Subota, 07. maj/svibanj 2016, 00:34 CET

  Srbija

  Bevanda u Beogradu: Otopljavanje odnosa BiH i Srbije

  Vjekoslav Bevanda i Ivica Dačić u Beogradu, 4. februar 2013.
  Vjekoslav Bevanda i Ivica Dačić u Beogradu, 4. februar 2013.
  Premijer Srbije Ivica Dačić i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda, rekli su u ponedjeljak u Beogradu da su opredijeljeni za razvoj dobrosusjedstva i da su zainteresovani da bilateralni odnosi budu na visokom nivou.

  Dačić je izjavio da Srbija i BiH treba da se okrenu zajedničkoj budućnosti.

  "Treba izaći iz začarnog kruga 90-ih, okrenuti se dobrosusjedstvu, tražiti ono što nas spaja, a ne samo ono što nas razdvaja", rekao je Dačić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Bevandom u Palati Srbija.

  Bevanda je posjetu Beogradu ocijenio kao izuzetno značajnu i uspješnu i istakao da želi direktne kontakte, te da za saradnju u regionu nisu potebni nikakvi posrednici.

  "Mislim da svi mi iz ovog regiona koji obnašamo odgovorne funkcije imamo dovoljno obrazovanja, pameti, znanja, tako da nam ne treba niko da nam posreduje i da nas spaja. Meni ne trebaju nikakvi podstreci da bih se sa kolegom Dačićem našao u Briselu ili na nekoj drugoj lokaciji, mi ćemo se naći kad budemo razgovarali o zajedničkim temama", rekao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

  Dačić i Bevanda složili su se da su ekonomski odnosi dvije zemlje prioritet. Oni su razgovarali i o saradnji u procesu evrointegracija, pitanju povratka izbjeglih i interno raseljenih lica, granici, i najavili potpisivanje ugovora o izručenju što bi, kako su istakli, doprinelo efikasnijoj borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije. Predsjedavajući Vijeća ministara BiH rekao je, što se tiče granice, da postoje četiri sporne tačke.

  Tokom boravka u Beogradu Bevanda se sastao i sa predsjednikom Narodne skupštine Nebojšom Stefanovićem, a razgovarali su o jačanju parlamentarnih i ekonomskih odnosa dvije zemlje. Kako je saopšteno iz skupštine, Bevanda je istakao značaj bilateralne saradnje u regionalnom okviru i posebno u procesu evropskih integracija tokom kojih će dve susjedne zemlje biti sve više upućene jedna na drugu.

  Reakcije u BiH: Promjena kursa

  U Bosni i Hercegovini se ne očekuju značajni rezultati posjete predsjedavajućeg Vijeća ministara Vjekoslava Bevande Beogradu. Riječ je o protokolarnoj posjeti koja neće mnogo doprinijeti rješavanju nagomilanih problema među dvije države, vjeruju bh. analitičari.
  Susret Ivice Dačića i Vjekoslava Bevande u BeograduSusret Ivice Dačića i Vjekoslava Bevande u Beogradu
  x
  Susret Ivice Dačića i Vjekoslava Bevande u Beogradu
  Susret Ivice Dačića i Vjekoslava Bevande u Beogradu

  Ova posjeta malo će, ili nimalo, uticati na otopljavanje zategnutih odnosa između dvije susjedne države. Smatra ovo profesor iz Sarajeva Enver Kazaz. On kaže da je ova posjeta organizovana kasno, te da BiH ne može voditi stabilnu ni regionalnu ni vanjskopolitičku politiku zbog različitih težnji u samoj državi.  S druge strane, Kazaz vjeruje da je stav Srbije, nakon promjene vlasti, prema Bosni i Hercegovini potpuno drugačiji, te da je odnos sadašnjeg srbijanskog premijera prema cijeloj regiji mnogo pragmatičniji.
   
  „Radi se o tome da je ono što nazivamo srbijanskom desnicom, pritom mislim i na Vučića i na Nikolića i na Dačića, puno pragmatičnije, realističnije i u smislu vođenja regionalne politike ozbiljnije negoli ranija,Tadićeva vlast u Srbiji. Dačićeve izjave, koje je on dao u zadnje vrijeme, pokazuju da je on neko ko ne želi destabilizirati BiH, kako je to sve vrijeme radio Tadić, i da se srbijanska politika iz nekakvih ideoloških fantazmi spustila u realnost. To potvrđuje odnos i prema BiH i prema Kosovu i prema Crnoj Gori. Međutim, ostaće problem onoga što se iz BiH definira kao politika prema Srbiji. Na jednoj strani imamo Dodikov u otvorenu secesionističku politiku, imamo politiku republičko-srpske opozicije koja je umjerena, racionalna - i imamo, naravno, politiku koja dolazi sa hrvatske i bošnjačke strane. Kad je u pitanju gospodin Daćić i kad su u pitanju gospodin Nikolić i gospodin Vučić, onda se pokazuje da su bili u pravu oni analitičari koji su tvrdili da je to ozbiljniji politički kurs u Srbiji nego lažna socijaledmokratija Borisa Tadića", ističe Kazaz.

  Urednik portala Buka iz Banje Luke Aleksandar Trifunović smatra da se dugo čekalo da dva premijera razgovaraju. Podsjeća da dvije države moraju biti upućene jedna na drugu, naročito ako se ima u vidu skori ulazak Hrvatske u Evropsku uniju. Trifunović takođe navodi da je jasno da odnosi vlasti u Beogradu i vlasti u Republici Srpskoj nisu tako dobri kao što su nekada bili. Jasno je to i nakon posjete opozicije iz RS Beogradu i oštrih kritika na račun entitetskih vlasti.

  „Jasno da ti odnosi nisu ni blizu onima kakav je bio odnos sa Borisom Tadićem i DS-om. Prije svega, prva posjeta, podsjećam, Milorada Dodika Srbiji završila je konferencijom na ulici, ispred zgrade predsjednika Srbije, a ne unutar same zgrade. I to nije bila zajednička konferencija, nego je samo on davao svoje viđenje iste. To ne treba da nas čudi - Milorad Dodik je bio otvoreno protiv Tomislava Nikolića i reperkusije tog odnosa u predizbornoj kampanji, koji je bio potpuno nepotreban. To miješanje koje se desilo za rezultat ima jedno zaista zahlađenje odnosa. Međutim, RS politički odgovara Srbiji. Kontrola na neki način nad RS-om ja mislim da će uvijek biti ispred odnosa bilo koje dvije političke ličnosti. Dok god RS odgovara geopolitički Srbiji, mislim da će taj odnos biti kvalitetan. Može on na nivou političara ili ličnosti biti loš, ali je generalno to jedan odnos koji uvijek zadržava stabilnost potpuno odnosa te dvije političke strukture", smatra Aleksandar Trifunović.

  **********

  Koliko je neučinkovitost Tadićeve vlade olakšala novoj vlasti u Beogradu da i najmanjim pomakom dobije prelaznu ocenu za odnose sa Sarajevom, toliko je radikalsko-miloševićevska prošlost predsednika države Tomislava Nikolića i predsednika Vlade Ivice Dačića bila ozbiljna prepreka koju je trebalo prevladati. Koliko je u tome uspeo Beograd i šta se sve od prošlog leta, od ustoličenja nove vlasti, događalo na relaciji Beograd-Sarajevo, istražuje Branka Mihajlović u tekstu U rikverc od Banjaluke napred ka Sarajevu.

  **********
  Vlada demokrata na čelu sa predsednikom Borisom Tadićem načinila je u protekloj i početkom ove decenije nekoliko važnih iskoraka u odnosima sa BiH, ali su ih gotovo po pravilu pratili potezi koji su relaciju Beograd – Sarajevo iznova zahlađivali. Opširnije u prilogu Ive Martinović Tadić je trebalo da učini više.

  Marija Arnautović

  arnautovicm+rferl.org

  U novinarstvu od 1998., a od 2004. novinar-reporter i urednik vijesti u sarajevskom birou RSE i urednica i voditeljica magazina TV Liberty.


  Maja Bjelajac

  U skoro dvije decenije novinarske karijere, izvještavala i istraživala o temama iz kulture, politike i društva za najveće medije u Republici Srpskoj o od 2006. radi kao dopisnik RSE iz Banjaluke.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: vuk Grad: ch
  05.02.2013 23:09
  Auuuu, ovde izgleda ne mogu komentarisat, sve sami filozofi!
  Al zato evo jedan vic: Sreo Sokrat Hegela, pa mu kaže: Ke sera, sera! A Hegel će njemu: Filozofiraj ti to nekom drugom ...
  Odgovor

  Ime: Marinko
  09.02.2013 08:50
  po Susretu Ivice Dačića i Vjekoslava Bevande u Beogradu vidi se da imaju previse ovi oko sebe ...izgleda da nas narod dobro taksiraju i ovde u BIH a itamo kod vas u srbiji...mercedesa,dobri sekretarica,stanova sa pet soba nefali ni kod nas a ni kod vas....a ni oni sto traze hranu po kontejnerima kad ce mose izboriti da imamu taksu samo od 10% i nemamo vise PDV i kad cemo imati samo onoliko ministara i misitrastava koliko je potrebno samo da imamo ostatak para na na narod i nasu djecu i skolstvo , zdravstvo i naromalan zivot a ovako na stotine ministara, stotine administrativa, automobila...i taksa 45 ili 65 posto pa nismo nidokle dosli...ni mi a ni vi

  Ime: Nezavisni Grad: Germany
  05.02.2013 11:19
  Dokle god budu postojale nacionalne stranke koje svakog momenta mogu da imaju pristalice svog nacionalistickog programa podjele ovog drustva i drzave ujedno ova drzava nece gunkcionisati na pravi nacin.U jos gorem slucaju ako se nalaze u vlasti.
  Odgovor

  Ime: snsdovac Grad: ured u BL
  05.02.2013 22:15
  cuvaj se vjeko jel ce te dacic poceti ljubiti ko onu novinarku i nikolica....

  Ime: Podmukle igre susjeda
  04.02.2013 18:37
  Bolje da je umjesto Vjekoslava Bevande u Beograd otisao autohtoni Bosnjak iz Bosne i Hercegovine. Uostalom veci dio rodjaka Vjeka Bevande iz Hercegovine su "iz patriotskih razloga" vec naselili podrucje Kninske Krajine,Dalmacije i Zagreba... i sa Bosnom imaju veze koliko i Kanadjani sa Francuskom ili Engleskom.

  Ime: Anonimni posjetilac
  04.02.2013 17:43
  Naslov ovog teksta je pogresan. Federacija i Srbija zele popraviti odnose .
  Odgovor

  Ime: viza za pakao
  07.02.2013 14:55
  Sta se toliko bojis Bosne jaro :-), pa nismo mi bosanci granatirali Beograd 3 1/2 godine. odakle ti ta netrpeljivost u tebi, bez ikakvog razloga! Ti znas da negativni osjecaju imaju uticaj na zdravstveneo stanje: nervoza, znojenje, mucnina, vrtoglavica, itd.
  Odgovor

  Ime: Emunel Kant
  04.02.2013 22:38
  Anonimni
  Naziv tkz federacije i republike sumske u BiH su internog znacaja i nepoznati van Bosne i Hercegovine. BiH je
  medjunarodno priznata drzava i njeni regioni i entiteti nikoga ne interesiraju. Dacic je toga svestan -jer mu je dosao predstavnik drzave Bosne i Hercegovine a ne nekog entiteta ili regiona.
  Odgovor

  Ime: Anonimni posjetilac
  05.02.2013 18:10
  Zao mi te je Kant jer jos nisi nista naucio ili neces da znas .Nisi ti glup samo se pravis ali to je tvoja stvar .
  Odgovor

  Ime: pbc
  07.02.2013 01:33
  Anonimni kad se vec pravis pametan da te priupitam.
  Cije se ono dvije zastave nalaze na slici? Koje drzave je Bevanda clan vijeca ministara?
  Odgovor

  Ime: Jasar Grad: Svedska
  07.02.2013 18:40
  Na to pitanje ti nece niko od njih odgovoriti,a ne samo Anonimus.
  Ta im je zastava kost u grlu.

  Ime: Sokrat
  04.02.2013 14:56

  Dok postoji Milosevic-Seseljev odn Dacic-Nikolicev /bez obzira sta oni pricali/ ratni plen u Bosni i Hercegovini pod nazivom "republika srpsko/sumska" (sumska se navodi da bi se razlikovala od Republike Srbije) ne mogu se normalizirati odnosi izmedju dvije drzave-Srbije i Bosne i Hercegovine. Uostalom i sam Bevanda predstavlja Hercegovacku liniju koja je slicna onoj Milosevic-Seseljevoj. Evropska Unija i USA gledaju na Balkan drugacijim ocima od onih kojim se gledaju u Beogradu.Ako se "BiH raspadne" - raspasce se i Srbija...na Srbiju,Vojvodinu,
  Sandzak,Timocku krajinu..... Zato treba uvazavati granice Titove Jugoslavije.... 6 (sest) Republika plus 2 (dvije) Pokrajine.
  Odgovor

  Ime: Omega Grad: Brissel
  04.02.2013 20:24
  Po Sokratu geostrateske-karte ex Jugoslavije su odavno podeljene.Pet republika bivse Jugoslavije plus Kosovo su sada samostalne drzave. Situacija oko Vojvodine (mozda i Sandzaka) je zavisna od srpskog entiteta u Bosni i Hercegovini. Srpski entitet u BiH samostalniji -samostalnija Vojvodina i Sandzak. I obratno: sto se vise srpski entitet uklopi u svoju drzavu BiH -"uklopice" se u Srbiju Vojvodina i Sandzak. Brisel i Washington pravilnije gledaju na podrucje zapadnog Balkana nego njeni tkz lideri..
  Odgovor

  Ime: Anonimni posjetilac
  04.02.2013 18:29
  Sokrat
  Uh kako je lijepo sanjati i kad spavas i kada si budan isti snovi ali jave niodkuda
  Odgovor

  Ime: beli Grad: usa
  04.02.2013 17:14
  E Socrate...Zakasnio si sa uvazavanjem granice Titove Jugoslavije za 22 godine.
  Odgovor

  Ime: Aristotel
  04.02.2013 15:36
  Ok. Ali te dvije pokrajine su u sastavu Srbije, po Titovoj Jugoslaviji, ....i sad, kad treba da se rasparca Srbija, onda te granice Jugoslavije ne vaze, a u svim drugim slucajevima vaze...kako to? gde je principijelnost u takvoj politici?
  Odgovor

  Ime: Balkanac
  05.02.2013 22:19
  te dvije pokrajine Nikad ni su bile u sastavu Srbije, po Titovoj Jugoslaviji, ..nego ih je milosevic stavio 1989....tad je i poceo raspad jugoslavije....dvije pokrajine su jedna drzava ...a drzuga ako nedobije provincije/republike/regiona status ubrzo i ubrzo ce se ocijepiti i biti drzava....na beogradu je da to uradi brzo
  Odgovor

  Ime: Anonimni posjetilac
  05.02.2013 08:51
  Ne, u slucaju Srbije samo treba upotrebiti velikosrpski i Beogradski recept tumacenja ustava po kojem narodi a ne republike mogu da parcaju teritorije i to kako im koja mjesna zajednica brojcano dozvoli. Toliko o principijelnosti stava drzave koju branis i propagiras.

  Poslušajte: Program za Srbiju

  Galerija

  Fotogalerija Karikature Predraga Koraksića Coraxa

  Jedan od najprepoznatljivijih karikaturista u Srbiji Predrag Koraksić Corax stalni je saradnik Radija Slobodna Evropa i jednom sedmično objavljujemo njegov komentar političkog života Srbije bez reči.

  Srpski s mukom

  Pančić: Laka glasanja i teška brojanja

  Ništa od onoga što se događalo u srpsku izbornu nedelju i što se događa nakon nje ne bi smelo da se događa u jednoj iole zreloj demokratskoj državi – a sa zvaničnih adresa nas uveravaju da je Srbija upavo to, ili barem tome teži
  Dalje/More
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.

  Abe i Putin o spornim ostrvima

  Japanski premijer Šinzo Abe i ruski predsednik Vladimir Putin razgovarali su danas u letovalištu Soči o načinima za poboljšanje zategnutih odnosa dve zemlje.

  Škotska nacionalna partija pobednik na regionalnim izborima

  SNP je najveći pobednik na jučeraššnjim izborima u Velikoj Britaniji za regionalne parlamente u Škotskoj, Velsu i Severnoj Irskoj, kao i za neka od upražnjenih mesta u britanskom parlamentu i lokalne vlade.

  Iluzije i realnost pred Dan Evrope

  Evropa se suočava sa izazovima kakve ne pamti u svojoj istoriji - terorizam, krize na istočnim i južnim granicama, ekonomski izazovi, migracijska kriza i čini se danas važnije nego ikada ranije pitanje: kako dalje?