dostojanstvom Srbije plaća poslušnost prema Evropskoj uniji, što je, kako je u autorskom tekstu u dnevniku “Danas” lider Demokrata napisao, “pred svetom pokoran, a kod kuće građane tera na pokornost”. Šta je sadržaj te “srpske Srbije”, odnosno, po čemu ona treba da se razlikuje ili u čemu je to superiornija od “evropske Srbije”, lider Demokrata nije objasnio, što samo osnažuje utisak da iza tih njegovih floskula i “srpskih” prideva, zapravo ničeg i nema, ocenjuju sagovornici našeg radija.

Pajtić je, takođe u autorskom tekstu objavljenom u listu “Politika”, pre mesec dana lansirao krilaticu o “srpskoj Srbiji” koju treba izgraditi pre “evropske Srbije”. Demokratska stranka, po njemu, treba da ujedini “naciju i demokratiju”. Kako bi tu tezu pojačao, pozivao se na niz istorijskih ličnosti, od osnivača Demokratske stranke Ljube Davidovića, do cara Dušana, koji je Srbiji doneo zakone još u 14. veku, a nije zaboravio da podseti da je sin pravoslavnog sveštenika čiji su preci sa Arsenijem Čarnojevićem sa Kosova došli u Vojvodinu. Da stvar bude još šizoidnija, priču o nužnosti nekakvog srpskog nacionalnog dostojanstva koje, “pred svetom pokoran”, Vučić gazi, raspreda političar koji je ne samo čelnik Demokratske stranke nego i predsednik pokrajinske vlade koji se zalaže za veću autonomiju Vojvodine i njeno konstituisanje kao moderne evropske regije.

Od gubitka izbora pre dve godine i pada rejtinga na svega 6% Demokratska stranka, očigledno, potpuno gubi tle pod nogama i spremna je da zagovara teze koje bi bile prihvatljive i Koštuničinim stranačkim saputnicima, a možda i onima iz Dveri. Politički analitičar Dejan Vuk Stanković iza ovog zaokreta Demokrata vidi puki politički marketing u borbi za “patriotske glasove”:

„To je u duhu one politike Demokratske stranke koja ju je i dovela u sadašnju poziciju, a to je da funkcionišu po principu švedskog stola, kao jedan marketinški ready i made, gde po potrebi možete biti i Evropljanin i nacionalista, neko ko priča i o nacionalnom i o građanskom, i socijaldemokrata i ekonomski liberal. Prosto, taj Pajtićev tekst je neka vrsta kontinuiteta te politike. Jednom rečju, oni su, u želji da probaju da povrate svoj kredibilitet, spremni da zakucaju na vrata svakog birača bez obzira na njegove vrednosne preferencije. Kada treba kritikovati Vučićevu državnu politiku onda se pretvaraju u DSS; kada treba biti demokrata onda počnu, barem retorčki, da liče na DS iz vremena kada je bila građanska reformska stranka; kada treba kritikovati politiku jeftine države i politiku štednje onda ođednom postanu socijaldemokrati. Mislim da se nastavlja taj trend koji je započeo još od vremena Borisa Tadića i to Pajtić očigledno ne može da prevlada, a jako je teško i da prevlada jer je on takođe deo tog političkog establišmenta“, ocenjuje Dejan Vuk Stanković.

Filozof i urednik portala “Dvogled” Vladimir Milutinović, nekadašnji zastupnik ideje belih listića, kaže da ovaj zaokret Demokratske stranke ne znači da će ona postati nacionalistička partija, ali ističe da od te stranke od gubitka izbora nije (p)ostalo ništa.

„Pošto ne mogu, niti hoće, niti smeju da menjaju politički sistem, niti da menjaju pravac reformi, niti da nešto kreativno rade onda jedino što im je palo na pamet valjda je da srbuju, a uvek ima nekog glasača za to u Srbiji. Meni je uvek bilo interesantno ko to smišlja - da li Pajtić bukvalno sedne kod kuće i smisli to ili da li sa bilo kim razgovara?“, navodi Milutinović.

Milutinović takođe kaže da iza ovih obnovljenih mantri srpstva, nacije i dostojanstva ne stoji nikakva suvisla politika.

„To nije ništa ozbiljno. U stvari, sve je to samo koketiranje i neka vrsta neinventivnosti. Tu treba više zamerati tu neinventivnost, nepostojanje osobe koja se malo dublje bilo čime bavi. Dakle, ne vidim iza toga opasnost da Demokratska stranka postane nacionalistička stranka; neće oni postati ništa a ne samo nacionalistička stranka i u tome je problem. Ja sam još pre dve godine, kada su izgubili izbore, napisao da nema rešenja za DS i izgleda da to stanje još uvek traje“, ocenjuje Vladimir Milutinović.

XS
SM
MD
LG