Dostupni linkovi

Demonstranti zauzeli zgradu ministarstva u Kijevu


Pristalice opozicije protestuju na Trgu nezavisnosti u Kijevu, 24. januar 2014.
Pristalice opozicije protestuju na Trgu nezavisnosti u Kijevu, 24. januar 2014.
Lideri ukrajinske opozicije pozvali su u petak na nastavak protesta nakon neuspelih pregovora sa šefom države Viktorom Janukovičem, nakon čega su demonstranti zauzeli zgradu Minjistarstva poljovprivrede i podigli nove barikade u centru Kijeva.

Višečasovni razgovori sa Janukovičem protekli su uzalud, kazao je Vitalij Kličko demonstrantima, ističući da nema smisla sedeti za pregovaračkim stolom sa nekim ko je “već odlučio da vas prevari”.

“Nemam nikakve garancije. Znam da su lagali mnogo puta. Svakome od nas su lagali. Želim primirje, ja Vitalij Kličko, obraćam se svakom od vas ponaosb. Molim se za primirje do sutra ujutru. Ili možete ovo prihvatiti ovo ili ne možete. Ali ja ću učiniti sve što mogu. Moramo da nastavimo pristisak da bi vlada podnela ostavku”, kazao je Kličko dodajući da strahuje da će biti novih žrtava.

On je rekao da je jedini ustupak koji je noćas obećao predsednik Januković da će osloboditi sve aktiviste i prestati s pritiscima ako ne bude sukoba, a da su odbijeni zahtevi opozicije o smeni vlade i raspisivanju vanrednih izbora.

Ukrajinski parlament bi trebalo da na zahtev Janukoviča zaseda u utorak da bi potvrdio eventualne ustupke opoziciji. Za sada nije izvesno da li će i kada biti nastavljeni pregovori. U međuvremenu, u petak u Kijev stiže evropski komesar za proširenje Štefan File.

Posle sinoćnih pregovora koji su završeni skromnim ustupcima "postalo je jasno da treba da se pripremimo na obećanu ofanzivu vođa opozicije", napisao je noćas na svom Fejsbuk nalogu Oleksandar Daniljuk, jedan od vođa opozicionog pokreta.

"Počeli smo. Aktivisti Spline Sprave (Zajednička stvar) su upravo zauzeli zgradu ministarstva poljoprivrede", dodao je on.

Lider stranke "Svoboda" Oleg Tjagnjbok rekao da postoji predlog da se stvori "tampon zona" između demonstranata i bezbednosnih snaga, pa će glavni skup na Trgu nezavisnosti biti zaštićen od policije. Očevici kažu da su demonstranti podigli zid visine četiri metra u roku od tri sata. Policija nije reagovala.

Vitalij Kličko prethodno je uspeo da izdejstvuje primirje između demonstranata i policije u Kijevu, dok traju pregovori.

Treći opozicioni lider Arsenij Jastenjuk, rekao je da demonstranti ne treba da odustanu, ali je i pozvao na mirne proteste.

Kličko je rekao i da su počeli protesti u nekoliko gradova i da će se drugi gradovi pobuniti.

"Treba da uradimo tako da se cela Ukrajina pobuni", rekao je Kličko pred demonstrantima.

SAD razmatra opciju sankcija

Demonstranti su u četvrtak zauzeli zgrade državne administracije u Lavovu i Rovnu.
Situacija je u petak ujutru mirnija, ali je i dalje bilo sporadičnih sukoba. Demonstranti su u sredu postavili ultimatum predsedniku Janukoviču da raspiše prevremene izbore u roku od 24 sata ili će se suočiti sa još žešćim protestom. Ukrajinski premijer Ukrajine Mikolaj Azarov odbacio je taj zahtev u četvrtak, optužujući opoziciju da želi da izvrši državni udar.

U Kijevu su prethodno izbili žestoki nemiri i u sukobima policije i demonstranata. BBC javlja da je u tim sukobima poginulo najmanje dvoje ljudi, dok opozicija tvrdi da ih je nastradalo petoro. Policija negira da je umešana u ubistva. Ona je saopštila da su oba lica ubijena iz lovačkog oružja, koje policija ne koristi.

U centru Kijeva od kraja novembra protestuju proevropski demonstranti posle odustajanja vlasti da potpišu dugo pripreman sporazum o približavanju sa Evropskom unijom u korist približavanja Rusiji.

U međuvremenu, portparol ruskog predsednika Vladimira Putina, Dmitrij Peskov rekao je da Rusija smatra "apsolutno nedopustivim" mešanje u unutrašnje poslove u Ukrajini i da veruje da će ukrajinske vlasti naći rešenje.

Potpredsednik SAD Džo Bajden pozvao je ukrajinskog lidera Viktora Janukoviča da se založi za mirno rešenje krize u svojoj zemlji. Portparolka State Departmenta Mari Harf je poručila:

“Pozivamo vladu Ukrajine da iskoristi priliku u ovim razgovorima i preduzme prvi korak ka nacionalnom pomirenju. Napomenula bih da to treba da uključi i ukidanje anti - demokratskih zakona koji su usvojeni prošle nedelje. Dakle, ponavljam, razmatramo različite političke opcije, uključujući i sankcije.”

Protesti u centru Kijeva započeli su u novembru, kada je ukrajinska vlada odlučila da ne potpiše sporazum sa EU, već se okrenula bližoj saradnji sa Rusijom.
XS
SM
MD
LG