Dostupni linkovi

U Srbiji se obnavljaju omladinske radne akcije: Uz rad promovišu solidarnost


Zoran Stevovski
Zoran Stevovski

Iako više nisu popularne kao u periodu posle Drugog svetskoga rata, kada su mladi dobrovoljnim radom gradili pruge, puteve, mostove i hidrocentrale, tradicija omladinskih radnih akcija se obnavlja.

Ove godine, akcijaši su se ponovo okupili u Kraljevu gde su prošle godine, sanirali posledice poplava, a sada pošumljavaju padine Stolova stradale u požaru 2007. godine.

Zoranu Stevovskom iz Ohrida, koji ima 48 godina, ovo je 14. radna akcija. Poslednje dve su u Kraljevu, a u bivšoj Jugoslaviji učstvovao je na 12 saveznih radnih akcija širom tadašnje zajedničke države. Priča da mu je to bilo najlepše iskustvo u životu pa se zato i prijavio da ponovo dođe u Kraljevo.

“Došli smo ovde u Kraljevo, jer nam je prošle godine ovde ostala duša, a ove godine smo došli da ostavimo i srce. Radimo na pošumljavanju Stolova, ali i na pošumljavanju svoje budućnosti. Ovde ima mladih, punih entuzijazma, koji žele da se druže, da rade i ovde razmenjujmo iskustva. Radimo i na promociji makedonske kulture, srpske kulture, bosanske kulture… Promovišemo i neke zaboravljene vrednosti kao što su moral, solidarnost i humanizam”, kaže Stevovski.

Pored akcijaških veterana, na trasi su i mladići i devojke kojima je ovo prvo akcijaško iskustvo. Zbog toga su stariji i iskusniji akcijaši njima prepustili inicijativu kako bi im omogućili da sami stvore dobru atmosferu i osete duh prohujalih vremena.

Njihovi utisci su veoma pozitivni, a prva akcijaška iskustva nešto potpuno novo za njih.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:31 0:00
Direktan link

Luka Petrović iz štaba Omladinske radne akcije Kraljevo 2015. kaže da će akcijaši iz različitih krajeva bivše zajedničke države, za dve nedelje na površini od 5.000 hektara zasaditi 25.000 sadnica.

“Radimo na pošumljvanju nepristupačnog trena planine Stolovi, područja koje je 2007. godine, znatno stradalo u požaru. Planiramo da sve sadnice zasadimo do 23. avgusta kada se akcija završava. Njviše akcijaša imamo iz Kraljeva, Beograda, Lazarevca, Novog Sada, Bele Crkve i Rume, a tu su nam i kolege iz Makedonije i Crne Gore. Očekujemo dolazak i akcijaša iz Maribora kao i iz Goražda, koji treba ovih dana da stignu u Kraljevo”, kaže Petrović.

Pored napornog rada na trasi, akcijaši i slobodno vreme uglavnom provode zajedno, uz različite zabavne programe i poneko podsećanje na vreme zajedništva, bar kroz akcijaške “Hej, haj brigade”, "Od Vardara pa do Triglava” i druge pesme koje su se nekada orile na radilištima.

XS
SM
MD
LG