Petak, 12. februar/veljača 2016, 21:27 CET

  Srbija

  Novi Sad: Protest zbog skidanja zastave Vojvodine

  Protest zbog skidanja zastave, 11. novembar 2012. fotografije uz tekst: Norbert Šinković
  Protest zbog skidanja zastave, 11. novembar 2012. fotografije uz tekst: Norbert Šinković
  Nakon što su uprave dvaju novosadskih javnih preduzeća sklonile zastavu Vojvodine sa njihovih zgrada, Liga socijaldemokrata Vojvodine je pred jednom od njih održala protest.

  Pristalice stranke su uputile javni poziv da se pokrajinski simbol vrati na zgrade.

  Portparolka LSV-a Aleksandra Jerkov kaže da je to napad na vrednosti Novog Sada.

   „Zastava Vojvodine definisana je Ustavom Republike Srbije. Pravo Vojvodine da sama uredi gde će se zastava isticati uređeno je pokrajinskom odlukom i niko nema prava da u zavisnosti od toga ko čini vlast na lokalu odlučuje o tome hoće li biti zastava Vojvodine istaknuta ili neće biti istaknuta“, naglašava Jerkov.

  Javno gradsko saobraćajno preduzeće i „Tržnica“ su nakon promene vlasti u Novom Sadu pripali Demokratskoj stranci Srbije. Borko Ilić, predsednik gradskog odbora DSS-a kaže za Radio Slobodna Evropa da ne postoji nikakva zakonska ili ustavna obaveza po kojoj simboli pokrajine moraju biti istaknuti na gradskim preduzećima.

  “Ne postoji nikakva, ni zakonska ni ustavna obaveza da preduzeća čiji je onivač grad Novi Sad i koja su u vlastništvu grada odnosno Republike Srbije ističu simbole AP Vojvodine i u tom smislu ni do sada nije bila praksa na svim javnim i javno komunalnim preduzećima i javnim institucijama u Novom Sadu”, smatra Ilić.

  Inače, aktivisti Lige socijaldemokrata Vojvodine su ispred zgrade preduzeća „Tržnica“ podigli improvizovani jarbol sa republičkom i pokrajinskom zastavom.

  Oni su najavili da će inicirati promenu Zakona o državnim simbolima i tražiće da uništavanje i nepoštovanje pokrajinske zastave na teritoriji Vojvodine bude krivično delo.


  Norbert Šinković

  Diplomirao je na Odseku za medijske studije Filozofskog fakulteta u Novom Sadu. Radijskim novinarstvom počinje da se bavi još u srednjoj školi. Od 2011. dopisnik RSE.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: Anonimni posjetilac
  11.11.2012 22:06
  Formira se ustavotvorni pokret u Vojvodini

  http://www.e-novine.com/srbija/vesti/74252-Formira-ustavotvorni-pokret-Vojvodini.html

  Ime: Milan Grad: Sombor
  11.11.2012 15:21
  Bas se puno ligasa okupilo. To je dovoljno za cenzus u skupstini? Ako se kupi par hiljada glasova, ili ukrade. Dvadeset ljudi trazi zastavu Vojvodine. A koliko tu ima Srba? Koliko vas ima tu sa Madjarskim i Hrvatskim pasosem ,pored gospodje Jerkov?
  Odgovor

  Ime: Milivoje Radaković
  11.11.2012 19:16
  Liebe Milan, Mađarska nije svojim vojvođanskim sunarodnicima podelila pasoše, a hrvatske pasoše je dobio svako ko je stao u red. Najzad, zar nisu baš ovi DSS turbo-Srbi onomad tražili ruske pasoše?! (Ah, da, kad radiš da Ruse, onda nisi izdajnik i strani plaćenik...)
  Ono što je ovde problem je što okupljeni foliranti nisu upali silom u ove zgrade, okačili svoje zastave, a zatečene nacoše izbacili kroz prozore. Dok ne vidim da se za prava bore po češki, ne mogu da im verujem da se ne foliraju, a ne mogu im verovati ni ovi nacisti.

  Ime: milan Grad: sombor
  11.11.2012 14:47
  Bas ih se puno okupilo. To je dovoljno za cenzus u skupstini? Ako kupis jos par hiljada glasova, ili ih ukrades.
  Odgovor

  Ime: Milivoje Radaković
  11.11.2012 19:17
  A, ko Vam ukrade naftna polja (uključujući i ono što vam je Geda lično otkrio)?

  Poslušajte: Program za Srbiju

  Galerija

  Fotogalerija Karikature Predraga Koraksića Coraxa

  Jedan od najprepoznatljivijih karikaturista u Srbiji Predrag Koraksić Corax stalni je saradnik Radija Slobodna Evropa i jednom sedmično objavljujemo njegov komentar političkog života Srbije bez reči.

  Gaf nedelje

  Nije pronađeno ništa za ovaj widget30861

  Srpski s mukom

  Hoću-neću, ili: Limiti političkog žongliranja

  Odavno je primećeno da je tehniku vladanja Vučića moguće opisati kao permanentnu predizbornu kampanju, što se tumači time da je premijer kroz sada već dugogodšnje političko iskustvo shvatio da mu kampanje najbolje idu od ruke
  Dalje/More
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda - Bijeljinai
  || 0:00:00
  ...  
   
  X
  08.02.2016
  RSE u saradnji sa The National Endowment for Democracy emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novoj sezoni od 52 epizode, čija je središnja tema nasilje sa kojim se mladi suočavaju, tolerancija, ljudska prava, druga epizoda govori o mladima u Bijeljini. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.

  Rusija koči Balkan na putu ka EU i NATO

  Analitičari smatraju da Moskva, čak iako ne može da integriše balkanske zemlje u organizacije koje sama kontroliše, kao što je Evroazijska ekonomska unija, želi da one ostanu neutralne i da spreči širenje NATO-a i Evropske unije...

  Demokratska debata: Intenziviranje kampanje

  Dvoje predsedničkih pretendenata demokratske stranke, Hilari Klinton i Berni Sanders u četvrtak su održali šestu debatu u Milvokiju u državi Viskonsin.

  Hamilton: Povratak politike Hladnog rata

  Danijel Hamilton, izvršni direktor Centra za transatlantske odnose Univerziteta Džons Hopkins smatra da Rusija pokušava da se nametne kao nezavisna evroazijska sila.