Dostupni linkovi

Novi predsjednik Ukrajine položio zakletvu


Porošenko polaže zakletvu u Vrhovnoj Radi
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:02 0:00

Porošenko polaže zakletvu u Vrhovnoj Radi

Novi ukrajinski predsjednik Petro Porošenko u subotu je i zvanično stupio na tu dužnost nakon što je položio zakletvu u Vrhovnoj Radi, ukrajinskom parlamentu.

Porošenko, koji je postao milijarder kao čokoladni tajkun, izabran je na predsjedničkim izborima 25. maja, tri mjeseca pošto je proruski predsjednik Viktor Janukovič napustio Ukrajinu nakon višemjesečnih uličnih protesta.

Njegov izbor za čelnika ove zemlje uveliko podržava Zapad. Ipak, Porošenka sada očekuju brojni izazovi - kriza u odnosima s Rusijom koja je anektovala ukrajinski poluotok Krim, te proruski separatisti koji kontrolišu dijelove istočne Ukrajine, prenose agencije.

"Zaklinjem se da ću svim svojim snagama braniti suverenost i nezavisnost Ukrajine", rekao je 48-godišnji Porošenko na svečanosti.

Porošenko je u svom emotivnom obraćanju, koje su poslanici pozdravili ovacijama, naglasio da se Ukrajina nikada neće odreći Krima.

"Krim je bio, i uvijek će biti ukrajinski... ne želim rat, ne želim osvetu. Želim mir i učiniću sve za jedinstvo Ukrajine", rekao je Porošenko u svom inauguralnom govoru.

"U Ukrajini neće biti moguće uspostaviti mir sve dok ne budu normalizovani odnosi sa Rusijom. Pozivam naoružane grupe da polože oružje", potvrdio je Porošenko tokom na ceremonije polaganja zakletve.

On je naveo da će jedino ukrajinski biti zvanični jezik u državi, ali da će biti zagarantovana ljudska prava onih koji govore ruskim i drugim jezicima, prenosi RIA "Novosti".

Ukrajinski oligarh Porošenko nije povezan ni sa jednom strankom i vatreni je zagovornik ukrajinskog približavanja Evropskoj uniji.

Porošenko je iskusna i poznata politička ličnost u Ukrajini. Osim što je bio dijelom prozapadne vlade kao šef diplomatije, bio je i ministar privrede u proruskoj vladi Viktora Janukoviča. Uspio se izvući neokaljan od bilo kakvih značajnijih političkih skandala.

"Kralj čokolade", vlasnik najveće ukrajinske tvornice slatkiša Roshen (Rošen), podržavao je Narandžastu revoluciju 2004. i bio je neko vrijeme ministar spoljnih poslova u vladi Julije Timošenko koju je sada uvjerljivo porazio u prvom krugu izbora.

Kijev: Marš vojne garde povodom inauguracije, Video/Reuters
Vojna parada povodom inauguracije Porošenka
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:43 0:00

Popularnost u narodu mu je izrazito porasla nakon što je svoje bogatstvo stavio na raspolaganje prozapadnim demonstrantima. Uz to, njegovo milijarde dolara vrijedno poslovno carstvo funkcioniše, po ukrajinskim standardima, razmjerno pošteno.

Porošenko ima čvrstu podršku Vašingtona i Brisela i želi vratiti stabilnost u Ukrajinu što prije. Američki predsjednik Barak Obama pohvalio je njegov izbor kao "mudar" jer ima iskustva u rješavanju i političkih i ekonomskih problema.

Petro Porošenko je najavio da će se obračunati s pobunjenicima na istoku zemlje koje naziva "teroristima i banditima". Uprkos oštroj retorici, ipak nije udovoljio pozivima za uvođenje vanrednog stanja na istoku. Nada se da će smiriti tu regiju tako što će ponuditi amnestiju i obećati prijevremene regionalne izbore.

"Mislim da Porošenko ima jedinstvenu priliku", rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin i dodao: "On još uvijek nije okrvavio ruke. On još uvijek može... započeti izravan dijalog s građanima na jugu i istoku svoje zemlje."

Lična karta Porošenka

Rođen je 26. septembra 1965. u Bolhradu blizu Odese. Studirao je ekonomiju u Kijevu. Svoje carstvo čokolade izgradio je nakon raspada SSSR-a, a danas je vlasnik i građevinskih kompanija i uticajne ukrajinske televizije Kanal 5.

Forbes mu bogatstvo procjenjuje na milijardu eura.

Otac je četvero djece, a sebe opisuje kao pragmatičnog političara koji ukrajinsku budućnost vidi u Evropi, ali se i nada da će zatopliti odnose s Rusijom uzdajući se u svoje diplomatske vještine. Zagovara reformu lokalne uprave i jačanje ovlasti regija, kao i ekonomsku reformu i unapređenje investicijske klime. Najavljuje i žestoku borbu protiv korupcije.

Ukrajinski mediji pišu da je njegova nadmoćna pobjeda na izborima, zapravo, reakcija na oklijevanje i nesposobnost opozicije da nađe dodirne točke tokom i nakon antivladinih protesta u kojima je svrgnut s vlasti Viktor Janukovič.

Porošenko je, takođe, dobio podršku opozicionog čelnika i bivšeg boksačkog prvaka Vitalija Klička kao i tajkuna Dmitrija Firtaša, koji je dugo vremena imao srdačne odnose s Rusijom.

Nova prva dama

Ukrajinci su u subotu izrazili zadovoljstvo novom prvom damom Ukrajine Marinom Porošenko, kardiologom po struci, koja je bila stalno uz supruga za vrijeme njegove izborne kampanje.

"Ukrajincima zaista nedostaje prva dama. Veliko nam je zadovoljstvo što je vidimo sa suprugom. Izgleda kao Evropljanka", rekla je Ukrajinka Galina Pogranična koja je došla na ceremoniju inauguracije Petra Porošenka u centru Kijeva.

Marina Porošenko
Marina Porošenko
Prva dama je u subotu bila elegantno obučena sa sređenom skromnom punđom, potpuno drugačije od supruga predstavnika državnog aparata, koje obično nose staromodne kostime i imaju natapiranu kosu, ocijenjuje AFP.

Marina Porošenko (52) predstavlja veliki kontrast u odnosu na suprugu smijenjenog predsjednika Viktora Janukoviča. Ljudmila Janukovič nije nikada bila omiljena u narodu koji ju je zapamtio u lošem svjetlu. Ona je tokom ukrajinske revolucije 2004. izjavila da protivnici njenog supruga "jedu droginare narandže".

Gospođa Porošenko je odustala od svoje ljekarske profesije da bi se posvetila porodici. Za sada nije rekla šta će raditi kao prva dama.

Malo je vjerovatno da će se miješati u državne poslove, što Ukrajinci nisu mogli da oproste Raisi Gorbačov.

"Ukrajinsko društvo je patrijarhalno i pokušaji prve dame da utiče na politiku neće biti dobro viđeni", rekla je ekspertkinja za ukrajinsku politiku Larisa Kobeljanska.

"Ulogu koju će imati zavisi od predsjednika. Mi smo nasljednici tradicionalnog modela u kojem supruge igraju ulogu koju im supruzi odrede", dodala je ona.
XS
SM
MD
LG