Dostupni linkovi

Obradović: Protiv Brankice su političari, huligani i pojedini mediji


Vukašin Obradović
Vukašin Obradović

U Srbiji ne postoje normalni uslovi za bavljenje novinarstvom ocenio je predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Vukašin Obradović, nakon što je iz medijske kuće B92 saopšteno da iz bezbednosnih razloga odloži emitovanje emisije „Reporter“.

Kako je navedeno, odluka je doneta u dogovoru sa urednicom redakcije „Reportera“ - nekadašnjeg "Insajdera" - poznatom novinarkom Brankicom Stanković.

„Očigledno je da razne interesne grupe – ne samo političke, već i huliganske – i dalje imaju takav uticaj da mogu da dovedu do toga da se novinari osećaju nezaštićeno, a usled toga i da se skidaju emisije sa programa“, komentariše Vukašin Obradović, te dodaje:

„To je ozbiljan signal i vlastima i nama u medijima da moraju da se preduzmu ozbiljne mere kako bi se novinarima osiguralo da bez pritisaka i pretnji rade svoj posao. Brankica Stanković je zbog sličnih pretnji već šest godina u pritvoru. Ne smemo da dozvolimo, pre svega vlast ne sme da dozvoli, da se ponovi takva situacija sa nekim drugim novinarem.“

Iako je ekipa koja je realizovala „Reporter“ često uoči emitovanja svojih serijala primala brojne pretnje, ovo je prvi put da su odustali od emitovanja projekta.

Obradović smatra da se vlast do sada nije dovoljno ubedljivo distancirala od onih koji su upućivali pretnje.

„Ne samo to, već ih je pojačala pojavljivanjem raznih funkcionera vlasti u medijima, koji su prosto na indirektan, a često i direktan način, podržavali te pretnje. Sa druge strane, sada se i pojedini mediji direktno uključuju u hajku na Brankicu Stanković i ekipu „Insajdera“. Umesto novinarske solidarnosti, imamo danas medije i novinare koji vode hajku protiv svojih kolega, dovodeći u pitanje i njihovu ličnu bezbednost. To je sramota i za te medije, ali i za sve one koji tolerišu ovakvo ponašanje“, zaključuje predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije.

XS
SM
MD
LG