Dostupni linkovi

Negodovanja zbog koncerata Cece i Ace Lukasa


Svetlana Ceca Ražnatović
Svetlana Ceca Ražnatović

Dolazak pevačice Svetlane Cece Ražnatović u Novi Sad ponovo je doveo do oštre debate u ovom gradu. Ovaj put će na glavnom trgu grada proslaviti dolazak Nove godine po julijanskom kalendaru. Kao i pre pola godine i sada je pokrenuta peticija za otkazivanje koncerta.

Vojvođanska partija u pratećem tekstu peticije navela je da je pevačica "jedan od glavnih simbola veličanja ratnih zločinaca i paravojne zločinačke politike tokom 90-ih." Zbog nastupa nezavodoljne su i druge stranke, ali i nevladine organizacije.

Predsednica Centra "Živeti uspravno", Milica Ružičić Novković, oštro je reagovala na to da grad pomoću sponzora pomaže nastup Arkanove udovice umesto, kako kaže rešava ozbiljne probleme sugrađana.

Centar, koji se bavi podrškom osobama sa invaliditetom, ostao je bez gradske donacije 2013. godine. Od tog trenutka ne može da obezbedi usluge personalne asistencije svojim korisnicma, a računi udruženja su u blokadi.

"Grad je za njen nastup obezbedio sponzorska sredstva a kad smo mi tražili od grada da nam pomogne pomoću sponzora, rečeno je da novca nema", kaže za RSE Ružičić Novković.

Ona je ranije u saopštenju Centra navela da je situacija izuzetno teška.

"Trenutno jedna osoba nije sigurna da li će neko moći uveče da joj asistira ili će leći gladna, drugoj je neophodna celodnevna asistencija i poslednja tri meseca je bezmalo u kućnom zatvoru i glava joj verovatno podseća na tablu za bockalice zbog mikroplanova koje mora da pravi i menja da bi pokrila dan, a ja se ne sećam kad sam poslednji put izuvena legla u krevet", istakla je predsednica u saopštenju.

Neki muzičari kojima je ponuđeno da nastupe pre folk pevačice, odbili su takvu ponudu. Novosadski bend Zbogom Brus Li objavio je da je ovakvu odluku doneo "iz etičkih razloga".

Svetlana Ceca Ražnatović
Svetlana Ceca Ražnatović

U međuvremenu, na više mesta u Novom Sadu osvanuli su natpisi: "Ovo nije Žitorađa", aludirajući na rodno mesto Svetlane Ražnatović, "Novi Sad nije Žitorađa" i "Nije ovo Žitorađa". Grafite je potpisala "Mlada Vojvodina".

Gradska vlast, na čelu sa Srpskom naprednom strankom, kaže da nastup finasiraju sponzori, ali do sad nije objavila spisak donatora kao ni honorar folk pevačice.

"Novi Sad je grad tolerancije i slobode izbora, te je svako dobro došao da izabere mesto i način proslave dočeka Nove godine prema Julijanskom kalendaru. Prema zvaničnim podacima i najavama nadležnih službi, očekuje se veliki broj građana iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, Crne Gore, Slovenije i Makedonije", stoji u saopštenju Gradske kuće.

Ova ponuda se ne uklapa u želje Novog Sada da 2021. bude evropska prestonica kulture, smatra kulturološkinja, Aleksandra Đurić Bosnić.

"Da li je moguće spojiti ovakav izbor sa kandidaturom jednog grada? Naravno da ne. Jedna ovakva kandidatura podrazumeva afirmaciju vrednosti u različitim umetničkim izrazima, vrednosti koje treba da budu različite, i one u svojoj osnovi i jesu, ali mi ovde ne govorimo o vrednostima već o nevrednostima", naglašava za RSE Đurić Bosnić i dodaje:

"Ne postoji opravdanje za nametanje ukusa. Prosto to nametanje većinskog ukusa nije dobar kriterijum. Nasilje neukusom nije pluralizam ukusa", kaže ona.

Svetlana Ražnatović poslednji put je u junu pevala u Novom Sadu u sklopu Tamburica festa.

Slavlje i u Čačku

Doček Srpske nove godine na gradskom trgu u Čačku neće organizovati lokalna samouprava, već Nova Srbija. Nastupiće folk pevač Aca Lukas i sastav "Riblja čorba", uz nezaobilaznu ikonografiju, u koju spadaju pečeni vo na ražnju i služenje vruće rakije. Čitava manifestacija, prema saznanjima RSE, neće koštati ispod 25.000 evra.

U stranci Velimira Ilića kažu da finansijski detalji oko angažovanja popularnih izvođača još nisu poznati i ističu da će troškove pokriti čačanski privrednici, mahom članovi Nove Srbije.

Aca Lukas
Aca Lukas

Ostoja Mijailović iz ove partije otkriva da pregovore oko uslova nastupa folk pevača Ace Lukasa vodi lično ministar Ilić, kao i da je nekoliko lokalnih privrednika zainteresovano da donira novac za doček pravoslavne nove godine.

"Biće pečeni vo na ražnju, kuvana rakija i odlična zabava. Od 22 do ponoći će pevati Aca Lukas, a potom od 00:15 do 02:00 Bora Čorba. Tradicionalno već 20 godina organizujemo Srpsku novu godinu na trgu i bilo bi glupo da toga ne bude i ove godine", kaže Mijailović.

Za Mirjanu Milenković Talović iz DS poražavajuća je činjenica da ministar Ilić nema prečeg posla nego da direktno pregovara sa folk pevačem Acom Lukasom o tome da li će gostovati na trgu u Čačku. Više od cene dočeka nju, međutim, brine izbor ovog izvođača.

"Jednostavno, to pokazuje njihov odnos prema stilu života u ovom gradu i to je prva stvar koja je za mene poražavajuća. Ko je to oslušnuo potrebe mladih, pa smatra da Aca Lukas treba da nam peva na trgu", navodi ona.

Novinar Aleksandar Arsenijević ne vidi veliku razliku između Ace Lukasa i "Riblje čorbe".

"Ja tu ne pravim bitnu razliku, s obzirom da 'Riblja čorba' odavno nije rokenrol bend, tako da se to svelo na Pink produkciju. Što bi se reklo, našla krpa zakrpu", ističe Arsenijević.

Prema izvoru RSE, upućenom u organizaciju manifestacija ovog tipa, Aca Lukas i "Riblja čorba" na trgovima ne nastupaju za manje od 10.000 evra, što znači da čitav događaj, sa svim pratećim troškovima, gotovo izvesno, neće koštati ispod 25.000 evra.

Šta o svemu misle građani Čačka
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:39 0:00

XS
SM
MD
LG