Dostupni linkovi

Osnovana nepolitička organizacija Mađarski pokret


Sa osnivačke skupštine
Sa osnivačke skupštine

Nakon višemesečnog javno ispoljenog neslaganja dela članstva Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) sa načinom vođenja stranke i političkim odlukama rukovodstva, oko 300 vojvođanskih Mađara, članova stranke i građana nestranačke orijentacije, osnovalo je novu nepolitičku organizaciju - Mađarski pokret. Glavne ideje na kojima se zasniva program nove organizacije jesu sloboda mišljenja, politički pluralizam i demokratizacija mađarske zajednice u Vojvodini.

Zapostavljanje stvarnih interesa mađarske zajednice i opšta apatija kao posledica toga bili su glavni motivi za okupljanje svih koji žele da se takvo stanje promeni, poručeno je sa osnivačke skupštine.

Laslo Varga, jedan od osnivača, višegodišnji republički poslanik SVM i donedavni član predsedništva ove stranke, ocenjuje da upravo broj okupljenih na ovom skupudaje nadu da se stvari mogu promeniti.

“Energija koja se ovde ispoljila svakako da uliva optimizam da ipak u ovoj našoj vojvođanskoj mađarskoj zajednici još postoje snaga i željada se stvari menjaju”, kaže Varga.

Varga je kao glavne probleme zbog kojih je i nastalo neglaganje unutar SVM naveo sledeće:

“Naše ponašanje na republičkom niovu postalo je nekonzistentno u odnosu na neki raniji period, vojvođanska autonomija postala je nevažna, ili manje važna, dok je učinak Nacionalnog saveta Mađara postao katasrofalan. To su činjenice koje većina javnosti ne spori, ali očigledno je da smo u stranci oko toga imali velike nesporazume.”

Varga je inače pre nekoliko dana isljučen iz stranke, a zvanično objašnjenje njegovog isključenja jeste odsustvovanje sa devet plenarnih sednica parlamenta i sa dve sednice skupštinskog odbora.

“Tu vrstu sankcija, međutim, ne predviđa disciplinski pravilnik Saveza vojvođanskih Mađara. Suština je u mom neslaganju sa predsednikom SVM i ljudima oko njega o dubini problema sa kojima se mađarska zajednica suočava, a o kojima sam više puta i javno govorio. Oko toga smo u stranci imali vrstu nesporazma koji su jedino mogli rezultirati mojim isključenjem”, navodi Varga.

Tamaš Korhec, takođe jedan od osnivača i nekadašnji predsednik Nacionalnog saveta vojvođanskih Mađara, navodi da su novoosnovanom pokretu pristupili građani koje povezuje isti sistem vrednsti, ali koji se moraju reafirmisati.

"Nas okupljaju zajedničke vrednosti, a mađu tim zakedničkim vrednostima istaknuto mesto ima pluralitet razmišljanja I sloboda štampe, i zato nije čudo da danas kada u mnogim medijima takva sloboda ne postoji – imamo autocenzuru, imamo različite pritiske na medije – da su se novinari u velikom broju priključili ovom pokretu”, konstatuje Korhec.

Korhec je, međutim, isključio bilo kakvu mogućnost da Mađarski pokret preraste u političku stranku.

“To bi bilo neozbiljno. Mi smo se složili da ne želimo novu političku stranku mađarske zajednice, i ne možemo izneveriti očekivanja osnivača. To, međutim, ne znači da se nećemo baviti pitanjima političke prirode. Jedna nacionalna organizacija po prirodi stvari mora da se bavit pitanjima koje su političke prirode. Želimo da svojom masovnošću, ako dobijemo takvu podršku u mađarskom narodu, utičemo na one koji su sada na funkcijama, da saslušaju argumente, saslušaju razum, i da ne produbljujemo razdor koji sada postoji u okviru zajednice“, kaže Korhec.

Među osnivačima nove organizacije vojvođanskih Mađara su i aktuelni gradonačelnik Subotice Jene Maglai, bivši gradonačelnik Geza Kučera, nekadašnji predsednik Nacionalnog saveta Joža Laslo, jedan od glavnih urednika lista Mađar So Peter Kokai, kao i više novinara ovog lista. Deo osnivača nove organizacije jesu i dalje funkcioneri Saveza vojvođanskih Mađara, o čemu Laslo Varga kaže:

“Nema nikakvog razloga da se bilo ko boji bilo kakvih retorzija, jer broj ljudi koji je stao iza ove inicijative jeste jedna sigurnost za sve koji su pristupili. Ali, naravno, videćemo reakcije stranke u sledećim danima.”

XS
SM
MD
LG