Četvrtak, 03. septembar/rujan 2015, 04:29 CET

Bosna i Hercegovina

Protest radnika "Konjuha" završen bez konkretnog dogovora

Protest radnika Konjuha u Sarajevui
X
29.01.2013
Radnici "Konjuha" nisu uspjeli postići konkretan dogovor sa federalnim premijerom oko dobivanja kredita. Nešto ranije oko 300 radnika održalo je mirni protest ispred ureda OHR-a u Sarajevu u koje su dan ranije krenuli pješke. 29. januar 2013. Video: Tina Jelin
VIDEO: Protest radnika Konjuha u Sarajevu
Radnici "Konjuha" iz Živininica u utorak nisu uspjeli postići konkretan dogovor sa federalnim premijerom Nerminom Nikšićem oko dobijanja kredita od 6 miliona KM neophodnih za pokretanje proizvodnje.

Dogovoreno je ipak da Uprava i nadzorni odbor Konjuh d.d. pripreme svu neophodnu dokumentaciju u vezi prijedloga rješenja poslovne krize u ovom preduzeću.

Nesto ranije oko 300 radnika Konjuha održalo je mirni protestni skup ispred ureda OHR-a u Sarajevu. Na sastanku sa šefom kabineta Visokog predstavnika dobili su podršku svojim zahtjevima i planu mjera za revitaliziju preduzeća.

Kako je nakon sastanka potvrdio predsjednik sindikata Konjuha Mevludin Trakić, ured OHR-a dao je punu podrsku radnicima, odnosno planu mjera za obnovu rada preduzeća.

"Za pokretanje proizvodnje i konsolidaciju firme neophodno je 6 miliona KM i deblokada računa kako bi preduzeće preživjelo, no bez pomoći federalne vlade to je nemoguće", kazao je Trakić.

Nakon razgovora sa šefom kabineta Visokog predstavnika Trakić očekuje da OHR u pregovorima sa Vladom Federacije preuzme ulogu posrednika.

Radnici su dan ranije krenuli pješice prema Sarajevu. Nakon sto su prenoćili  u Kladnju osiguran im je prijevoz autobusima do Sarajeva.

Inače, radnici su u dva navrata prošle godine kretali pješice za Sarajevo. Prošle godine odobren im je kredit od Razvojne banke u iznosu od 2,5 miliona KM, i to za pokretanje proizvodnje.
 
Nakon što je preduzeće "Konjuh" vratilo dugovanja, ostalo je samo milion maraka, što je slažu se i radnici i uprava, nedovoljno, posebno ako se zna da su

Tina Jelin - Dizdar

Novinarstvom se počela baviti 1996. godine. Od 1998. radi za Radio Slobodna Evropa. Bila je i stalni suradnik Studija 88,  Radija101, Reuters-a. Višestruko nagrađivana novinarka.

Ovaj forum je zaključen
Komentari
     
Nema komentara u ovom forumu. Budite prvi i dodajte komentar.
Novi serijal RSE
Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
Retrospektiva "Perspektive"i
|| 0:00:00
...  
🔇
X
29.08.2015
TV serijal Perspektiva o najosjetljivijim temama mladih na Balkanu, koji RSE emituje u saradnji sa NED, nakon petog ciklusa realizira ljetne epizode koje se bave analizom tema pokrenutim u Mostaru, Budvi, Sarajevu i Istočnom Sarajevu, Novom Sadu, te Banjaluci. U naredna dva mjeseca gledaćete najzanimljivije detalje sa snimanja i komentare mladih koji su učestvovali u projektu, moderatora, političkih analitičara, gledalaca. Producent je Mebius Film.