Dostupni linkovi

Oporba: Smjena ravnatelja HRT politička egzekucija


Zgrada Hrvatske radiotelevizije, Zagreb
Zgrada Hrvatske radiotelevizije, Zagreb

Vladajuća većina razriješila je dosadašnjeg generalnog direktora Hrvatske radiotelevizije (HRT) Gorana Radmana i za vršitelja dužnosti na šest mjeseci postavila urednika Javnog servisa Sinišu Kovačića.

Dok vladajući kažu kako je uzrok smjene nezakonitost u vođenju poslovnih knjiga, oporba ne brani Radmana, ali se protivi načinu njegove smjene. Ovladavanje policijom, tajnim službama i medijima – to je školski primjer svih diktatura, kažu u oporbi.

Svega četvero zastupnika glasalo je protiv razrješenja Gorana Radmana sa funkcije glavnog ravnatelja Hrvatske radio televizije, 29 je bilo suzdržano, a za smjenu je glasalo 78 zastupnika vladajuće većine.

Vladajući žele smjenom Gorana Radmana i postavljanjem Siniše Kovačića politički preuzeti Javnu radioteleviziju i to je politička egzekucija, optužio je vladajuće socijaldemokrat Nenad Stazić opisujući usput prva dva mjeseca vlasti koalicije HDZ-a i Mosta.

Nenad Stazić
Nenad Stazić

"Još se niste ni ispilili, niste iz ljuske izašli van, ali odmah HRT, odmah mediji. I ne samo HRT nego ministar kulture, odmah je krenuo na neprofitne, nekomercijalne medije. Dakle, tu je stvar jasna. Jedino što vas zanima je ovladati represivnim aparatom, znači - policija, Sigurnosno-obavještajna agencija (SOA) i smjena njezinog ravnatelja Dragana Lozančića, napad na medije… To su tipične karakteristike, to je školski primjer svih diktatura, školski primjer!", istakao je Stazić.

HDZ odgovara da je upravo lijeva koalicija donijela zakon po kojem su oni pred tri i po godine smijenili ranijeg glavnog ravnatelja Hrvatske radiotelevizije, a po kojem će biti smijenjen i Radman.

"Nikada kompliciranija organizacijska šema, nikada veći broj urednika, nikada teže i netransparentnije odlučivanje, a u svim izvješćima i Programskog vijeća i Nadzornog odbora uvijek imate naznačeno – ponegdje i onim masnim tamnim slovima: ne dobivamo podatke od ravnateljstva i glavnog ravnatelja. Ne da nam podatke!", pojašnjava Jasen Mesić, nekadašnji HDZ-ov ministar kulture, neke segmente Radmanove uprave na HRT-u.

Goran Beus Richembergh iz oporbene Hrvatske narodne stranke – liberalnih demokrata je još pred godinu dana pozivao Radmana da odstupi sa funkcije.

Hrvatska radiotelevizija (HRT)
Hrvatska radiotelevizija (HRT)

"Definitivno je jasno da je tamo bilo jako puno problema. Ali, jednostavno je isto tako jasno da, kada su lijeve i liberalne vlade, da na Hrvatskoj radioteleviziji uglavnom vlada kaos, a kada su desne vlade – e, tada vlada cenzura i čizma!", navodi Goran Beus Richembergh.

Za vršitelja dužnosti glavnog ravnatelja HRT-a imenovan je televizijski urednik i novinar Siniša Kovačić.

Način kako su vladajući krenuli u smjenu Radmana Hrvatsko novinarsko društvo već je oštro osudilo, ocjenjujući da je to dokaz "kako je koalicija na vlasti odlučila ovladati javnim medijskim servisom u maniru nedemokratskih režima".

I Radman je ocijenio kako su motivi i povod za njegovu smjenu isključivo političke naravi, i najavljuje sudsku tužbu.

"Legitimno je da vladajuća većina želi imati ravnatelja koji im više politički odgovara i ja to ne dovodim u pitanje, ali zakon definira kako se to može i smije raditi. Ovo što se sada događa nije utemeljeno na zakonu", kazao je Radman na posebnoj konferenciji za novinare.

XS
SM
MD
LG