Dostupni linkovi

Politička odmazda: Smjena Šarovića ponovo pred Parlamentom


Mirko Šarović
Mirko Šarović
Iako je izvještaj o napretku u BiH pokazao kako zemlja ustvari nazaduje, te da se političari ne bave uspostavljanjem mehanizama za potrebe evropskog puta, najaktuelnija tema na dnevnom redu i dalje nije evropska agenda već razmjena fotelja. Tako je zahtjev za smjenu ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića, bio on smijenjen ili ne, pokazao svu nemoć lidera, od kojih neki i sjede u Vijeću ministara BiH, da poprave minoran učinak.

Dojučerašnji politički partneri u SNSD-u smatraju da je Mirko Šarović svojim radom kalkukisao sa bazičnim interesima RS, da se dodvoravao strancima, da djeluje protivno platformi o zajedničkom nastupu sa SDS-om, i tako u nedogled. Tako je većinom glasova usvojena inicijativa za njegovu smjenu, kao i smjenu još dva zamjenika ministara iz SDS-a.

Stranački obračuni, koalicije i savezi zanemaruju činjenicu da je Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, a kojim rukovodi Šarović, i jedno od najefikasnijih u ovom sazivu, no to mu stavljaju kao otežavajuću okolnost.

Šarovićeve kolege u Vijeću ministara BiH nemaju primjedbi na njegov rad.

„Ja sam prijatelj sa gospodinom Šarovićem. Sjedi na Vijeću ministara do mene. Izvanredno radi svoj posao“, kaže predsjednik SBB BiH i ministar sigurnosti Fahrudin Radončić.

Radončić je ostao dosljedan i glasao protiv smjene. No to nije prepreka da predsjednik SNSD-a Milorad Dodik insistira na njegovom odlasku po svaku cijenu, pa će četvrtak u Parlament na dnevni red ponovo Šarović. Na novinarsku konstataciju da je još aktuleni ministar Šarović dobro radio, u intervjuu za BHT1 Dodik kazao:

„Pa vodi ga kući ako je dobar. Naša je politička procjena da ne zaslužuje našu podršku u tom pogledu zato što SDS ne provodi konzistentno dogovorenu politiku. To je to.“.

SNSD se ne bavi pri tome činjenicom da je ovaj saziv Vijeća ministara BiH jedan od najneefikasnijih, niti su i u jednom slučaju smjena u ovom tijelu preispitivali ko kako radi svoj posao.

„Ovaj potez definitivno izbacuje SDS iz parlamentarne većine i unosi novi nemir prije svega unutar političkog diskursa, a onda političkim elitama omogućava da ovu situaciju iskoriste kako bi prikrili potpuni neuspjeh institucija na nivou BiH. VM je jedno od lošijih primjera u kontekstu efikasnosti i efektivnosti. Uprkos tome, unutar takvog lošeg VM upravo je ministar Šarović bio jedan od boljih primjera. Dakle, njegova smjena nema nikakve veze sa ostvarenim rezultatima“, konstatuje Adis Arapović iz Centra civilnih incijativa.

Stavovi protiv

I sam Šarović je svjestan kako sposobnost gubi bitku pred podobnosti:

„Nemam nikakav teret, svakoga mogu da pogledam u oči. Svoj posao sam radio odgovorno i pošteno i radiću ga do kraja, a na drugima je da procjenjuju da li je potreban takav ministar ili njegova stranka koju predstavlja“, kaže Šarović.

Kao protivnici smjene su se deklarisali i predstavnici SDA, čiji zastupnik u Parlamentu Šefik Džaferović navodi kako nije baš pametno prekomponovati vlast godinu pred izbore:

„Vlast treba da se bavi onim što joj je zadatak. Između ostalog, i implementacijom presude Sejdić-Finci i deblokadom NATO puta BiH i svim onim poslovima koje treba da radi vlast, a ne da se godinu dana prije izbora bave prekompozicijama i promjenama parlamentarnih većina“, kaže Džaferović.

U SDS-u smatraju da je riječ o odmazdi za sve glasnije zahtjeve za otkrivanjem kriminalnih radnji kojima su kao opozicija ugrozili SNSD i njihovog predsjednika Milorada Dodika.

„Ova incijativa ima veze sa našim zakonom o ispitivsnju porijekla imovine, sa pričom oko Mileta Radišića, Dodikovog kuma, i Grand Tradea, sa sviješću Dodika da mnoge kategorije stanovništva okreću leđa i Dodiku i aktuelnoj vlasti“, konstatuje predsjednik SDS-a Mladen Bosić.

Šarović je Dodiku, vjeruju mnogi, kriv jer mu je zavukao ruku u džep nakon što nije dao saglasnost na izgradnju projekta hidroelektrana na Drini, koje je RS planirala raditi sa Italijanima, smatrajući da bi država time bila oštećena.

Zanimljivo je da su nedavno su SNSD i SDP BiH dogovorili da se projekat Srednja Drina nastavi uz saradnju i oba entiteta, što bi mogao biti znak da SDP kalkuliše oko Šarovićeve smjene. Treba imati na umu i da je Milorad Dodik prije nekoliko mjeseci podržao SDP-ove zahtjeve, te iz Vijeća ministara izbacio SDA, pa se može očekivati protuusluga.

SDP BiH tek će u srijedu uveče na sjednici stranačkog predsjedništva zauzeti stav, kaže potpredsjednik stranke i ministar prometa i komunikacija BiH Damir Hadžić, koji je ipak glasao protivno zahtjevu SNSD-a:

„Biće danas odluka što se tiče SDP-a kad je riječ ne o Mirku Šaroviću nego o statusu SDS-a, da li je on i dalje dio parlamentarne većine ili nije“, kaže Hadžić.

Za očekivati je da će u Parlamentu ponovno nastupiti haos, koji u BiH nije stran, bar kad je Vijeće ministara u pitanju. Opet će se skupljati ruke, trgovati, ali i politički ratovati.
XS
SM
MD
LG