Utorak, 24. maj/svibanj 2016, 13:50 CET

  Bosna i Hercegovina

  Otvoren ured Republike Srpske u Mostaru

  Vladika Grigorije i Željka Cvijanović
  Vladika Grigorije i Željka Cvijanović
  Granice unutar BiH previše su tvrdo postavljane u prošlosti i za nas ovdje bi najbolje bilo da su one samo formalne. Izjavio je to u srijedu u Mostaru vladika zahumsko -hercegovački i primorski Grigorije, povodom otvaranja Ureda Vlade Republike Srpske u tom gradu.

  Ured je - inače smješten u zgradi Vladičanskog dvora, gdje se nalazi i Konzulat Srbije u Mostaru - otvorila ministrica za ekonomske odnose i regionalnu saradnju u Vladi RS-a, Željka Cvijanović, pošto će Ured Vlade tog entiteta u Mostaru funkcionirati u okviru njenog ministarstva.

  Vladika Grigorije je istakao kako Vlada Republike Srpske već pomaže Srbima u Mostaru i to kroz obnovu Saborne crkve.

  "Mi smo pričali da nam nije važno samo da izgradimo crkvu, nego da izgradimo život oko crkve. I sad mislim da će ova kancelarija biti u funkciji života".

  Vladika Grigorije je dodao kako je Vlada RS-a napravila veliki iskorak što je otvorila Ured upravo u Mostaru, a ne u Trebinju, Gacku ili Nevesinju, te je istakao kako je granica unutar BiH u prošlosti previše tvrdo postavljana. Založio se za nesmetan protok ljudi, jer samo tako može doći do ostanka ljudi na ovim prostorima.

  "Zato nam je potrebno to rušenje tih granica, a ne njihovo tvrdo postavljanje. Naravno, neka te granice postoje tako kako postoje, jer su nastale i... registrirane u svijetu kao takve, ali za nas ovdje bi najbolje bi bilo da one su samo formalne".

  Ministrica Željka Cvijanović je objasnila kako je Ured Vlade RS-a u Mostaru zamišljen kao servis za sve građane koji imaju potrebu komunicirati sa Vladom u Banja Luci.

  "Ovdje postoji veliki broj povratnika, postoji određeni broj studenata - mislimo da je u pitanju nekoliko stotina - koji studiraju u Mostaru, iz Hercegovine su, dakle iz RS-a, mislim da su oni takođe jako bitan segment za funkcioniranje ove kancelarije, ali ono što je bitno jeste da je ona zaista inkorporirana u sistem Vlade RS-a, ali da predstavlja komunikacijski i svaki drugi sa Mostarom i uopće sa Hercegovinom".

  Ministrica Cvijanović je još dodala:

  "Idemo na varijantu da se puno lakše podnose određeni zahtjevi, da se upućuju svi različiti upiti, koji trebaju biti upućeni prema Vladi RS-a; da se odgovori dobijaju pravovremeno brzo i da nemate nikave druge troškove, kojima biste bili izloženi da putujete do Banjaluke ili da ostvarujete vezu na neki drugi način".

  Ministrica Cvijanović se pohvalno izrazila i o činjenici da su vlasti Grada Mostara pozdravile ideju otvaranja Ureda Vlade RS u tom gradu.

  Mirsad Behram

  Dopisnik je Radija Slobodna Evropa iz Mostara. U novinarstvu je od februara 1994. godine. Diplomirao na Fakultetu političkih nauka, studij žurnalistike u Sarajevu.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: Hrvat SDP Grad: Mostar
  19.01.2013 18:32
  ovde ce biti uposleni u ovom uredu dodikovi rodjaci ili familija...a kad mostar otvori svoj u BL tamo ce biti covicevi familija uposlena..itd.itd a narod po smecu skupljace hranu i obaj u mostaru i oni u banja luci

  Ime: Anonimni posjetilac
  16.01.2013 15:45
  Je li to SPC preuzela rukovodjenje ovom institucijom koja bi trebala biti u nadleznosti civilnog rukovodstva administrativnog entiteta RS? Kakva je uopce svrha ovih predstavnistava i odake za to novac? Opet jedan od Dodikovih nacina za trosenje novca poreznih obveznika.

  Ime: Don Kihot
  16.01.2013 15:41
  Boze dragi... nikad kraja veliko-srpskom ludilu. Dok prosvetni i
  zdrastveni radnici strajkuju u Banja Luci zbog umanjenih primanja,ovi otvaraju neke urede i konzulate u istoj BiH drzavi.A sve kosta ?? Najmanje kosta ljudska glupost lazno odjevena u izmisljenu nacionalnu retoriku.Mogli su tkz ured "sumskog entiteta" da otvore u mostarskoj vili Dragana Covica -koji je na istim valovima ludila kao i "njegova braca" iz Banja Luke. Izgleda da Milosevic i Tudjman jos nisu umrli ???
  Odgovor

  Ime: Jasar Grad: Svedska
  19.01.2013 19:10
  Jesu oni umrli,ali njihovi projekti jos uvijek zive ! Ovo otvaranje ureda upravo pokazuje da ti projekti zive. To je samo vracanje "duga"Covica prema Dodiku za njegovu podrsku i potporu za uvodjenje treceg kanala,a ustvari je to priprema za treci entitet . U Bosni nema nista djaba,sve se placa.
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva" u Cazinu i Velikoj Kladuši (1. dio)i
  X
  22.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima u Velikoj Kladuši. Voditelj je Edo Maajka. Producent je Mebius film iz Sarajeva.