Dostupni linkovi

Obama ne isključuje naoružavanje opozicije u Libiji


Granate koje su eksplodirale ispred kolone vozila pobunjenika u blizini Bin Javada, 29. mart 2011.
Granate koje su eksplodirale ispred kolone vozila pobunjenika u blizini Bin Javada, 29. mart 2011.
Predsjednik SAD Barak Obama izjavio je u utorak uveče da ne isključuje mogućnost snabdevanja oružjem libijske opozicije, ali je naglasio da je procjena odnosa snaga pobunjenika i režima Moamera Gadafija još u toku, prenela je američka TV-mreža NBC.

Upitan o mogućnosti američkog snadbevanja oružjem opozicionih snaga, Obama je odgovorio: "Ja to ne isključujem. Ali, nisam ni rekao da će se to desiti...".

"Mi još pokušavamo da procenimo šta će uraditi Gadafijeve snage. Prošlo je devet dana od početka vojne operacije međunarodne koalicije u Libiji'', kazao je predsednik SAD i naglasio da naoružavanje pobunjenika neće biti potrebno ako Gadafijeve snage budu dovoljno oslabljene.

"Ali, mi u ovom trenutku ništa ne isključujemo"
, podvukao je Obama.

Obama je istakao da je Gadafi bitno oslabljen i da će na kraju otići sa vlasti. On je, takođe potvrdio da će Amerika pomoći Gadafijevim protivnicima slanjem humanitarne pomoći, lekova i komunikacione opreme.

Američki predsednik naglasio je da kampanja u Libiji ne nagovještava vojnu akciju u Siriji ili nekoj drugoj zemlji u kojoj su na nasilan način ugušeni protesti.

Prema njegovim rečima, Libija predstavlja "jedinstvenu okolnost" u kojoj je koalicija zajedno pod mandatom UN krenula u "spašavanje mnogih života", ističući da je američka vojska već previše rastegnuta.

Nova ofanziva pobunjenika


Najmanje nekoliko hiljada ljudi je poginulo, a više hiljada ranjeno od početka pobune protiv Gadafijeve vladavine pre više od šest sedmica, dok pobunjenici pod svojom kontrolom sada drže veći deo istoka te severnoafričke zemlje a pro-Gadafijeve snage su u prestonici Tripoliju i drugim gradovima na zapadu.

Šef francuske diplomatije Alen Žipe je na konferenciji u Londonu rekao da su Francuska i njeni partneri spremni da razgovaraju o naoružavanju pobunjenika, ali ne bez podrške nove rezolucije Saveta bezbednosti UN.

Progadafijeve snage pokrenule su početkom sedmice novu ofanzivu, konsolidujući kontrolu nad zapadnim delom Libije.

Prelazni nacioalni savet Libije koji predstavlja libijske pobunjenike, insistirao je na sastanku u Londonu da "zločini" koje je počinio Moamer Gadafi ne smeju ostati "nekažnjeni".

"Ideja je da Gadafi odgovara za svoje zločine na pravičnom suđenju u Libiji", izjavio je koordinator PNS za Veliku Britaniju Guma El Gamati.

Istovremeno, libijska nacionalna televizija emitovala je u utorak uveče snimke na kojima je prikazan Kamis Gadafi, jedan od sinova Moamera Gadafija, za kog se poslednjih dana spekulisalo da je ubijen u bombardovanju.

Vojna operacija od 550 miliona dolara

Vojna intervencija u Libiji koštala je američko Ministarstvo odbrane vanrednih 550 miliona dolara, a troškovi predviđeni za naredne tri nedelje su još 40 miliona, potvrđeno je u Pentagonu.

Raketa koja pada (desno) u predgrađu Tajura, 29. mart 2011.
Između 19. i 28. marta, municija, dodatni sati letenja i potrošnja goriva za avione i brodove, koštali su oko 550 miliona dolara, potvrdila je za Frans pres predstavnica Pentagona, kapetan fregate Kejtlin Kesler.

"Oko 60 procenata tih troškova otpalo je na municiju"
, koja je korištena protiv Gadafijevih snaga, rekla je Kesler.

SAD su ispalile 192 od ukupnih 199 krstarećih raketa "tomahavk" koje su ciljale položaje libijske protivavionske odbrane i komandne centre.

Jedan "tomahavk" košta 1,5 miliona dolara, procijenio je komandni oficir NATO, američki admiral Džejms Stavridis pred Komisijom za odbranu Senata SAD.

Kriza u arapskom svijetu






Analize, komentare, intervjue, fotografije i videa o međunarodnoj akciji protiv Libije, kao i o situaciji u Egiptu i drugim arapskim zemljama nakon protesta i promjena, možete naći ovde.
XS
SM
MD
LG