Dostupni linkovi

Reakcije: Smena vlasti u Novom Sadu stvara lošu atmosferu


Gradska skupština Novog Sada
Gradska skupština Novog Sada
Posle višenedelje neizvesnosti ko ima većinu u novosadskoj Skupštini, na maratonskoj vanrednoj sednici je potvrđena nova vlast koju predvodi Srpska napredna stranka.

Stranke i odborničke grupe okupljene oko Srpske napredne stranke su posle maratonskog zasedanja preuzele vlast u Novom Sadu. Međutim, ova sednica biće pamćena i po psovkama, dobacivanjima i nevaspitanom ponašanju odbornika.

Na čelu grada od sada je Miloš Vučević, kadar Srpske napredne stranke. Novi gradonačelnik najavljuje finansijsku reviziju javnih i komunalnih preduzeća.

„Mi ćemo izvršiti reviziju javnih i javno komunalnih preduzeća pre svega da bi građani znali od kog stadijuma mi preuzimamo odgovornost. Pre svega mi moramo imati bolju komunikaciju sa republičkom vladom. To je nesporno. Gradska vlast koja je posvađana sa republičkim vlastima ne može da očekuje ništa. Nažalost to je životna realnost“, rekao je Vučević.

Bivši gradonačelnik, Igor Pavličić je u svom obraćanju odbornicima naglasio da u kasi ostavlja šest milijardi dinara i skoro dve milijardi za rebalans budžeta.
U jeku prekomponovanja vlasti nova većina je smenila i predsednicu Skupštine, Aleksandru Jerkov. Ona je ovako prokomentarisala smenu.

„Osumnjičeni, izbačeni, prebegli i naterani su danas smenili demokratski izabranu novosadsku vlast. Ova većina osim toga što je napravljena na način na koji je napravljena, stvarena je pod ultimativnim pritiskom zamenika predsednika Vlade Republike Srbije koji je što otvoreno što van očiju javnosti pretio kako strankama tako i odbornicima učešćem u republičkoj vlasti po cenu toga da se danas u skupštini napravi ova većina“, rekla je Jerkov.

Umesto nje izabran je Siniša Sević iz redova socijalista.

Novu većinu čine odbornici Srpske napredne stranke, Socijalističke partije Srbije, Romske demokratske partije i Demokratske stranke Srbije. Njima su se pridružili i predstavnici odborničke grupe "Novi Sad-odmah", koju čini pet odbornika koji su mandate osvojili na listi Dveri pa potom isključeni iz stranke, kao i odbornik koji je mandat osvojio na listi stranke "Nijedan od ponuđenih odgovora" i potom isključen iz nje. U većini su i odbornici Srpskog pokreta obnove.

Pitali smo Novosađane kako vide promene i šta misle o jučerašnjoj sednici. Poslušajte odgovore.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:31 0:00
Direktan link



Sistem koji omogućuje preletanje odbornika iz jedne u drugu politicku grupu, uprkos tome sto su osvojili mandat na listi svoje stranke, stvara ovakvu situaciju – smatra kolumnista Teofil Pančić.

„Ovaj besmislen sistem omogućava svaku vrstu korupcije i interesnog i sličnog preletanja iz stranke u stranku. Ako vi to iskombinujete sa ovakvom situacijom u kojoj imate jednu republičku vlast i drugu lokalnu većinu onda dolazi do političkih i svakih drugih pritisaka, ucena i potkupljivanja. Nije to tako samo u Novom Sadu, gledali smo to i drugde i biće toga još. Ovo je prosto rezultat jednog nakaradno postavljenog sistema“, smatra Pančić.

Predsednik Centra za regionalizam, Aleksandar Popov kaže da političke poruke koje su se mogle čuti na vanrednoj sednici stvaraju lošu atmosferu.

„Ako je reč o posledicama, nije dobro da su iz nove većine još ranije stizale poruke da je sada Novi Sad, a sledeća je Vojvodina i najavili su novi obračun sa autonomašima. Jednostavno ovo miriše na stara vremena. Stvara se loša atmosfera u gradu“, zaključuje Popov.
XS
SM
MD
LG