Dostupni linkovi

Oprez zbog velikih vrućina


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Republički hidrometereološki zavod izdao je upozorenje na velike vrućine koje će pogoditi Srbiju ovih dana sa temperaturama i do 39 stepeni.

Zbog visokih temperatura ekipe hitne pomoći širom Srbije imale su proteklog vikenda povećan broj inetervencija na javnim mestima, a posebno su ugroženi građevinski radnici i poljoprivrednici koji moraju da rade tokom celog dana.

Lekari njima savetuju poseban oprez, a svim ostalim građanima preporučuju izbegavanje izlaska iz domova u najtoplijem delu dana od 10 do 17 časova, dokhroničnim pacijentimasvaetuju redovno uzimanje terapije.

Doktorka Gorica Srećković iz kragujevačke službe Hitne pomoći kaže za Radio Slobodna Evropa da ekstremno visoke temperature mogu biti posebno opasne za građevinske radnike i za poljoprivrednike, koji zbog prirode posla moraju da rade tokom celog dana, ali i za zaposlene koji rade u klimatizovanom prostoru.

“Prostorije u kojima rade službenici su uglavnom klimatizovane tako da oni rade u prijatnom ambijentu, ali je potrebno da budu oprezni kada izlaze napolje, na visoke temperature da razlika između temperature spoljašnje sredine i kimatizovane prostorije bud e do 10 stepeni. Radnici koji sun a otvorenom i koji moraju da rade i kada su najveće temperature, moraju da imaju propisana zaštitna sredstva, moraju redovno da uzimaju tečnost, hrana mora da bude lagana, a moraju i da se zaštite od sunca koje mođe izazvati opekotine”, kaže Srećković.

Naša sagovornica upozorava hronične bolesnike da redovno uzimaju terapiju i da se konsultuju sa svojim lekarima, a svim ostalim građanima savetuje oprezno ponašanje i izbegavanje izlaska na vrele ulice tokom najtoplijih delova dana.

“Najtopliji deo dana od 10 do 17 sati treba da izbegavaju deca i starije osobe. Takođe, prilikom izlaska, treba uzimati dosta tečnosti, treba se štititi od sunca, treba uvek imati pored sebe bočicu sa vodom, koistiti naočare za sunce i šešire i odeća treba da bude prilagođena, svetlih boja i od prirodnih materijala”, naglašava Srećković.

XS
SM
MD
LG