Dostupni linkovi

EU ukinula vize za građane BiH


Ilustrativna fotografija, Midhat Poturović.
Ilustrativna fotografija, Midhat Poturović.
Evropska unija je u ponedjeljak odlučila da ukine vize građanima BiH i Albanije.

Odluka će 14. decembra biti objavljena u službenom listu EU, a građani BiH će od 15. decembra moći slobodno putovati.

Odluka je donesena jednoglasno na sastanku ministara unutrašnjih poslova 27 zemalja članica EU, što znači da se Holandija složila da povuče rezerve koje je još krajem prošle sedmice imala na ukidanje viza za BiH i Albaniju.

Na snazi ostaju dva kontrolna mehanizma, monitoring kojim će se provjeravati da li se dogovoreni i dostignuti standardi poštuju u kontinuitetu i mehanizam ranog upozoravanja u obliku stalnog dijaloga u čije je fokusu pitanje azilanata.

Nakon što je početkom 2008. započeo dijalog Evropske komisije sa državama zapadnog Balkana, prvo o viznim olakšicama, a potom i o potpunom ukidanju viza, došli smo, konačno, do dana kada su evropski ministri unutrašnjih poslova, najpozvaniji da podignu rampe za bh. biometrijske pasoše, stavili potpise na odluku kojom se BiH, zajedno sa Albanijom, pridružuje zemljama čijim stanovnicima za putovanje prostorom Schengena ne trebaju vize.

A riječ je o prostoru koji, sa izuzetkom Velike Britanije i Irske, obuhvata sve članice EU, uz tri države kojer nisu u Uniji - Island, Norvešku i Švicarsku.

Iz Vijeća ministara su tim povodom podsjetili kako je Evropska komisija krajem maja ove godine objavila prijedlog da se dvije države, nakon što su ispunile glavninu uvjeta, pridruže Makedoniji, CG i Srbiji, koje su 19. decembra prošle godine dobile bezvizni režim.

Evropska komisija u Briselu, 11. februar 2010.
Narednih par mjeseci je iskorišteno da se dovrši sve što je stajalo na putu ukidanju viza, da bi Evropski parlament, nakon što su podršku ukidanju viza dali njegovi komiteti za unutrašnju i vanjsku politiku, 7. oktobra dao zeleno svjetlo i za BiH i Albaniju.

Vijeće ministara EU je krajem prošle godine, zajedno sa Parlamentom, usvojilo političku deklaraciju da će dvije institucije učiniti sve da BiH i Albanija, nakon što ispune uvjete, bez odlaganja dobiju bezvizni režim, prepoznavajući važnost tog čina za budućnost reformi i evropskih integracija dvije države.

Evropsko povjerenje

Mislim da će EU veoma pažljivo posmatrati provođenje u praksi bezviznih putovanja, tako da je za vlasti važno da nastave sa striktnom primjenom svih sigurnosnih elemenata, ocjenjuje Alexandra Stigmeyer iz Evropske stabilizacijske inicijative.
Izvori Vijeća ministara, svjesni dilema kakve postoje među nekim od evropskih članica, poput Njemačke, Holandije, Francuske, Danske, straha od mogućeg vala imigranata iz našeg pravca, ukazuju na važnost monitoring mehanizma, kakav je nedavno predložila Evropske komisija, a koji bi trajno kontrolirao provođenje ključnih elemenata sigurnosti, kada je riječ o stabilnosti bezviznog režima datog zapadnom Balknu. Tu su, pored ostalog, gra nična kontrola, sigurnost putnih isprava, borba protiv organizovanog kriminala, korupcije, regionalna saradnja, te poštivanje ljudskih prava.

Evropske će članice redovno, svakih šest mjeseci, dobijati Komisijine izvještaje o tome, čineći tako bezvizni režim trajnom obavezom za one koji ga uživaju. Drugim riječima, dolazak na bijelu listu jeste privilegija, kakvu treba uvijek iznova zaslužiti, upozoravaju u Briselu.

Alexandra Stigmeyer
iz Evropske stabilizacijske inicijative, vjeruje kako će sada, kada se otvore granice, Evropska unija sa pažnjom pratiti kako se provodi odluka i da li se zlopuotrebljava evropsko povjerenje.

"
Mislim da će EU veoma pažljivo posmatrati provođenje u praksi bezviznih putovanja, tako da je važno da građani BiH i Albanije ostave dobar utisak na Uniju i njene stanovnike, a za vlasti je važno da nastave sa striktnom primjenom svih sigurnosnih elemenata. U suprotnom, vlasti u evropskim državama će reći: bila je to greška, i moglo bi to imati loše posljedice po nastavak integracijskog procesa", kazala je ona.

*****
Ostali prilozi iz ovosedmičnog programa Na vratima Evrope:
Moon: SAD čvrsto podržavaju visokog predstavnika

*****
Program Na vratima Evrope - svake nedjelje od 15 sati samo u našem radijskom programu i na internet stranici. (Autor programa:
Gordana Sandić-Hadžihasanović)
  • Slika 16x9

    Elvir Bucalo

    Novinar s diplomom Akademije likovnih umjetnosti i tri decenije iskustva, nakon rada na sarajevskoj 202-ci i Yutelu prijete i na nezavisnom radiju ISV za vrijeme rata, od 1997. izvještava iz Brisela za brojne bh. i međunarodne medija.

XS
SM
MD
LG