Dostupni linkovi

Oslobođen kidnapovani američki novinar


Američki novinar Theo Curtis
Američki novinar Theo Curtis

Oteti američki novinar Theo Curtis pušten je na slobodu, potvrdio je američki državni sekretar John Kerry. Njemački mediji su objavili da je oslobođen i dvadesetsedmogodišnji Nijemac, koji je takođe bio kidnapovan u Siriji.

Theo Curtis je kidnapovan u Turskoj, u blizini granice sa Sirijom, 2012. godine. Državni sekretar Kerry je izjavio da su ga za taoca uzeli militanti grupe al-Nusra, koje se povezuje s al Kai'dom.

Washington je sarađivao s više od dvadeset zemalja kako bi osigurali njegovo puštanje na slobodu. „Koristimo sve diplomatske i vojne resurse koje imamo kako bismo osigurali oslobađanje drugih američkih građana koje kao taoce u Siriji drže, bilo militanti, bilo snage Bashara al Asada, rekao je Kerry.

Bijela kuća je objavila da je predsjednik Barack Obama "s olakšanjem i srećom primio vijest da je Theo sada pušten i da je na sigurnom“.

Američki novinar predat je snagama Ujedinjenih naroda na Golanskoj visoravni, te nakon liječničkih pregleda, isporučen američkim predstavnicima.

Njegovo puštanje stiže samo nekoliko dana nakon što su militanti Islamske države objavili video na kojem se pokazuje kako maskirani terorist odrubljuje glavu novinaru Jamesu Foleyu, koji je takođe otet 2012. godine.

Britanske tajne službe tvrde da su vrlo blizu da identificiraju maskiranog ubicu sa snimka, za kojeg se sumnja da je britanski državljanin, jer govori engleski s londonskim akcentom.

Britanski ambasador u Washingtonu kazao je kako njegove vlasti koriste sofisticiranu tehnologiju – uključujući i softver za prepoznavanje glasova, da bi pronašli sumnjivu osobu. Ova izjava data je samo nekoliko sati prije nego je u Rochesteru, u New Hampshiru održana komemoracija Jamesu Foleyu.

U međuvremenu, njemački su mediji obavijestili da je na slobodu pušten i 27-godišnji njemački državljanin koji je, kao humanitarni radnik otet u Siriji, 2013.

"Welt am Sonntag", navodi da dužnosnici Ministarstva vanjskih poslova tvrde kako nikakva otkupnina nije plaćena za njegovo puštanje.

U julu je, "New York Times", objavio kako je al Kai'da od 2008.godine, uzela 125 miliona eura za otkupnine talaca.

XS
SM
MD
LG