Subota, 30. april/travanj 2016, 09:09 CET

  Bosna i Hercegovina

  Protest radnika "Konjuha" završen bez konkretnog dogovora

  Protest radnika Konjuha u Sarajevui
  X
  29.01.2013
  Radnici "Konjuha" nisu uspjeli postići konkretan dogovor sa federalnim premijerom oko dobivanja kredita. Nešto ranije oko 300 radnika održalo je mirni protest ispred ureda OHR-a u Sarajevu u koje su dan ranije krenuli pješke. 29. januar 2013. Video: Tina Jelin
  VIDEO: Protest radnika Konjuha u Sarajevu
  Radnici "Konjuha" iz Živininica u utorak nisu uspjeli postići konkretan dogovor sa federalnim premijerom Nerminom Nikšićem oko dobijanja kredita od 6 miliona KM neophodnih za pokretanje proizvodnje.

  Dogovoreno je ipak da Uprava i nadzorni odbor Konjuh d.d. pripreme svu neophodnu dokumentaciju u vezi prijedloga rješenja poslovne krize u ovom preduzeću.

  Nesto ranije oko 300 radnika Konjuha održalo je mirni protestni skup ispred ureda OHR-a u Sarajevu. Na sastanku sa šefom kabineta Visokog predstavnika dobili su podršku svojim zahtjevima i planu mjera za revitaliziju preduzeća.

  Kako je nakon sastanka potvrdio predsjednik sindikata Konjuha Mevludin Trakić, ured OHR-a dao je punu podrsku radnicima, odnosno planu mjera za obnovu rada preduzeća.

  "Za pokretanje proizvodnje i konsolidaciju firme neophodno je 6 miliona KM i deblokada računa kako bi preduzeće preživjelo, no bez pomoći federalne vlade to je nemoguće", kazao je Trakić.

  Nakon razgovora sa šefom kabineta Visokog predstavnika Trakić očekuje da OHR u pregovorima sa Vladom Federacije preuzme ulogu posrednika.

  Radnici su dan ranije krenuli pješice prema Sarajevu. Nakon sto su prenoćili  u Kladnju osiguran im je prijevoz autobusima do Sarajeva.

  Inače, radnici su u dva navrata prošle godine kretali pješice za Sarajevo. Prošle godine odobren im je kredit od Razvojne banke u iznosu od 2,5 miliona KM, i to za pokretanje proizvodnje.
   
  Nakon što je preduzeće "Konjuh" vratilo dugovanja, ostalo je samo milion maraka, što je slažu se i radnici i uprava, nedovoljno, posebno ako se zna da su

  Tina Jelin - Dizdar

  Novinarstvom se počela baviti 1996. godine. Od 1998. radi za Radio Slobodna Evropa. Bila je i stalni suradnik Studija 88,  Radija101, Reuters-a. Višestruko nagrađivana novinarka.

  Ovaj forum je zaključen
  Komentari
       
  Nema komentara u ovom forumu. Budite prvi i dodajte komentar.
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Prva epizoda – Podgoricai
  || 0:00:00
  ...  
   
  X
  24.04.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.