Četvrtak, 28. april/travanj 2016, 23:35 CET

  Kosovo

  Priština osudila skrnavljenje groblja, policija čuva srpske spomenike

  Fotografija iz arhive: Čovek pali sveću na oštećenom groblju u Mitrovici, jun 2012.
  Fotografija iz arhive: Čovek pali sveću na oštećenom groblju u Mitrovici, jun 2012.
  RSE
  Veći broj pravoslavnih grobova oskrnavljen je u nedelju u opštinama Prizren i Klokot, saopštili su kosovski bezbednosni zvaničnici.

  Kancelarija predsednice Kosova Atifete Jahjage osudila je oštećenja grobova srpske zajednice u Klokotu, ocenjujući ovaj čin kao neprihvatljiv i nedopustiv.
   
  "Oštećenje grobova je u suprotnosti sa vrednostima kosovskog društva, tradicijom tolerancije i poštovanja među ljudima, religijama i različitim kulturama", navodi se u saopštenju.
   
  Kosovska predsednica je pozvala istražne organe "da pronađu i uhvate počinioce tog vandalskog čina i da ih izvedu pred lice pravde".

  Iako niko nije preuzeo odgovornost za oštećenje grobova, veruje se da su ti incidenti posledica nedeljenog uklanjanja spomenika bivšim pripadnicima Oslobodilačke vojske Preševa, Medveđe i Bujanovca (OVPMB) od strane Žandarmerije Srbije.
    
  Vlada Republike Kosova je u ponedeljak osuđujući još jednom “ružan nasilan čin uklanjanja spomenika borcima OVPMB-a iz centra Preševa”, pozvala sve građane Kosova i Albance Preševske doline “na zrelost u njihovim reakcijama u vezi sa necivilizovanim činom vlade Srbije".
   
  U saopštenju za medije Vlada ocenjuje da je "svaki nasilni akt oštećenja grobova srpske zajednice u suprotnosti sa tradicijom i zakonima Kosova, sa posvećenošću kosovskih institucija približavanju civilizovanim evropskim vrednostima i u potpunoj suprotnosti sa legitimnim interesima Albanca Preševske doline".

  I šef Misije OEBS na Kosovu Žan Klod Šlumberger je osudio skrnavljenje  pravoslavnih grobalja i verskih spomenika širom Kosova.

  „Snažno osuđujem skorašnje skrnavljenje pravoslavnih grobalja na Kosovu“, istakao je on dodavši da je to "neprihvatljivo i krši ne samo prava verskih i etničkih zajednica kojima oni pripadaju, već i društva u celini.“

   Šlumberger se pridružio pozivu svim zajednicama da se uzdrže od svih radnji koje bi mogle voditi ka nasilju.

  „Cenim spremnost kosovske policije da pojača bezbednost oko pravoslavnih verskih objekata i podstičem nadležne za sprovođenje zakona da brzo identifikuju počinioce i privedu ih pravdi“, istakao je šef Misije OEBS-a na Kosovu.

  EULEX je u saopštenju takođe osudio vandalizam i pozvao građane da poštuju zakon.

  “Mirni protest je normalna pojava u svakom modernom, demokratskom društvu, ali namerno skrnavljenje groblja i verskih objekata treba da bude apsolutno osuđeno", stoji u saopštenju u kojem se dodaje da je EULEX spreman "da pomogne i podrži lokalne institucije vladavine prava, ukoliko za to bude bilo potrebe.”

  I Ambasada SAD, specijalni predstavnik EU Samuel Žbogar i KFOR oštro su osudili u ponedeljak rušenje pravoslavnih nadgrobnih spomenika na Kosovu.

  Američka ambasada u Prištini izrazila je žaljenje što je uklanjanje spomenika u Preševu, na jugu Srbije, izazvalo "nasilne reakcije na Kosovu".

  "SAD sa žaljenjem gledaju na ovakvo nasilje i osuđuju upotrebu sile protiv spomenika, crkava i pripadnika zajednice kosovskih Srba koje su se desile tokom prošle noći", navodi se u saopštenju.

  "Ovo je trenutak kada svaka odgovorna osoba treba da spreči dovođenje u pitanje reputacije Kosova. Samo oni koji poštuju druge, zaslužuju poštovanje", navodi se u saopštenju KFOR-a.

  Pojačane mere bezbednosti
   
  Tačan broj oštećenih grobova još nije objavljen, ali se nezvanično pominje 56, od toga 27 grobova u Klokotu i 29 u Prizrenu.

  Arbër Beka iz Policije Kosova je za Radio Slobodna Evropa izjavio da je "istraga u toku i da za sada nema uhapšenih".

  “Dana 20. januara oko 18.30 sati  u Klokotu je prijavljeno skrnavljenje  grobova. Tokom patroliranja i redovnog obilaska srpskog groblja, policija je primetila oštećenja na nekoliko nadgrobnih spomenika, koji su bila pomereni s mesta i ležali su na zemlji”, kazao je Beka.

  Prema njegovim rečima, policijske jedinice rade na slučaju, ali nema izveštaja o mogućim osumnjičenim osobama.

  "Sličan slučaj je prijavljen i u Prizrenu. I tamo je policiji dostavljena informacija o oštećenju nekoliko natpisa na nadgrobnim spomenicima”, kazao je Beka.

  Portparol Policije Kosova Arbër Beka potvrdio je, takođe, da je policija pojačala patrole i mere bezbednosti u blizini srpskih spomenika na Kosovu da se, kako je rekao, ne bi dogodili incidenti slični onima u Prizrenu i Klokotu.

  “U trenutku kada imamo izveštaje o nekoliko istih slučajeva, normalno je da policija pojača svoje aktivnosti kako bi sprečila slične incidente”, izjavio je Beka.

  Inače, spomenik bivšim pripadnicima OVPMB je bio postavljen u dvorištu zgrade Skupštine Opštine Preševo. Njegovo uklanjanje u nedelju izazvalo je reakcije institucija i političara na Kosovu koji su ocenili da je takva odluka zvaničnog Beograda "kršenje osnovnih ljudskih prava" i "kukavički čin".
  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: Aleksandar
  22.01.2013 18:28
  Ovo je druga noc kako organizujemo straze na grobljima u selima na centralnom Kosovu, celu noc ne spavamo, policija patrolira i nadam se da ce i ova noc proteci mirno.
  Vlastima u Pristini bi porucio da u buduce daju manje zapaljive izjave i da ne dizu toliku prasinu jer to direktno utice na ekstemne Albance koji bezposleni jedva cekaju nesto da ruse i pale.
  Odgovor

  Ime: Djoni Grad: Kosovo
  23.01.2013 18:59
  Aleks
  Besposleni Albanci na Kosovu se ponasaju slicno "puno zaposlenim" srbijanskim zandarima u Presevskoj dolini. Razlika je
  sto u Presevu to rade vlasti Srbije dok na Kosovu to rade patriotski nastrojeni pojedinci.
  Odgovor

  Ime: Aleksandar
  23.01.2013 23:26
  Nije bas isto pijatelju. U Presevu je premesten na cuvanje spomenik teroristima (amnestirani) dok se ne postige dogovor o novoj lokaciji a Albanski patrioti su digli u vazduh spomenike ljudima koji nisu imali nikakve veze sa ratom, izvadjeni su drveni krstovi na svezim grobovima i zapaljeni, zapaljena je kapela, pucano iz vatrenog oruzja na spomenike a ako je po tebi ovo isto onda nemam reci.
  Odgovor

  Ime: Serdjo Grad: Pristina
  23.01.2013 16:20
  Aleks
  Nauci lokalni albanski jezik i prihvati Kosovo kao svoju domovinu i neces imati problema. Vecina kosovara zna tvoj jezik a ti njihov ne znas. Sva nevolja i dalje dolazi iz Beograda (i njihove bolesne propagande) a ne iz Pristine,Podgorice ili Sarajeva. Kada to shvatis to je pocetak budjenja.
  Odgovor

  Ime: Pera Grad: Nebo
  24.01.2013 15:36
  .Ti kazes da sva nevolja dolazi iz beograda a zasto su albanci ubijali ne samo srbe nego i albance,rome,gorance? nije valjda da romi diraju albance? I jako je cudno kako samo albanci od svih manjina u Srbiji, Makedoniji, Grckoj itd tvrde da nemaju prava.
  Na Kosovu i metohiji su albanci imali skoro najsiru autonomiju u svetu to strani eksperti kazu isto i prosto je absurdno kad albanci kazu da nemaju prava i da zele ista prava kao u evropi hahahaha.
  Ocigledno albanci neznaju kako je u evropi sto se tice manjina, pa na zapadu manjine nemaju ni 40% od prava sto manjine u Srbiji imaju.
  Albanci misle da oni mogu da prete i da koriste nasilje cim se njima nesto ne dopada, domocracy albanian style!
  Oni" zaboravljaju" da su OVK u pocetku 1994 ubijali ne lojalne albance, jednog su ubili zato sto je pijo kafu sa komsijom srbinom. Pa je samo eskaliralo i poceli su srbe civile i policiju da ubijaju i kidnapuju zato je rat poceo a ne zbog Milosevica.
  I veliki je problem sto albanci UOPSTE ne priznaju zlocine OVK i tih drugih teroristickih/kriminalnih organizacija nego ih gledaju kao neke heroje.
  Znaci nije terorizam postaviti bombu u autobus, nije terorizam kidnapovati i ubijati civile i policiju?nije terorizam baciti rucnu bombu u restoran? I koja je razlika izmedju ovog i to sto drugi teroristi rade recimo Al-kajda, IRA, ETA? Nema razlike to su tipicni teroristicki kukavicki akti
  Odgovor

  Ime: Milivoje Radaković
  22.01.2013 19:18
  Dragi Aleksandre, ako planirate na nastavite da učestvujete u tim aktivnostima, najbolje bi bilo da odete da se ispavate nego što troll-ujete. I dobro se obucite ako je vedro.
  Pozdrav za grobljanske patrole!

  PS. Zanimljivo, otkako su grobari avanzovali u vojvode, i patrole su im bile grobljanske. Ranije dok su geometri vojvodovali s muškim društvom, mogli su i dalje da se otisnu. Valjda su bolje čitali te topografske karte, šta li...?
  Odgovor

  Ime: Serdjo
  23.01.2013 19:02
  Milivoje Radakovic
  Kapa dole na pravilnom zakljucivanju.
  Odgovor

  Ime: Aleksandar
  23.01.2013 10:46
  Lako je vama Radakoviću da pišete i delite savete iz mesta u kome možete mirno da spavate.
  Odgovor

  Ime: Milivoje Radaković
  23.01.2013 17:44
  Slava Gospodu!
  Odgovor

  Ime: Miodrag iz Peci Grad: Beograd
  23.01.2013 16:48
  Hmmm??? Da... A savest???
  Odgovor

  Ime: Jasar Grad: Svedska
  24.01.2013 08:40
  Miodrag@
  Hm,jesi siguran Miodraze da treba pricati o savjesti ? Bilo bi to pogubno po vas .
  Odgovor

  Ime: Alfonzo
  23.01.2013 19:44
  Koja savjest ??? Mozda ona iz izvadjenih Kosovara iz hladnjaca u Dunavu. Ili ona iz masovnih grobnica Kosovara iz Batajnice (okolina Beograda). Ili ona iz masovnih grobnica iz okoline gradica Raske u okolini Kraljeva. Ili mozda iz rudnika Trepce gdje su Kosovari od srpskih partiota masovno bacani u bezdan. Ili ona u jezeru Perucac na Drini. Ili ona ....... Ima dosta toga sto Srbi znaju ali zele da prikriju.Na kraju ce dobiti ono sto su oduvijek
  zeljeli: kraljevinu Srbiju..... od Beograda pa do Vranja. To je srbijanska realna drzavna granica. Kraljeve kosti su sada dobili iz Londona -samo treba njegove granice da ozvanice.
  Odgovor

  Ime: Aleksandar
  24.01.2013 19:22
  Te dogadjaje koje si nabrojao i koji su poluistiniti su na savesti paravojnih formacija koje su samo ukaljale obraz svima onima koji su posteno branili svoju domovinu.

  ps. Realne granice Srbije su one za vreme Cara Dusana silnog.
  Odgovor

  Ime: Miodrag iz Peci Grad: Beograd
  24.01.2013 18:01
  @ Jasar Grad: Svedska
  @ Alfonzo
  Ja da napisem samo: "I..." vi bi ste nasavili...
  Onako po obicaju...
  Uostalom prekopavanje i pominjanje grobnica i poginulih vam je postao obicaj...
  Cak rusite Spomenike Veteranima u Mostaru...
  I Spomenik Zrtvama Fasizma u Kosovskoj Vitini...
  A u svim obicajima Balkanskih naroda, se ni u razgovoru ne pominju mrtvi, da im se kosti ne bi prevrtale...
  Ali, sta cemo, nekome je nekrofilija postalo opsesija a babe narikace profesija...
  A ja sam samo hteo da kazem, na Acovu konstataciju da Radakovic moze da pise i deli savete iz mesta gde moze mirno da spava...
  I ja sam, za razliku od Aleksandra, u mestu gde mogu mirno da spavam, i savest mi je cista...
  I, pored toga, sto sam izgubio zavicaj, i sto sam ovamo gde sam ne svojom krivicom, ipak bolujem od insomije... Zbog Aleksandra, zbog mojih Pecanaca Albanaca, zbog zivota koji smo imali...
  E, pa: I...
  Rekoh, eto vam slagvort, i neka vam moj cenjeni Imer cita lekcije.
  Jer zlocin se zlocinom ne moze opravdavati...
  A, i ja i Imer znamo bolje od vas i za hladnjace, i za trapove batajnicke i kosti radonjicke, i za na hiljade onih netragom nestalih... Nema ni Srpske ni Albanske porodice u kojoj nije neko poginuo ili nestao u ratovima 1998/99.god.
  I zar cemo i mlade tim pricama zarobiti...
  I uciti ih da rade ono sto ni nasi izrodi nisu radili!
  Hvala ti Imere na tvoj komentar, i znam da ovog puta, nisi to uradio kao "Vladin sluzbenik" kako sam te ja krstio.

  Ime: Imer Grad: Gjilani
  22.01.2013 04:31
  Ja kao Abanac izjavljujem da grobl;ja,ma cija da su,NE SRKRNAVLJAJU NA MOJE IME I IME MOJE PORODICE.Pa prema tome,ocekujem od Drzavnih pravosudnmih i istraznih organa da se sto pre pronadju vinovnici i da se kaz\ne po najvecim kaznama,pa i da se stave na STUB SRAMA,jer to nisu Albanci,nego najgora vrsta ljudi.To je najnizi AKAT,NAJNECIVILIZOVANI CIN,NAJBOLESNI UM,koji tako nesto mogu da rade.Isto bi savetovao i Srbe,da ne brinu,jer sve ovo sto se desava sa nadgrobnim spomenicima nije delo postenih Albanaca,nego je to delo bolesnih ljudi koji nemaju trunku znanja sta rade.Ali neka.Docice vreme i njima,pa cemo da vidimo ko su ti IDIOTI koji tako nesto rade.Ja i moja familija se ZGRAZAVAMO OVIM VANDALSKIM AKTIMA.
  Odgovor

  Ime: Anonimni posjetilac
  23.01.2013 20:05
  Bravo Imere, ali vidimo da imaju radikali elementi kao sto je neki koji se potpisuje kao Radakovic.

  Ime: emigrant Grad: München
  21.01.2013 23:20
  Jeste da ova situacija bila provocirana od strane Srbije uklanjanje spomen plocu UCPMB samo razlika da tamo u Srbij urtadila taj cin licno drzava ( zandarmerija) a kod nas frustrirani ljudi,gledao sam nase vjesti i vidio sam da u Viti ( Vitina) zbog takvog ponasanja suspendovni 5 albanskih policajca komandira policije i jos 4 drugih policajaca,a u Srbij se aplaudira uklanjanje spomen ploce !


  Odgovor

  Ime: Nikola Grad: Srbija
  23.01.2013 14:40
  A u Vitini se ne aplaudira? Je li za Albance NOB nije važna? Da li su se oni oslobađali u tom NOBu? Ima li poginulih Albanaca koji su takođe stradali u Vitini? Ako vi vraćate Srbiji za ono što se dešavalo devedesetih tako što rušite groblja, palite kuće i pucate na ljude koji ionako žive u izolaciji, da li mislite da će i vama neko nekada da vrati, ili vi na to imate pravo?
  Odgovor

  Ime: emigrant Grad: München
  24.01.2013 11:15
  @ Nikola

  Ja licno osudjujem obe strane,prvo srpsku stranu sto su provocirali situaciju ( namjerno) i nasu stranu sto su se revansirali ( glupo)
  Odgovor

  Ime: Milivoje Radaković
  25.01.2013 16:27
  Dragi kolega, to Vam je balkanski Perpetuum Mobile - jedini koji se uspešno vrti u mestu!?
  Kada se sretnu glupost i zla namera, tu više ni zakoni konzervacije ne važe!

  Ime: Nikola Grad: Srbija
  21.01.2013 19:25
  To je taj reciprocitet, mi njima uklonimo spomenik, koji će im najverovatnije i biti vraćen da se postavi na neko drugo, prikladnije mesto, a oni dignu u vazduh porodičnu grobnicu nekog lika, probaju da zapale crkvu i pucaju u spomenik DECE koje je pobio neki manijak, koji još nije pronađen.
  Da, i stalno čitam bajke nekih dežurnih Albanaca kako su to njihove crkve, i kako su ih oni čuvali. Ko može u to da poveruje? Isto kao i da su Srbi narod najstariji i svašta još nešto. Sve isti pacijenti.

  Ime: Realista
  21.01.2013 18:24
  Groblja bilo cije vjere treba postovati i cuvati. Za ovo na Kosovu su Srbi sami krivi. Zar nisu do sada hiljadu puta rekli: "Gdje su srpska groblja -to je Srbija". Po toj logici bi trebalo pola Srbije pripasti Bosni a pola Kosovu,zbog ubijenih Bosnjaka ciji lesevi su pronalazeni u Srbiji i u rijeci Drini ili ubijenih kosovskih Albanaca koji su vadjeni iz hladnjaca u Dunavu,masovnih grobnica u Batajnici (okolina Beograda),grobnica u okolini gradica Raske...

  Ime: Ramadan
  21.01.2013 14:50
  Voleo bih da komentar objavi moj kandidat za predsednika Kosova, g. Milivoje Radakovic , kao i uvazena g-dja VB i uvazeni g-din Vojvodjanin. Molim RSE da objavi ovaj moj apel
  Odgovor

  Ime: Nicki
  21.01.2013 18:16
  "Ramadan"-Milojko
  Nije korektno da se predstavljate tudjim imenom.
  Odgovor

  Ime: Milivoje Radaković
  21.01.2013 17:03
  Ja bih uvodnu reč prepustio malenom "dejanu".
  Odgovor

  Ime: Jasar Grad: Svedska
  22.01.2013 19:21
  Slazem se gsn.Milivoje. "Mali od kuzine"bi bio najbolje rjesenje ? Fale nam njegovi "umirujuci"komentari !

  Ime: KS Grad: KS
  21.01.2013 12:40
  Demokracia në Kosovë!
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Prva epizoda – Podgoricai
  || 0:00:00
  ...  
   
  X
  24.04.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.