Dostupni linkovi

Priština osudila skrnavljenje groblja, policija čuva srpske spomenike


Fotografija iz arhive: Čovek pali sveću na oštećenom groblju u Mitrovici, jun 2012.
Fotografija iz arhive: Čovek pali sveću na oštećenom groblju u Mitrovici, jun 2012.
Veći broj pravoslavnih grobova oskrnavljen je u nedelju u opštinama Prizren i Klokot, saopštili su kosovski bezbednosni zvaničnici.

Kancelarija predsednice Kosova Atifete Jahjage osudila je oštećenja grobova srpske zajednice u Klokotu, ocenjujući ovaj čin kao neprihvatljiv i nedopustiv.

"Oštećenje grobova je u suprotnosti sa vrednostima kosovskog društva, tradicijom tolerancije i poštovanja među ljudima, religijama i različitim kulturama", navodi se u saopštenju.

Kosovska predsednica je pozvala istražne organe "da pronađu i uhvate počinioce tog vandalskog čina i da ih izvedu pred lice pravde".

Iako niko nije preuzeo odgovornost za oštećenje grobova, veruje se da su ti incidenti posledica nedeljenog uklanjanja spomenika bivšim pripadnicima Oslobodilačke vojske Preševa, Medveđe i Bujanovca (OVPMB) od strane Žandarmerije Srbije.

Vlada Republike Kosova je u ponedeljak osuđujući još jednom “ružan nasilan čin uklanjanja spomenika borcima OVPMB-a iz centra Preševa”, pozvala sve građane Kosova i Albance Preševske doline “na zrelost u njihovim reakcijama u vezi sa necivilizovanim činom vlade Srbije".

U saopštenju za medije Vlada ocenjuje da je "svaki nasilni akt oštećenja grobova srpske zajednice u suprotnosti sa tradicijom i zakonima Kosova, sa posvećenošću kosovskih institucija približavanju civilizovanim evropskim vrednostima i u potpunoj suprotnosti sa legitimnim interesima Albanca Preševske doline".

I šef Misije OEBS na Kosovu Žan Klod Šlumberger je osudio skrnavljenje pravoslavnih grobalja i verskih spomenika širom Kosova.

„Snažno osuđujem skorašnje skrnavljenje pravoslavnih grobalja na Kosovu“, istakao je on dodavši da je to "neprihvatljivo i krši ne samo prava verskih i etničkih zajednica kojima oni pripadaju, već i društva u celini.“

Šlumberger se pridružio pozivu svim zajednicama da se uzdrže od svih radnji koje bi mogle voditi ka nasilju.

„Cenim spremnost kosovske policije da pojača bezbednost oko pravoslavnih verskih objekata i podstičem nadležne za sprovođenje zakona da brzo identifikuju počinioce i privedu ih pravdi“, istakao je šef Misije OEBS-a na Kosovu.

EULEX je u saopštenju takođe osudio vandalizam i pozvao građane da poštuju zakon.

“Mirni protest je normalna pojava u svakom modernom, demokratskom društvu, ali namerno skrnavljenje groblja i verskih objekata treba da bude apsolutno osuđeno", stoji u saopštenju u kojem se dodaje da je EULEX spreman "da pomogne i podrži lokalne institucije vladavine prava, ukoliko za to bude bilo potrebe.”

I Ambasada SAD, specijalni predstavnik EU Samuel Žbogar i KFOR oštro su osudili u ponedeljak rušenje pravoslavnih nadgrobnih spomenika na Kosovu.

Američka ambasada u Prištini izrazila je žaljenje što je uklanjanje spomenika u Preševu, na jugu Srbije, izazvalo "nasilne reakcije na Kosovu".

"SAD sa žaljenjem gledaju na ovakvo nasilje i osuđuju upotrebu sile protiv spomenika, crkava i pripadnika zajednice kosovskih Srba koje su se desile tokom prošle noći", navodi se u saopštenju.

"Ovo je trenutak kada svaka odgovorna osoba treba da spreči dovođenje u pitanje reputacije Kosova. Samo oni koji poštuju druge, zaslužuju poštovanje", navodi se u saopštenju KFOR-a.

Pojačane mere bezbednosti

Tačan broj oštećenih grobova još nije objavljen, ali se nezvanično pominje 56, od toga 27 grobova u Klokotu i 29 u Prizrenu.

Arbër Beka iz Policije Kosova je za Radio Slobodna Evropa izjavio da je "istraga u toku i da za sada nema uhapšenih".

“Dana 20. januara oko 18.30 sati u Klokotu je prijavljeno skrnavljenje grobova. Tokom patroliranja i redovnog obilaska srpskog groblja, policija je primetila oštećenja na nekoliko nadgrobnih spomenika, koji su bila pomereni s mesta i ležali su na zemlji”, kazao je Beka.

Prema njegovim rečima, policijske jedinice rade na slučaju, ali nema izveštaja o mogućim osumnjičenim osobama.

"Sličan slučaj je prijavljen i u Prizrenu. I tamo je policiji dostavljena informacija o oštećenju nekoliko natpisa na nadgrobnim spomenicima”, kazao je Beka.

Portparol Policije Kosova Arbër Beka potvrdio je, takođe, da je policija pojačala patrole i mere bezbednosti u blizini srpskih spomenika na Kosovu da se, kako je rekao, ne bi dogodili incidenti slični onima u Prizrenu i Klokotu.

“U trenutku kada imamo izveštaje o nekoliko istih slučajeva, normalno je da policija pojača svoje aktivnosti kako bi sprečila slične incidente”, izjavio je Beka.

Inače, spomenik bivšim pripadnicima OVPMB je bio postavljen u dvorištu zgrade Skupštine Opštine Preševo. Njegovo uklanjanje u nedelju izazvalo je reakcije institucija i političara na Kosovu koji su ocenili da je takva odluka zvaničnog Beograda "kršenje osnovnih ljudskih prava" i "kukavički čin".
XS
SM
MD
LG