Ponedjeljak, 02. maj/svibanj 2016, 01:10 CET

  Hrvatska

  Oslobođeni generali se vratili kući, slavlje širom Hrvatske

  Zagreb: Generali oslobođeni - slavlje u Hrvatskoj i
  X
  16.11.2012
  Radost na centralnom zagrebačkom trgu, nakon što je saopćena oslobađajuća presuda za hrvatske generale Antu Gotovinu i Mladena Markača u Hagu. Video: Reuters, 16. novembar 2012.
  Zagreb: Generali oslobođeni - slavlje u Hrvatskoj
  Vladin avion je u petak nešto iza 16 sati vratio u Hrvatsku generale Antu Gotovinu i Mladena Markača, nakon oslobađajuće presude Haškog suda.

  Po slijetanju na zagrebački aerodrom dočekao ih je crveni tepih i predsjednici Vlade i Sabora Zoran Milanović i Josip Leko, a na središnjem zagrebačkom trgu dočekalo ih je  ih više desetaka tisuća ljudi, mnogo više nego u petak ujutro na organiziranom slušanju oslobađajuće haške presude.

  U kratkim obraćanjima dvojice generala središnja je poruka bila -  rat je gotov, okrenimo se budućnosti! Gotovina je kazao kako je presuda zajednička pobjeda i generala, ali i hrvatskih građana.

  „Bila je 'Oluja' u ratu, ovo je pravna 'Oluja'. Pobijedili smo. Ovo je točka na i, rat pripada prošlosti, okrenimo se zajedno budućnosti“, poručio je Gotovina. 

  Markač je kazao kako je sretan što će svi Hrvati u budućnosti moći reći:

  „Mi imamo hrvatsku domovinu i oslobodili smo je bez ikakve mrlje. Sretan sam što ćemo u svijetu s ponosom govoriti - naša domovina Hrvatska. Neka u njoj žive svi dobronamjerni ljudi i oni koji dođu i koji žele živjeti u njoj i koji žele Hrvatskoj dobro", zaključio je  Markač.

  Generali su potom nazočili misi u zagrebačkoj katedrali koju je predvodio zagrebački nadbiskup, kardinal Josip Bozanić, a onda su – uz nešto kašnjenja – otišli u Ured predsjednika, gdje im je predsjednik Ivo Josipović zahvalio na njihovom doprinosu u Domovinskom ratu, ali i zbog toga što su bili žrtve u miru.

  „Bili ste žrtve nepravedne optužbe. Vi ste nosili teret nečijeg tuđeg zločina i nečije tuđe pogreške“, kazao je i dodao kako su im vrata njegovog ureda širom otvorena, jer su zadužili Hrvatsku.

  General Gotovina je ponovio Domovinski rat pripada povijesti i da je na redu budućnost, a general Markač podsjetio je na stvaranje hrvatskih Oružanih snaga „od nule do elitne vojske.“ Obojica su zahvalili institucijama hrvatske države, ali i svim građanima  na potpori.

  Izjave hrvatskih političara euforične su gotovo kao reakcije na presudu na trgovima hrvatskih gradova u petak ujutro.

  „Potvrdilo se da Hrvatska nije počinila etničko čišćenje i da je borba naših branitelja za slobodu bila pravedna i časna. Presuda Haškog tribunala potvrdila je da su generali nevini, da hrvatsko vodstvo i Oružane snage nisu djelovali kao zločinački poduhvat koji je imao za cilj progon civila, naših sugrađana srpske nacionalnosti“, kazao je u posebnom obraćanju predsjednik Ivo Josipović.

  On je naglasio da na hrvatskoj državi ostaje odgovornost da brine za sve žrtve rata i kazni sve individualne zločine kojih je bilo i na strani obrane.

  „Hrvatska država nije odgovorna za zločine pojedinaca, ali jest odgovorna da se svaki počinitelj zločina kazni, bez obzira o kome se radi“, poručio je Josipović.

  „Pao nam je kamen sa srca“, kazao je premijer Zoran Milanović, dodavši kako se „radi se o dvojici nedužnih ljudi, ali to ne znači da rat nije bio težak, krvav i pravedan – što se Hrvatske tiče.“

  Ministar obrane Ante Kotromanović, koji je vladinim avionom išao po generale, i koji je u  „Oluji“ služio pod Gotovininim zapovjednišvom, kazao je kako je oslobađajuća presuda „veliko olakšanje za sve branitelje“ i – konačno – i „papirnati“ dokaz da je u „Oluji“ „posao obavljen vojnički časni i pošteno, pod zapovjedništvom generala Ante Gotovine.“

  Predstavnik srpske manjine u Hrvatskoj Milorad Pupovac kazao je novinarima kako je ovo „dobra vijest za generale i sve one koji su vjerovali u njihovu nevinost, ali da se postavlja pitanje  - tko je odgovoran za ubojstva civila, uništavanje imovine i posljedice progona.“

  Ministar hrvatskih veterana Matić, inače vukovarski branitelj i potom logoraš u Srbiji, najavio je da će Gotovinu i Markača pozvatu u nedjelju u Vukovar, na obilježavanjje obljetnice pada grada.

  I Centar za suočavanje s prošlošću „Documenta“ nakon današnje oslobađajuće presude poručuje kako se ne smije dopustiti da zločini počinjeni tijekom i nakon „Oluje“ ostanu tragedija bez epiloga. Oni podsjećaju da u Hrvatskoj nema još nijedne pravomoćne presude za ratne zločine u „Oluji“ i nakon nje – primjerice Golubić, Gošić i drugo, a da je postupak za ratne zločine u Gruborima upravo u tijeku.

  Bivši predsjednik Mesić izrazio je zadovoljstvo presudom i uvjerenje da će ova presuda dokazati da Hag sudi u skladu s pravnim normama, a ne politički, kako se ne jednom u Hrvatskoj tvrdilo.

  (FOTOGALERIJA: Gotovina i Markač oslobođeni)
  • Generali po povratku u Zagreb, Reuters foto
  • Ante Gotovina po povratku u Zagreb, AFP foto Hrvoje Polan
  • Ante Gotovina po povratku u Zagreb, AFP foto Hrvoje Polan
  • Generali po povratku u Zagreb, Reuters foto / Antonia Bronić

  • Ante Gotovina i premijer Milanović u Zagrebu, po povratku generala. AFP foto/ Hrvoje Polan
  • Hrvatska - Slavlje nakon odluke o oslobađanju hrvatskih generala, Zagreb, 16. novembar 2012. Foto: AFP / Hrvoje Polan
  • Hrvatska - Slavlje nakon odluke o oslobađanju hrvatskih generala, Zagreb, 16. novembar 2012. Foto: AFP / Hrvoje Polan
  • Hrvatska - Slavlje nakon odluke o oslobađanju hrvatskih generala, Zagreb, 16. novembar 2012. Foto: AFP / Hrvoje Polan
  • Hrvatska - Slavlje u Zagrebu nakon oslobađajuće presude za generale, 16. novembar 2012. Foto: REUTERS / Antonio Bronić
  • Hrvatska - Slavlje u Zagrebu nakon oslobađajuće presude za generale, 16. novembar 2012. Foto: REUTERS / Antonio Bronić
  • Hrvatska - Podrška generalima, Zagreb, 15. novembar 2012. Foto: AFP / Hrvoje Polan
  • Hrvatska, Zagreb, 16. novembar 2012. Foto: REUTERS / Antonio Bronic
  • Generali Ante Gotovina i Mladen Markač u sudnici Haškog tribunala, 16. novembar 2012. Foto: AFP / Bas Czerwinski
  • Hague, 16. novembar 2012.
  • Ante Gotovina i Mladen Markač sa odvjetnicima, Hague, 16. novembar 2012. Foto: AFP / Bas Czerwinski
  • Ante Gotovina, Hague, 16. novembar 2012. Foto: AFP / Bas Czerwinski
  • Mladen Markač, Hague, 16. novembar 2012. Foto: AFP / Bas Czerwinski
  • Ante Gotovina, Hague, 16. novembar 2012. Foto: AFP / Bas Czerwinski
  • Hrvatska - Okupljeni ratni veterani u Zagrebu, u znak podrške hrvatskim generalima, 15. novembar 2012. Foto: AFP / Hrvoje Polan
  • Ante Gotovina i Mladen Markač u sudnici Haškog tribunala, 16. novembar 2012. Foto: AFP / Bas Czerwinski

  U Zagrebu je oslobađajuća presuda dočekana uz  veliki video zid i pet do šest  tisuća ljudi, najvećim dijelom veterana sa ratnim zastavama svojih postrojbi, slavlje u Đurđevcu otkuda je general Markač, slavlje u Pakoštanima otkuda je rodom general Gotovina, slavlje i video-zid u Zadru i drugim gradovima – Osijeku, Rijeci, Dubrovniku...  Svugdje su bile zastave, slike generala i suze u očima.

  U splitskim školama nastava je prekinuta, a zapovjednik jednog trajekta je u splitskoj luci u znak veselja nekoliko puta okrenuo trajekt oko svoje osi.

  U zadarsku Gradsku vijećnicu odmah je vraćena slika počasnog građanina Zadra Ante Gotovine, uklonjena pred koju godinu na inzistiranje stranih diplomata.

  Odvjetnik sa haškim iskustvom Anto Nobilo kazao je u prvoj reakciji kako je haško tužiteljstvo zaigralo na pogrešnu kartu, jer je sve baziralo na prekomjernom granatiranju i brijunskim transkriptima, a kad je „palo“ prekomjerno granatiranje „pao“ je i udruženi zločinački poduhvat.

  „Optužnica je bila dizajnirana za politički vrh, a ispravno je utvrđeno da Gotovina nije imao taj rang da bi mogao utjecati na političke ciljeve. Ta 'najslabija karika' prekomjernog granatiranja  kojeg nije bilo srušila je cijelu optužnicu i to je najbolje što se moglo desiti“, zaključio je Nobilo. 

  On je upozorio da ova haška presuda  ne smije biti alibi za neprocesuiranje ratnih zločina nad srpskim civilima nakon „Oluje“. A o tome u prvoj reakciji za naš radio politički analitičar Žarko Puhovski:

  „Presuda daje dobre razloge da se rat u Hrvatskoj proglasi završenim, a to vjerojatno znači da ne treba očekivati nikakvih novih utvrđivanja odgovrnosti za zločine koje je primjerice i sam Gotovina priznao, i to je loša strana ove presude.“

  Ministar pravosuđe Orsat Miljenić kazao je kako nakon negativnih reakcija na presudu iz Srbije ne očekuje probleme u odnosima s njima.

  „Sve zemlje imaju poštovati ovu odluku, pa tako i Srbija. Neću ulaziti u njihove unutarnje stvari  tko, što i kako komentira. Postoji načelo poštivanja pravnog poretka, odluka je tu, ona je pravomoćna i tu se više nema što reći“, kaže Miljenić.

  Zanimljiv je i komentar  odvjetnice sa haškim iskustvom Jadranke Sloković Glumac na   žestoke negativne reacije na presudu koje dolaze iz Srbije:

  „Sada se vidi koliko je deplasirana ideja da je jedan od razloga postojanja Haškog tribunala pomirenje na ovim prostorima. Svatko ovu presudu doživljava na svoj način i gleda je iz svog rakursa. Ja se ponovno  zalažem za ideju Haškog tribunala koji treba utvrditi odgovornost u pojedinačnim zločinima. Sud ne može razriješiti odnose na ovim prostorima“, kazala je.

  Dodajmo da je Gotovina preko twittera svog odvjetnika zahvalio svima koji su omogućili da se ovaj dan ostvari i poručio „pravda je zadovoljena.“  U 18 sati Gotovinu i Markača primio je predsjednik Ivo Josipović.

  Gotovina i Markač oslobođeni

  Nataša Kandić: Presuda Haškog suda ne donosi pravdu za žrtve "Oluje"

  Enis Zebić

  ZebicE+rferl.org

  U novinarstvu od osnovne škole, profesionalno od uspostave političkog pluralizma. Nakon suradnje u nekoliko hrvatskih dnevnih novina, od 1. veljače 1994. je na RSE u Zagrebu.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari stranica of 2
      Naredni 
  Ime: Ante
  21.11.2012 12:15
  Ovo je dobra vjest za hrvate ali i za srbe. Nemojte da tugujete, ako Haski tribunal nije osudio hrvatske heroje po nacelu komandne odgovornosti onda ce osloboditi i Mladica i Karadzica. Castan je to sud, zar ne vidite po nasem primjeru.

  Ime: Bob Grad: Na zapadu nista novo...
  18.11.2012 20:48
  Povijest pisu pobjednici i Srbi treba da to shvate. Putem JNA su izdali Jugoslaviju kad su dozvolili otcjepljenje Slovenije, potom su se upecali na udicu Srpstva i udarili na Hrvatsku i jos gore na Bosnu i Kosovo izivljavajuci se na stanovnistvu ovih republika, osobito Bosne gdje su svi vjerovali do zadnjeg momenta u bratstvo-jedinstvo i Jugoslaviju. Jugoslavija je bila pobjeda za Srbe, no oni su htjeli vise i krenuli u samounistenje plus unistenje svih oko sebe. Sad dugovi dolaze na naplatu i ko jos nije shvatio ovo je stoljece koje pripada zapadu, kao i sve zemlje bivse Jugoslavije. Ideja pravoslavlja i majke Rusije se tu ne uklapa i svi treba da stanu u red iza Slovenije i Hrvatske i cekaju na nove vlasnike. Nije Vam kriv ni Gotovina, ni niko drugi nego ste sami umarsirali u zivo blato. Konacno ko je bombardirao Srbiju 1999. Poklonite se Titu sto vam je dao drzavu u kojoj ste imali sve - vlast, vojsku, tajne sluzbe, privredu, glavni grad, univerzitete, ama bas sve, a izgubili sve to na idiotski nacin. Igra je skoro zavrsena, a svaka nova jedino moze dovesti NATO avione na nebo pokojne Jugoslavije da opet malo vjezbaju gadjanje. Samo mi je zao nevinih ljudi sto nastradase za nista.

  Ime: P. A.
  18.11.2012 15:04
  Ima ovdje jedno mjesto gdje mozes naruciti da te se obavjesti kad ti je komentar publikovan. Ima li neko mjesto gdje mozes da budes obavjesten kad se javi prvi Hrvat sa kritickim (dakle, negativnim) odnosom prema vijesti iz Haga?

  Ime: jaran Grad: Bgd
  17.11.2012 23:33
  Budimo realni, slicno je i u Srbiji, kod mene u ulici kada su pustili Ziku pajsera iz zatvora, pola ulice je slavilo, pola se uplasilo za svoje stanove, kuce, podrume, kola, bicikle i slicno.

  Ime: Furije
  17.11.2012 18:23
  Mislim da mnogi ovdje grijese.

  Uopste se ne radi o protjerivanju Srba iz Hrvatske. valjda nas sjecanje bar toliko sluzi.

  Svi zaboravljaju da Srbi iz Hrvatske nisu protjerani. Oni su sami krenuli u tzv "dobrovoljno" preseljenje, ali po dogovoru Milosevic - Tudjman i pri tome nisu koristili naoruzanje.

  Hrvatska vojska je to iskoristila da razglasi i pretvori kao u svoju oslobodilacku akciju i tzv "Oluju" i pri tome je ucinila vise zlocina nad nenaoruzanim ljudima u povlacenju.

  Niti je to bilo oslobadjanje Hrvatske, a niti je to bilo junastvo, a niti je to bio genocid. Ljudi su jednostavno pod naredbom odlazili, a oni sto su ostajali su ih pri tome ubijali i tukli, dok je cijeli svijet to mirno posmatrao.
  Odgovor

  Ime: Anonimni posjetilac
  17.11.2012 20:17
  Furije
  Priznati ces nije lako biti zlocinac vasa vas svijet ocigledno progoni
  zato i pisete naopake komentare ali nema vez bez obzira ideologija koju zastupas je davno osudjena na propast

  Ime: Petar
  17.11.2012 08:26
  Ovo je kao iz romana Projuhalo sa vihorom koji opisuju građanski rat u SAD kada je sve tradicijonalno sravljeno sa zemljom i kada su prokleti Jenki sa sjevera opljačkali Đžorđžiju a mirni narod pobili.
  Ustvari tada su krenuli sa stvaranjem novog svj.poretka a nas je to zateklo devedesetih godina i još traje. Zato nije čudo što su iz SAD, preko svog predsjednika sudskog vijeća, ovako presudili i opravdali taj zločinački poduhvat.
  Sad je za očekivati još žešće mjere prema srpskom narodu kako bi ga uništili do kraja.
  Izazvaće još veću krizu u Evropi kako bi i tamo imali razloga da dotuku sve tradicionalno što se sporadićno zadržalo u pojedininim zemljama.
  U tom maniru se dogodio i Egipat, Libija, Sirija, Irak, Avganistan, ide se na Iran, na Palestinu u savezu sa pohlepnim jerejskim srebroljubcima koji su i Hrista razapeli na tisovom krstu.
  Kola se dakle oko Indije, Kine i Rusije a kada se krene na te zemlje dogodiće se "Strašni sud" u vidu finiša trećeg svjetskog rata koji je očigledno u toku.
  Zato se ne treba opterećivati ovom presudom. Prava presuda je bila izrečena i potvrđena izjavom sudije tog vijeća koji je iz Italije.
  Ova euforična slavljenička histerija u Hrvatskoj kad tad vratiće im se kao bumerang jer je utemeljena na teškom zločinu koji su izvršili pred očima cijeog svijeta. Sad sami sebe zavaravaju i obmanjuju.

  Ime: Sana
  17.11.2012 08:11
  Kako se zove zemlja koja protjera svoje državljane,svoje građane,samo zato što im krvna zrnca nisu plava i što im lobanja ne staje u kalup za odljevak nacizma?Kako se zove zemlja koja slavi svoje ,,heroje"koji priznaju svoje zločine,a sud taj strašnji sud ,donese odluku da nisu krivi?Naravno,zovu se ,,Hrvatska je nevina".Hrvatska,jedna od jugoslovenskih kurvi.Jeste li primijetili,svaka ex republika je ženskog roda,čast ženama.Te kurve su ratovale,čovjek je izgubio.Nestalo je čovjeka.Pomislim onda grešno da se čovjek ne treba ni rađati,kad je žrtva i krivac u isto vrijeme.Zar i to može?Zgadi se ljudskom biću život i poželi da se sklanja pod drugi vid postojanja.Hrvatska je nevina ,a neko to sve vidi odozgore.Poći će psi zla da traže svoj plijen,ali neće imati izbora,grist će i sopstveno tkivo.Ići će istim stazama koje su ostavili oni mučenici od prije 20 godina i stizat će ih nevine kosti mrtvih hrvatskih građana koji nisu imali hrvatsku krv.Hrvatska je nevina,samo što su joj kopilad korpus delikt.
  Odgovor

  Ime: Che Gevara
  17.11.2012 18:10
  Sana-
  Opis koji ste dali vise odgovara "republici sumskoj" u Bosni nego Hrvatskoj.
  Odgovor

  Ime: Dante
  17.11.2012 12:18
  Sana-
  Pogresno ste informisani.Srbi su sami sebe istjerali iz Hrvatske sa svojim bolesnim rezonom i pricama - gdje je samo dva Srbina... to je obavezno Srbija.
  Odgovor

  Ime: Sana
  17.11.2012 14:40
  Dante,budi srećan u svom paklu.
  Odgovor

  Ime: Dante
  17.11.2012 17:55
  @Sana
  Dante je vec prosao sedmi krug pakla koji su mu BiH pravoslavci odn Srbi u Bosni i Hercegovini vec priredili. Ne bi lose bilo da i vi slicno prodjete -tek onda bi razumnije posmatrali dogadjaje oko sebe. Gdje su dva Srbina to je obavezno Srbija.Treba prvo sa ovim rascistiti pa onda diskutirati. Mozda su generali krivi -iako sudije u Hagu ne misle tako, dok su Kninski Srbi kolateralna steta.

  Ime: mr kriticar
  17.11.2012 01:38
  Konacno jedna fina vijest koja daje ..nadu da se lazi srpske nikad i nikome vise ne ponove ,jednostavno su "procitani" ti poznati lazovi i manupulatori cinjenicama su pokusali da promjene sustinu rata 90 tih tj htjeli su da se kao "desio "sukob a ne agresija i genocid na vec priznate zemlje ,zalosno je sto srbi svoju djecu odgajaju na laznim mitovima i laznim flaskulama o tome kako su nevini i neduzni i svi ih mrze ,pocev od crkve preko prosvjete do medija..bravo za hasku presudu ,iza oluju i navodni progon srpskog naroda iz hrvatske se da diskutirati o pojedinim zlocinima a to nije bio nikakav sukob ko sto zeli prikazati u srpskoj stampi vec "preseljenje naroda "iz dogovora tudjman -milosevic.

  Ime: AP
  17.11.2012 01:06
  Peter Handke je napisao:"Da je pocetak Haskog tribunala lazan,da je razlog njegovog formiranja lazan, da mu je porijeklo lazno i da ce sve ostati laz."
  Odgovor

  Ime: malo morgen Grad: Skandinavija
  17.11.2012 13:13
  AP@ Je li ta prodana dusa rekla,da je i Planeta Zemlja lazna,a da se mi ustvari nalazimo na Marsu!?
  Nemoj nam samo njega citirati,znamo ga k'o krnjavu paru.
  Odgovor

  Ime: Realista
  17.11.2012 12:23
  AP - Anonimni posjetilac
  Zato Peter Handke dobija visoke honorare od srbijanske vlade. Ovo je izjavio posle prvog dobijenog honorara - a ne prije.

  Ime: Ante
  16.11.2012 23:34
  Ovo je dobra vjest za hrvate ali i za srbe. Nemojte da tugujete, ako Haski tribunal nije osudio hrvatske heroje po nacelu komandne odgovornosti onda ce osloboditi i Mladica i Karadzica. Castan je to sud, zar ne vidite po nasem primjeru.
  Komentari stranica of 2
      Naredni 
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.