Dostupni linkovi

Odlazak mladih na strana ratišta uzrokuju besperspektivnost i indoktrinacija


Izvođenje uhapšenih nakon saslušanja, 12 avgust 2014.
Izvođenje uhapšenih nakon saslušanja, 12 avgust 2014.

Većina od 40 uhapšenih zbog učešća u sukobima u Siriji i u Iraku na strani ekstremističkih organizacija su mlađe osobe, rođene osamdesetih ili devedesetih godina 20. veka.

Neki od faktora koji utiču na indoktrinaciju mladih i njihovo regrutovanje u redove ekstremističkih organizacija su kriza političkog i razvojnog sistema, te nedostatak ekonomske perspektive i slab sistem obrazovanja, ocenjuje profesor filozofije u Prištini Blerim Latifi.

Latifi kaže da su tri odlučujuća faktora dovela do rekrutacije mladih Kosovara za rat u Siriji ili Iraku.

On kaže da na Kosovu postoji duboka politička kriza, sistematska kriza radikalne korupcije političkog života, gde politički sistem mladima ne nudi nikakve nade.

U društvu gde postoje takve krize, a naročito i one teške ekonomske, određene grupe pronađu odgovarajući teren za indoktrinaciju mladih za njihovo učešće u radikalnim grupama, uključujući i radikalne islamske.

"Još jedan jako važan faktor je nedostatak ekonomske perspektive za mlade na Kosovu. Već nekoliko godina smo u stanju ekonomske stagnacije i statusa kvo. U ovoj situaciji pesimizma, nedostatka ekonomske perspektive, uvek se nađe pojedinac ili grupa koja predloži građanima, mladima, neki alternativni put kako bi realizovali svoje interese i ekonomsku perspektivu", objašnjava Latifi.

Drugi važan faktor koji doprinosi ojačavanju radikalne interpretacije vere je i kriza u obrazovnom sistemu i drastičan pad kvalitetnog obrazovanja na Kosovu.

"Ova kriza je stvorila takvu situaciju da danas obrazovani sistem na Kosovu reprodukuje neznanje. U uslovima gde nema funkcionalnog, modernog i kvalitetnog obrazovanja, tu se upravo pojavljuju i grupe i pokreti i takve interpretacije verske ideologije koji žele da se ukorene u društvu", ističe Latifi.

Još jedan fenomen koji se desio posle rata na Kosovu jeste velika prisutnost međunarodne zajednice, uključujući i brojne nevladine organizacije iz različitih država koje su igrale ulogu humanitarnih organizacija, u fazi posle konflikta.

Ali za neke od tih organizacija, kaže Blerim Latifi, sumnja se da su još tada počele sa svojim aktivnostima i da delovanjem na versku indoktrinaciju, krijući se iza humanitarnog razloga.

Ove organizacije su zastupale radikalne i ekstremističke interpretacije religije, u ovom slučaju islama, i uspeli da tako utiču na jedan deo društva, naročito na mlade.

"Svi ovi pokreti koji promovišu radikalnu interpretaciju islama, stvorili su klimu verskog fanatizma koja je direktno dovela do takvih pojava mobilizma i regrutacije mladih za odlazak u takve ratove kao što su Sirija i Irak", kaže Latifi.

Nekoliko Kosovara je do sada poginulo na stranim ratištima, a njih 40 je ove sedmice uhapšeno zbog učešća u sukobima u Siriji i u Iraku, kao deo terorističkih grupa ISIS i Al-Nusra.

XS
SM
MD
LG