Dostupni linkovi

Otvoren ured Republike Srpske u Mostaru


Vladika Grigorije i Željka Cvijanović
Vladika Grigorije i Željka Cvijanović
Granice unutar BiH previše su tvrdo postavljane u prošlosti i za nas ovdje bi najbolje bilo da su one samo formalne. Izjavio je to u srijedu u Mostaru vladika zahumsko -hercegovački i primorski Grigorije, povodom otvaranja Ureda Vlade Republike Srpske u tom gradu.

Ured je - inače smješten u zgradi Vladičanskog dvora, gdje se nalazi i Konzulat Srbije u Mostaru - otvorila ministrica za ekonomske odnose i regionalnu saradnju u Vladi RS-a, Željka Cvijanović, pošto će Ured Vlade tog entiteta u Mostaru funkcionirati u okviru njenog ministarstva.

Vladika Grigorije je istakao kako Vlada Republike Srpske već pomaže Srbima u Mostaru i to kroz obnovu Saborne crkve.

"Mi smo pričali da nam nije važno samo da izgradimo crkvu, nego da izgradimo život oko crkve. I sad mislim da će ova kancelarija biti u funkciji života".

Vladika Grigorije je dodao kako je Vlada RS-a napravila veliki iskorak što je otvorila Ured upravo u Mostaru, a ne u Trebinju, Gacku ili Nevesinju, te je istakao kako je granica unutar BiH u prošlosti previše tvrdo postavljana. Založio se za nesmetan protok ljudi, jer samo tako može doći do ostanka ljudi na ovim prostorima.

"Zato nam je potrebno to rušenje tih granica, a ne njihovo tvrdo postavljanje. Naravno, neka te granice postoje tako kako postoje, jer su nastale i... registrirane u svijetu kao takve, ali za nas ovdje bi najbolje bi bilo da one su samo formalne".

Ministrica Željka Cvijanović je objasnila kako je Ured Vlade RS-a u Mostaru zamišljen kao servis za sve građane koji imaju potrebu komunicirati sa Vladom u Banja Luci.

"Ovdje postoji veliki broj povratnika, postoji određeni broj studenata - mislimo da je u pitanju nekoliko stotina - koji studiraju u Mostaru, iz Hercegovine su, dakle iz RS-a, mislim da su oni takođe jako bitan segment za funkcioniranje ove kancelarije, ali ono što je bitno jeste da je ona zaista inkorporirana u sistem Vlade RS-a, ali da predstavlja komunikacijski i svaki drugi sa Mostarom i uopće sa Hercegovinom".

Ministrica Cvijanović je još dodala:

"Idemo na varijantu da se puno lakše podnose određeni zahtjevi, da se upućuju svi različiti upiti, koji trebaju biti upućeni prema Vladi RS-a; da se odgovori dobijaju pravovremeno brzo i da nemate nikave druge troškove, kojima biste bili izloženi da putujete do Banjaluke ili da ostvarujete vezu na neki drugi način".

Ministrica Cvijanović se pohvalno izrazila i o činjenici da su vlasti Grada Mostara pozdravile ideju otvaranja Ureda Vlade RS u tom gradu.
XS
SM
MD
LG