Dostupni linkovi

Obama: Proširićemo napade na IS i Siriju


Barak Obama
Barak Obama

Američki predsjednik Barack Obama saopštio je noćas da je spreman da napadne "Islamsku državu" u Siriji kao i u Iraku i da će rasporediti na stotine dodatnog američkog vojnog osoblja u intenziviranoj kampanji s ciljem da se „razbije i na kraju uništi“ ova militantna grupa. Obama je ipak naglasio da će SAD predvoditi međunarodnu koaliciju u borbi protiv "Islamske države" ali i da neće biti američkih borbenih trupa na stranoj zemlji.

U govoru za koji se, kako se navodi u komentaru BBC-ja, Barack Obama nadao da će izbjeći, budući da nikad nije želio da bude ratni lider, američki je predsjednik priznao da se nastavljaju suočavati sa terorističkim prijetnjama.

„U ovom trenutku najveća prijetnja dolazi sa Bliskog istoka i Sjevera Afrike, gdje radikalne grupe koriste nezadovoljstvo u svoju korist.Jedna od tih grupa je i ISIL koja sebe zove Islamska dražava“, naveo je.

Obama je podsjetio da su ovi teroristi jedinstveni po svojoj brutalnosti, načinu na koji su ubili dva novinara Jamesa Foleya i Stevena Sotloffa, kao i egzekucijama drugih zarobljenika, djece, silovanjima, prisiljavanju žena na ropstvo i brakove, te prijetnjama religijskim manjinam genocidom.

„Da razjasnimo dvije stvari: ISIL nije Islam. Nema religije koja odobrava ubistva nevinih, i velika većina žrtava ISIL-a su muslimani. I ISIL sigurno nije država.To je bivši Al Kaidin saradnik u Iraku koji je iskoristio sektaške sukobe među zajednicama tokom građanskog rata u Siriji da osvoji teritorija na obje strane sirijsko-iračke granice.Ne priznaje ih niti jedna vlada, niti im se ljudi pokoravaju. ISIL je teroristička organizacija, jednostavno i jasno. I nemaju nikakve vizije, osim da pobiju one koji im se nađu na putu“, definisao je militante američki predsjednik.

U ovom obraćanju uoči obilježavanja godišnjice terorističkog napada na SAD 11.septembra 2001., Obama je u strategiji proširenja borbe protiv "Islamske države" precizirao da će Amerika predvoditi široku koaliciju protiv nove terorističke prijetnje.

“Naš cilj je jasan, razbićemo i na kraju uništiti ISIL kroz sveobuhvatnu antiterorističku strategiju.Amerika će se pridružiti širokoj partnerskoj koaliciji.Već sada saveznici lete u avionima sa nama iznad Iraka, šalju oružje kao podršku iračkim snagama sigurnosti i sirijskoj opoziciji, razmjenjuju obavještajne podatke i obezbjeđuju milijarde dolara humanitarne pomoći”, rekao je dodao:

“Ovo je najbolji način američkog vođstva, uz ljude smo koji se bore za sopstvenu slobodu i ujedinjeni smo s drugim nacijama u ime naše zajedničke bezbjednosti i humanosti”.

Iako Amerika sprema raspoređivanje još stotine vojnog osoblja u Irak, pojasnio je da tamo neće biti vojnih borbenih trupa, jer SAD “neće biti uvučene u još jedan kopenini rat u Iraku”.

“Ali ja želim da američki narod shvati da će ovi napori biti drugačiji od ratova u Iraku i Avganistanu. Oni neće podrazumijevati da se američke borbene trupe bore na stranoj zemlji”.

Konkretno, američki je predsjednik najavio nastavak “sistemske kampanje vazdušnih napada" koja bi se mogla proširiti i na ciljeve u Siriji. Pozvao je Kongres da odobri dodatne izvore za obučavanje i opremanje sirijskih boraca protiv Islamske države. Ponovio je da nakon svega što je učinio svom narodu, Bašar al Asad, ne može biti saveznik u borbi protiv ISIL-a.

Još 475 pripadnika vojnog personala SAD biće poslato u Irak da pomognu tamošnje iračke I kurdske borce protiv militanata.

Jedan visoki zavničnik Obamine administracije rekao je novinarima na press konferenciji da će velika obuka za borbu protiv IS biti provedena u Saudijskoj Arabiji koja se saglasila da bude domaćin takvog programa.

Američki državni sekretar John Kerry drugog dana svoje bliskoistočne turneje, baš danas je u Saudiskoja Arabiji, u Džedi, gdje traži podršku za veliku međunarodnu koliciju u borbi protiv IS. Kerry je u srijedu bio u Iraku a planirano je još da istim povodom posjeti Jordan, Egipat i Tursku.

Početkom ove sedmice i čelnici Arapske lige saopštili su da su spremni da se bore protiv "Islamske države".

XS
SM
MD
LG