Srijeda, 04. maj/svibanj 2016, 19:28 CET

  Svijet

  Obama u Stanju nacije: Ekonomija ključno pitanje

  Barack Obama u obraćanju Kongresu, februar 2013.
  Barack Obama u obraćanju Kongresu, februar 2013.
  U obraćanju Kongresu o govoru “The State of Union” (Stanje nacije), američki predsjednik Barack Obama, u srijedu rano ujutro po centralnoevropskom vremenu (3.00 sata), fokusirao se na američku ekonomiju, za koju je, kako je ocijenio, ključno pitanje stvaranje uslova za zapošljavanje. Pozvao je na diplomatsko rješenje za Iran, a Sjevernu Koreju da ispuni međunarodne obaveze. Najavio je povlačenje još 34.000 trupa iz Avganistana.

  Govor koji je trajao više od sat vremena počeo je sa citatom bivšeg američkog predsjednika Džona Kenedija - da su svi članovi Kongresa bez obzira na strančku opredijeljenost prije svega tu kao “partneri za obezbjeđivanje napretka. Tako je Obama pozvao i Demokrate i Republikance da “interese partija ostave po strani”.

  Prema očekivanjima svih, fokusirao se oporavak ekonomije, ključno je stvaranje novih radnih mjesta, poreska reforma, koja, kako je rekao “neće biti lak posao”, podsticanje privatnog preduzetništva i oporavak srednje klase, navodeći primjere vraćanja proizvodnje nekih tehnoloških džinova u SAD kao novog smjera u kojem se treba razvijati.

  Kako je rekao, prvi zadatak jeste smanjenje budžetskog deficita, ali to neće predstavljati ekonomski oporavak zemlje. U govoru se nije služio brojkama i predviđanjima već je predstavio svoje viđenje kako obezbijediti oporavak i rast, kroz koje ključne oblasti.

  Jedan od važnih elemnata za stavaranje novih radnih mjesta u Americi je i ugovor o globalnoj slobodnoj transatlanskoj trgovini. Obama je rekao da upravo rade na postizanju ugovora o slobodnoj trgovini sa EU.

  Pozvao je dvije strane u Kongresu da zajednički rade i na postizanju dogovora o klimatskim promjenama, naglašavajući da prelazak na nove ekološki čiste izvore energije i industrije može takođe pospješiti američku ekonomiju. Zatražio je i povećanje minimalne zarade u SAD, jer kako je naglasio, građani najbogatije države na svijetu, koji rade puno radno vrijeme, moraju imati minimalnu zaradu koja će im omogućiti da žive iznad granice siromaštva.

  Očekivano, Obama je takođe pozvao na sveobuhvatnu imigracionu reformu u SAD, nastavak zdravstvene reforme, založio se za zaštitu žena od diskriminacije i nasilja, jednaka prva za LGBT populaciju i porodice.

  Podrška zakonu o kontroli oružja

  Posebnu je pažnju posvetio reformi obrazovnog sistema, naročito srednjeg i visokog obrazovanja, koje, kako je rekao, zbog povećanja troškova školarine ne smije biti rezervisano za manjinu. Obrazovanje je ključno za nastavak sveobuhvatnih reformi u zemlji i, kako je podcrtao, posebno srednje obrazovanje mora pratiti nove tehnološke trendove na tržištu rada.

  Obama je i Demokrate i Republikance pozvao da podrže zakon o kontroli oružja da bi se smanjilo oružano nasilje u SAD, podsjećajući na masakr od prije dva mjeseca u Newtounu, (neki od roditelja žrtva bili su prisutni u Kogresu), te na nedavno ubistvo tinejdžerke u Čikagu, koja je prije samo tri sedmice bila u Vašingtonu na njegovoj inauguraciji, a njeni su roditelji u srijedu bili u Kongresu, za vrijeme obraćanja američkog predsjednika naciji.

  Pozvao je i na reformu izbornog sistema u Americi, kojim će se svim građanima omogućiti kvalitetnije i bolje pravo glasa. U Kogresu je među gostima bila 102 godine stara gospođa iz Floride, koja je na posljednjim novembarskim izborima u SAD morala 6 sati čekati da bi glasala.

  Od vanjskopolitičkih tema najavio je povlačenje još 34.000 američkih trupa iz Avganistana i končanje misije u toj zemlji do kraja naredne godine. Najavio je i pomoć u obuci avganistanskih snaga, kako zemlja po okončanju međunarodne misije ne bi ponovo potonula u haos:

  Obama: Povlačenje iz Avganistana do kraja iduće godinei
  X
  13.02.2013
  Američki predsjednik Barak Obama u obraćanju Kongresu najavio povlačenje još 34.000 američkih trupa iz Avganistana i končanje misije u toj zemlji do kraja naredne godine. Najavio je i pomoć u obuci avganistanskih snaga, kako zemlja po okončanju međunarodne misije ne bi ponovo potonula u haos. 12.2.2013. AP Video

  Obama je rekao da su SAD i dalje odlučne da gone teroriste svuda po svijetu, gdje god je potrebno, ali da zato, kako je kazao, nijesu potrebne hiljade vojnika već druga vrsta pomoći zemljama poput Jemena, Libije, Somalije, koje se bore sa ostacima Al Kaide za koju je rekao da danas predstavlja “sjenku” organizacije koja je 11.septembra 2001 izvršila teroristički napad na SAD.

  Obama je rekao i da je došlo vrijeme za “diplomatsko rješenje iranskog nuklernog pitanja”, a Sjevernu Koreju upozorio da mora ispunjavati međunarodne obaveze, podsjećajući da je posljednjom nuklearnom probom prekršila rezolicije Savjeta bezbjednosti UN.

  Američki predsjednik se založio da se krene ka konačnom rješenju palestinsko- izraelskog problema, ukazao na teškoće političkih tranzicija poput one u Egiptu, u zemljama Arapskog proljeća, naglašavajući da će se SAD zalagati za poštovanje ljudskih i manjinskih prava te međunarodnih standarda u tim procesima.

  Najavio je nastavak pritiska na sirijski režim, podršku opozicionim pobunjeničkim snagama ali ih ipozvao da “moraju poštovati osnovna prava svih građana Sirije”. Kako je rekao, sve ove poruke prenijeće sljedećeg mjeseca svojim sagovornicima tokom turneje po Bliskom istoku.

  Biljana Jovićević

  U novinarstvu je od 1998.godine. Radila tri godine na Radiju Crne Gore. Od septembra 2001. je izvještač iz Podgorice za RSE, a od jula 2009. je stalni član redakcije u Pragu.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: Sasa Grad: Beograd
  13.02.2013 11:05
  Da li ste mogli kraci tekst da napisete, ni reci o imigraciji. Da li je bilo tesko napisati ceo govor/

  Ime: P. A.
  13.02.2013 09:43
  Pa naravno! Sve ostalo (ostala pitanja) su samo izmisljene kamuflaze za posrnulu ekonomiju. Cim vam politicar pocne govoriti o suverenitetu, granici, zastavi, neprijateljima i odbrani, znajte da sa privredom ne ide kako treba. Jer ako je ekonomija dobra i svima su novcanici puni, niko vise nije prijemciv za gluposti tipa "neprijatelji su svuda oko nas". Jeste ima "mali" problem, kada drzava napravi svojim gradjanima visoki standard jasuci po grbaci drugih drzava (Engleska, Amerika...), pa se onda demokratski principi prosire izvan granica Amerike, zapljusnu te mucene drzave koje su do juce bile jahane, pa onda one vise ne pristaju na to. Onda prijeti pad standarda i naravno, pocinje zapaljiva patriotska retorika. Veliki politicar se prepoznaje po hrabrosti da povede vlastiti narod u bolju ekonomiju, ali samo na bazi vlastitih resursa i vlastite pameti. Vrijeme je da i Amerika nadje jednog takvog.
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.