Nedjelja, 01. maj/svibanj 2016, 02:27 CET

  Srbija

  Mladić prebačen u Haški tribunal, sledi suđenje

  Izručenje Ratka Mladićai
  X
  31.05.2011
  Policija prevozi Ratka Mladića, ratnog komandanta vojske bosamskih Srba koji je optužen za genocid i ratne zločine, ka beogradskom aerodromu odakle je odletio za Hag, gde će ga čeka suđenje na Haškom tribunalu. (Iva Martinović, RSE, 31. maj 2011)
  Policija prevozi Ratka Mladića, ratnog komandanta vojske bosamskih Srba koji je optužen za genocid i ratne zločine, ka beogradskom aerodromu odakle je odletio za Hag, gde će ga čeka suđenje na Haškom tribunalu. (Iva Martinović, 31. maj 2011)

  Anketa uz članak

  Arhiva anketa
  Ratko Mladić, ratni komandant vojske bosanskih Srba, u utorak uveče prebačen je u pritvorsku jedinicu haškog tribunala koji će mu suditi za genocid i zločine protiv čovečnosti nakon 16 godina bežanja od pravde.

  "Mogu potvrditi da je Ratko Mladić u pritvoru haškog tribunala," izjavila je portparolka haškog tribunala Nerma Jelačić novinarima ispred tribunala.

  Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju je rekao u saopštenju, koje u celosti možete pročitati ovde, da će datum njegovog prvog stupanja pred sud biti naknadno objavljen.

  Oko 21.25 dva plavo-bela helikoptera doletela su do pritvora u Sheveningenu. Jedan se spustio unutar pritvorskog kruga, dok se drugi nije spuštao, a istovremeno je iza zidina pritvora ušlo nekoliko kombija.

  Šest sati pre toga je ministarka pravde Srbije Snežana Malović potpisala nalog o izručenju, a potom je beli avion Vlade Srbije prebacio Mladića iz Beograda.

  Jake bezbednosne mere pratile su ceo proces ekstradicije.

  Mediji prenose da će Mladićeva zatvorska ćelija biti veličine 15 kvadrata, da će imati prozor, kao i da će optuženik imati pristup teretani i časovima jezika.

  Mladić bi trebalo da se prvi put pojavi pred haškim tribunalom u roku od 48 sati.

  Ministarka pravde Srbije Snežana Malović je na konferenciji za novinare nešto iza 17 časova izjavila: "Poštovani građani, na osnovu svog ustavnog i zakonskog ovlašćenja donela sam odluku kojom se odobrava izručenje Ratka Mladića haškom tribunalu."  Dve kolone policijskih džipova, jedna od kojih je prevozila Mladića, odvojeno su između 16 i 17 časova napustile kompleks Višeg suda za ratne zločine i uputile se prema beogradskom aerodromu "Nikola Tesla".

  Nakon toga, avion sa Mladićem je uzleteo sa beogradskog aerodroma oko 17 časova i 20 minuta.

  (FOTOGALERIJA: Izručenje Mladića Hagu, 31. maj 2011)
  • Helikopter koji je navodno bio pratnja konvoju džipova koji su prevezli Ratka Mladića u pritvorsku jedinicu Sheveningen
  • Ratko Mladić u pritvoru u Beogradu
  • Pripadnik holandskih specijalnih snaga ispred zatvora Sheveningen u Hagu uoči dolaska Mladića
  • Novinari ispred pritvorske jedinice Sheveningen u Holandiji čekaju dolazak Mladića
  • Građanka BiH na ulazu u Sheveningen sa zastavom BiH
  • Avion koji je navodno prevozio Mladića u Hag nakon sletanja u Roterdam
  • Avion koji je navodno prevozio Mladića u Hag nakon sletanja u Roterdam
  • Avion koji navodno prevozio Mladića u Hag poleće sa beogradskog aerodroma ka Hagu
  • Avion koji navodno prevozio Mladića u Hag na beogradskom aerodromu
  • Konvoj vozila u kojem se navodno nalazio i Ratko Mladić na putu ka beogradskom aerodromu
  • Konvoj vozila u kojem se navodno nalazio i Ratko Mladić na putu ka beogradskom aerodromu
  • Konvoj vozila u kojem se navodno nalazio i Ratko Mladić na putu ka beogradskom aerodromu
  • Konvoj vozila u kojem se navodno nalazio i Ratko Mladić na putu ka beogradskom aerodromu
  • Konvoj vozila u kojem se navodno nalazio i Ratko Mladić na putu ka beogradskom aerodromu


  Sud je ranije u utorak odbio žalbu zastupnika Mladića na odluku o ispunjenosti uslova za izručenja Mladića Haškom tribunalu, potvrdila je za RSE portparolka Višeg suda u Beogradu Dušica Ristić.

  Mladić je 26. maja uhapšen u selu Lazarevo pored Zrenjanina, 15 godina nakon što je optužen za masakr 8.000 Bošnjaka u Srebrenici, godinu dana optužnice za  opsadu Sarajevo i ubistva i progon nesrba u drugim delovima BiH. Podatke o predmetu možete pronaći OVDE.

  Mladić će se u Hagu pridružiti Radovanu Karadžiću, njegovom političkom šefu za vreme rata u BiH, koji je uhapšen u ljeto 2008. godine i kojem se tuži za iste zločine kao i Mladiću.

  Poseta ćerkinom grobu

  Optužnicom suda, Mladiću se na teret u 11 tačaka stavljaju genocid, zločini protiv čovečnosti nad nesrbima i kršenja zakona i običaja rata tokom rata u BiH 1992-95.

  Ratko Mladic u pritvoru u Beogradu

  U dve tačke, Mladić je optužen za genocid, u ostalih devet na optužen je za progon, istrebljenje, ubistva, deportaciju, prisilno premeštanje, terorisanje i nezakoniti napadi na civile i uzimanje talaca.

  Prvu optužnicu protiv Mladića zbog genocida nad 7.000 muslimana u Srebrenici, Tribunal je podigao 25. jula 1995, ali je on bio begunac do 26. maja, kada su ga vlasti Srbije uhapsile u Lazarevu kod Zrenjanina.

  Mladić je nakon hapšenja odveden u sednište Bezbednosno-informativne agencije, a odatle u Specijalni sud gde je saslušan i gde je odbio da primi optužnicu.

  Sud je u petak, 27. maja, doneo odluku da su ispunjeni uslovi za izručenje Mladića Haškom tribunalu na šta se njegov advokat žalio zbog Mladićevog zdravstvenog stanja, ali je žalba danas odbijena.

  Mladić je posetio u utorak rano ujutru grob svoje ćerke na Topčiderskom groblju, u pratnji velikog obezbeđenja, posle čega je vraćen u pritvorsku jedinicu specijalnog suda, izjavio je zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić.

  Vekarić je podsetio da su se tužilaštvo i sud saglasili s Mladićevom molbom i da su nadležne službe procenile bezbednost te akcije i sprovele je u ranim jutarnjim časovima.

  Sve o hapšenju optuženika za genocid i zločine protiv čovječnosti nakon 15 godina bježanja od pravde. Svjedočenja, analize, komentari, multimedija.

  Detalji ekstradicije

  Zoran Glavonjić

  Haški optuženik Ratko Mladić u avionu za Hag bio je oko 17.20, nakon što je u koloni policijskih vozila pod maksimalnim merama obezbeđenja dovezen na aerodrom „Nikola Tesla“.

  U tim trenucima, Snežana Malović, ministarka pravde Srbije, na vanrednoj konferenciji za novinare rekla je odgovarajući na pitanje RSE da se Mladić nalazi na putu ka Međunarodnom sudu za ratne zločine.

  „Ratko Mladić je izručen na osnovu utvrđene optužnice, naloga za hapšenje i transfera. On se tereti za najteže zločine protiv čovečnosti i najteže povrede međunarodnog humanitarnog prava. Srbija je njegovim izručenjem ispunila svoju međunarodnu i moralnu obavezu. Dokazali smo da smo ljudi od reči.“   

  Prethodno je Snežana Malović, u 15 sati, potpisala rešenje o izručenju Ratka Mladića čime je počeo postupak ekstradicije, nakon što jer sud odbacio žalbu odbrane. Ona je rekla da čin izručenja Mladića predstavlja poruku pomirenja u regionu.

  „Izvođenje Ratka Mladića pred lice pravde je satisfakcija za žrtve i njihove porodice. Njegovom predajom Tribunalu rad na ovom predmetu nije završen. Očekujem da će se utvrditi ko mu je sve ovo vreme pomagao u skrivanju i zašto je država Srbija trošila enormna sredstva tragajući za Mladićem. I ko je za to odgovoran. Srbija neće biti utočište za one koji su počinili ratne zločine, ali ni za organizovane kriminalne grupe.“

  Do aerodroma u Surčinu, nekih dvadesetak kilometara od centra Beograda, odakle je za Holandiju upućen avionom Vlade Srbije, Mladić je od zgrade Specijalnog suda u Ustaničkoj ulici transportovan u koloni policijskih vozila u kojoj je bilo desetak džipova i jedno oklopno vozilo „hummer“.

  Konvoj su obezbeđivale jake snage žandarmerije, snajperisti oko zgrade suda, i policajci u civilu. Prethodno je ka aerodromu autoputem na kom je bio zaustavljen saobraćaj otišla još jedna kolona policijskih vozila koja je na pistu „Nikole Tesle“ stigla u minut do pet.

  Kao i pri izručenju haškog optuženika Radovana Karadžića, više policijskih konvoja kretalo se ka arodromu iz razloga bezbednosti.

  Ivica Dačić, ministar unutrašnjih poslova Srbije, rekao je da je period od hapšenja do izručenja Ratka Mladića protekao bez problema.

  „Taj period protekao je bez većih potresa. Mladićevim izručenjem Srbija je završila važnu etapu u odnosima sa Evropskom unijom i međunarodnom zajednicom i time pokazala da na odgovoran način pristupa unutrašnjim i međunarodnim obavezama. Hapšenjem Mladića izbijen je iz ruku alibi nekima koji su to stavljali Srbiji kao prepreku na daljem putu evrointegracija. I još jednom da kažem, jasno je da Vlada Srbije nije kalkulisala s datumom hapšenja Ratka Mladića. Da je bilo tempiranja, onda bi se to dogodilo pre Bramercovog izveštaja".

  Tokom izručenja Ratka Mladića na aerodromu “Nikola Tesla” nije bilo posebnih mera bezbednosti i avio-saobraćaj se odvijao normalno. Nakon što su obe kolone policijskih vozila napustile Specijalni sud saobraćaj je odblokiran u Ustaničkoj ulici, a policija i Žandarmerija su razišle.

  Stanje oko zgrade Specijalnog suda, ispred koje su od hapšenja Ratka Mladića kampovale brojne domaće i strane novinarske ekipe, nakon izručenja najtraženijeg haškog optuženika ponovo je uobičajeno.

  Zoran Glavonjić

  Novinarsku karijeru počeo je 1995. u informativnoj redakciji beogradske televizije Studio B. Radio je u beogradskom listu "Dnevni telegraf" i u dnevniku "Glas javnosti." Na RSE je od avgusta 2000. godine.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: Miroslav Đukić Grad: Jasenovac
  01.06.2011 14:31
  Pablo,
  Poređenje Nacista sa Srbima, koji su bile najveće žrtve nemačkih nacista i njihovih saputnika: Italijana, Ustaša, Handžar-divizije, balista, mađarskih Hortijevaca, Drljevićevih "zelenaša" i sl. je i besprizorno i bezobrazno. U Jasenovcu je stradalo 700.000 Srba, Jevreja, Roma i antifašista, gde je pravda za tamo poginule? Gde je pravda za Jadovno, Glinsku crkvu, Jajince, Banjicu...? Gde je za Dobrovoljačku, Medački džep, Bilogoru, Kostajnicu, Kazane, "žutu kuću"...?
  Očekujem da sada, nakon odvođenja Mladića u Hag, budu procesuirani i njegov nekadašnji zamenik (u Kninu) Dudaković, miloševićev telohranitelj Naser Orić, pravosnažno osuđeni zbog krađe bivši oficir JNA J. Divjak, bivši "jugosloven" Ganić, kao i grupa kradljivaca ljudskih organa sa KiM, na čelu sa "Zmijom". Svako ima pravo na prezumciju nevinosti, dok se pravosnažno ne utvrdi da je kriv, a kako to znamo iz američkih vestern-filmova, samo neznavena rulja može da veša ljude bez suda i presude .

  Ime: sad svako bleji
  31.05.2011 23:58
  Isti taj se sam predao,
  bolestan i napusten,
  -------------------------------------
  Niko nije zaboravio proslost
  niti je treba zaboraviti
  -------------------------------------------
  stvari se ponavljaju mnoge u razlicitim oblicima i ljudima
  -----------------------------------------------------------------------------------
  Naravno da ta osoba nije bila dobra ni za koga
  ------------------------------------------------------------------------------------
  a taj koji srusio F 16 i avioni u prethodnim napadima svi pobegli za Avijano, je tada svima kao strateg bio potreban
  ---------------------------------------------------------------------
  Kada tvrdoglavo nije hteo otici onima koji su ga kao stratega zeleli,
  napravio je gomilu uzasa radeci nesto sto su i drugi monstrumi radili,
  ---------------------------------------------------------------------------------------------------
  U svakom slucaju predao se , zbog bolesti najverovatnije
  ---------------------------------------------------------------------------------
  A to sto ga sada prikazuju kao generala koji "mokri" ne od straha vec od bolesti mogao bi bolje opricari franzuski general morijon ili drugi koji su
  sa njim kolo igrali
  ------------------------------------------------------------------------------------------
  kao i drugi plavi slemovi
  -----------------------------------------------------------------------------------------
  Niko njega ne brani, brani se on sam
  ----------------------------------------------------------------------------------------
  Da se sam nije predao mogao je sebi i zivot sam uzeti
  ----------------------------------------------------------------------------------------
  nije on gubitnik niti pobednik
  -----------------------------------------------------------------------------------------
  on je samo jedan od mnogih koji su zla napravili na ovoj planeti

  Ime: voja Grad: bgd
  31.05.2011 23:00
  cuj mladic prebacen u hag-nemoze to tako-kako nisu pitali-Marko,Sinisa Pavlovic,salis,x-i ostale trabante koji srbuju na ovom i ostalim forumima-sramota za srbiju da ovakve "srbske patriote" nepita nista.

  Ime: za Grad: Marko
  31.05.2011 22:51
  Sve sto si do sad pisao na ovom forumu obistinilo se-svaka ti cast srbska junacino,ziv mi dugo bijo samo tako nastavi.

  Ime: Marko
  31.05.2011 22:49
  Izdaja braco Srbi,
  samo nas apse-docice i amerima kraj.
  IMA BOGA.

  Ime: Anonimni posjetilac
  31.05.2011 20:58
  pablo
  Nije problem Replika Srska ne vi kao kolektiv to je problem koji se mora rijesiti

  Ime: Maxim Gorki Grad: Grozni
  31.05.2011 20:22
  Pitam se kakav je to heroj u narodu koji place i upisava se u gace kada ga hapse. Valjda su zaboravili ti njegovi miljenici onu staru sa Balkana:"Na muci se poznaju junaci"

  Ime: Imer Grad: Gjilani
  31.05.2011 20:09
  Ovo,ne svidja mi.On je trebao sa tim krvavim ocima,da mu se sudi u BiH,a ne u Hag,pa da odugovlace sudjenje.Kada je uzeo u vlasnistvo svo naoruzanje od JNA,on i njegov radovan,isli su po Bosni kao kauboji.Oni su dzali Sarajevo pod opsadom tri godine,i u njemu su,a i u celom BiH,ubijali oko 17.000 dece,a za odrasle i da ne govorimo.Kazu da je plakao u specijalnom sudu.Kako da ga nije ugrizao savet za ubijene dece u BiH.Seca li se on onih sest mladica kako njegovi TERORISTI istovaraju iz kamiona,i kako su ih streljali .Sram ga bilo.I sada Srbija se ljuljala 16 godina ga cuvala,i opet kaze da nisu znali gde je.Znamo mi srpsku politiku.Oni su ga cuvali 16 godina,dok ga ne otkazuje pamet,pa tada pred smrt da ga predaju,i mozda nece ovo docekati i kraj sudjenje.Nista drugo u toga nema.On je sacuvan samo radi toga.Kao sada sto kazu da ne zna sta prica,pomesa reci,nema secanja,pa oma tu i tu bolest,sto je sramota.Pa ovaj djubre,misleo da ce da bude njegovo i harao po BiH,sa onim drugim DABICEM.Nisu oni razmisljali da ce ih SLOBA na kraju da ih nasamari,i da ce da ih pisti niz vodu.Svaka cast slobi sto je znao sve da ih nasamari.Ubio arkana,stoiljkovica sokolovica,koliko hos bulatovica,i mnoge mnoge druge.A niko njega nije svatio da ce na kraj da ij rasturi sve.Molim RSE za objavu

  Ime: Pablo Neruda Grad: Evropska Unija
  31.05.2011 19:18
  Posto su tvorci neprirodne i abnormalne "republike srpske",rak rane BiH
  -a i Balkana /Karadzic,Mladic,ranije-Plavsic i Krajisnik...i ostali/ u Hagu....trebalo bi sada poceti sa razgradnjom njihobog krvavog djela. Ako se to ne uradi - sudjenje ce izgubiti svaki smisao i pravda za
  poginule Srebrenicane,Sarajlije,stanovnike Istocne Bosne,bosanske Posavine i Hercegovine - bice neispunjena. To bi bilo isto kao suditi Nacistima a ostaviti Nacisticku Njemacku nedirnutu. Hitler bi se ovome smijao u svom grobu.

  Poslušajte: Program za Srbiju

  Galerija

  Fotogalerija Karikature Predraga Koraksića Coraxa

  Jedan od najprepoznatljivijih karikaturista u Srbiji Predrag Koraksić Corax stalni je saradnik Radija Slobodna Evropa i jednom sedmično objavljujemo njegov komentar političkog života Srbije bez reči.

  Srpski s mukom

  Pančić: Gužva na listiću

  Šta god da nas čeka, bolje je da dođe što pre. Posle ove nedelje, kao ni posle prethodnih izborih nedelja u prethodnih četvrt veka, niko u Srbiji neće imati izgovor da nije imao mogućnosti da bira i da se pita, piše u kolumni Teofil Pančić
  Dalje/More
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Prva epizoda – Podgoricai
  || 0:00:00
  ...  
   
  X
  24.04.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.

  Program u biblioteci razvija kreativost kod dece

  Djeca iz predgrađa Vašingtona Aleksandrije učestvuju u programu pod nazivom “STEAMtivity”, koji je dijelom finansiran zahvaljujući donaciji Američkog udruženja biblioteka i kompanije Dizni...

  Černobil kao egzotična turistička destincaija

  Svake godine hiljade turista posete Černobil, a broj zainteresovanih postojano raste, a oni koji su ga obišli, slažu se da je poseban, jer je to jedino mesto na planeti na kojem se takozvani Sudnji dan - već odigrao...

  Naučnici ne odustaju od nukelarne fuzije

  Novi direktor projekta ITER, francuski fizičar i hemičar dr Bernar Bigo kaže da je reaktor najzad na putu da bude dovršen... njegovo sastavljanje bi moglo da bude završeno do 2025, dok bi prvi eksperimenti mogli da počnu 2028. godine...