Dostupni linkovi

Norac će morati vratiti još jednu odštetu


Mirko Norac, foto sa haškog suđenja, 2004.
Mirko Norac, foto sa haškog suđenja, 2004.
Trojka osuđena za ratne zločine nad srpskim civilima u Gospiću ujesen 1991. godine nepravomoćno je osuđena i da državi nadoknadi odštetu isplaćenu za dvoje građana srpske nacionalnosti koji su tada bili protupravno zatvoreni. Njihovi branitelji najavljuju žalbu.

Mirko Norac, Tihomir Orešković i Stjepan Grandić, pravomoćno osuđeni za ratne zločine nad srpskim civilima u Gospiću osuđeni su prvostupanjski da državi nadoknade 108.000 kuna (oko 14.500 eura), koliko je država isplatila Stojanki i njenom sinu, tada maloljetnom Đorđu Boriću kako bi im nadoknadila nematerijalnu štetu pretrpljenu zbog prisilnog odvođenja i dvodnevnog zatočenja u vojarni Perušić u listopadu 1991. godine.

O kakvoj se vrsti postupka radi pojašnjava za naš radio pravna savjetnica nevladine udruge Documenta Milena Čalić – Jelić:

„Dakle, radi se o regresnoj tužbi. Tužbu podnosi sama država protiv pravomoćno osuđenih pripadnika Hrvatske vojske radi povrata novca isplaćenog na ime naknade nematerijalne štete srodnicima oštećenih ili samim oštećenicima.“

Podsjetimo - Mirko Norac, Tihomir Orešković i Stjepan Grandić osuđeni su na riječkom Županijskom sudu na 12, 15 odnosno 10 godina zbog ratnih zločina nad srpskim civilima u Gospiću ujesen 1991. godine. Norcu ovo nije prva takva tužba da nadoknadi državi novac isplaćen žrtvama ratnih zločina ili njihovim srodnicima. „Još su dva postupka u tijeku,“ podsjeća gospođa Čalić – Jelić:

„To je isto regresna tužba u kojoj se traži povrat novca isplaćenog obitelji ubijenog u akciji Medački džep rujna 1993. godine , i još imamo jednu tužbu. Isto ide protiv Mirka Norca i traži se povrat 360.762 kune ( oko 48.000 eura) što je republika Hrvatska isplatila na ime nematerijalne štete supruzi i kćerki civila ubijenog 1991. godine u ratnim okolnostima na gospićkom ratištu. Radi se o civilu iz Karlobaga.“

Milijuni odštete samo za Loru

Norčev odvjetnik Vlatko Nuić obrazlaže zašto se žalio na prvostupanjsku presudu po kojoj Norac mora državi vratiti ovih 108.000 kuna:

„Sud nije pribavio one dokaze koje smo mio tražili da pribavi, a prije toga je postupak vođen na način da je Državno odvjetništvo vodilo postupak, a da Norca, Grandića i Oreškovića o tome uopće nije obavijestilo. Nakon toga su išli u regres. Kada se tako postupa, onda se u novom postupku kod regresa može podnijeti sve one prigovore koji nisu tamo postavljeni. S obzirom na takvu situaciju mi smo uložili žalbu i očekujemo da će ona na Županijskom sudu u Zagrebu biti uvažena“, kaže Nuić.

Ima još postupaka za nadoknadu novca isplaćenog žrtvama ratnih zločina ili njihovim srodnicima, koji su u raznim fazama, kažu u Documenti.

Postupak protiv Tomislava Duića i Tončija Vrkića, koji su bili pravomoćno osuđeni za ratne zločine nad civilima srpske nacionalnosti i ratnim zarobljenicima u vojnom zatvoru Lora u Splitu, i koji su bili tuženi da državi nadoknade novac isplaćen Mirku Šušku, koji je bio mučen u Lori, završen je nagodbom. Oni su bili dužni nadoknaditi 140.000 kuna (oko 18 i po tisuća eura). Duić i Vrkić su kao zapovjednik i zamjenik zapovjednika zatvora u Lori bili osuđeni 2006. godine na po 8 godina, a za ratne zločine od proljeća do jeseni 1992. godine.

Pravomoćna presuda za ratne zločine omogućuje žrtvama ratnih zločina ili članovima njihovih obitelji podnošenje privatne tužbe za naknadu nematerijalne štete.

Do sada je žrtvama ratnih zločina u Hrvatskoj ili članovima obitelji isplaćeno više milijuna kuna odštete - samo za žrtve iz Lore i članove njihovih obitelji po privatnim tužbama isplaćeno je prema medijskim izvješćima oko 2 i po milijuna kuna, a obitelj starca srpske nacionalnosti Đurađa Čanka ubijenog nakon Oluje u selu Zrmanja dobila je nešto više od 1,1 milijun kuna.

Dvoje preživjele djece iz obitelji Zec dobilo je – iako u tom slučaju zbog navodne proceduralne pogreške počinitelji ubojstva njihovih roditelja i maloljetne sestre nisu procesuirani i kažnjeni - kao svojevrsnu naknadu 1,5 milijun kuna.
XS
SM
MD
LG