Dostupni linkovi

Korać: Srbija nije odustala od ratnog programa


Žarko Korać
Žarko Korać

Predsednik Socijaldemokratske unije Žarko Korać izjavio je danas da Srbija nije odustala od ratnog programa iz devedesetih, bez obzira na formalne poruke koje "danas" šalje njena vlast.

"Čini se da se razlog za popularnost Srpske napredne stranke ne krije u njenoj evropskoj orijentaciji nego u uverenju gradjana da je evropski put samo privremen, a da vlast ne odustaje od nacionalnog, odnosno ratnog programa definisanog krajem osamdesetih i početkom devedesetih", rekao je Korać u Beogradu na medjunarodnoj konferenciji "Regionalno pomirenje: dometi i problemi".

Dodao je da je odnos vlasti Srbije prema pomirenju u regionu licemeran i da je nemoguće ući u proces pomirenja "bez pravljenja inventara šta se desilo tokom devedesetih".

Kako je naveo, za tako nešto u Srbiji ne postoji volja.

"Srbija je sa naprednjačkom vlašću zaustavila proces suočavanja sa prošlošću, a o tome svedoči činjenica da se oni koji su u Haškom tribunalu osudjeni za ratne zločine u Srbiji dočekuju kao heroji, čime se želi poslati poruka da su nepravedno osudjeni", kazao je Korać.

Dodao je da je vlast u Srbiji uzurpirala temu pomirenja u regionu "što je veoma opasno", jer u tome nisu iskreni, a dokaz neiskrenosti je odnos Srbije prema Bosni i Hercegovini.

Korać je rekao da će u svetlu predizbornih aktivnosti u Srbiji odnosi u regionu biti dodatno pogoršani, jer će vlast u kampanji na taj način prikupljati jeftine političke poene.

Konferenciju "Regionalno pomirenje: dometi i problemi" u Beogradu organizovao je Helsinški odbor za ljudska prava, uz podršku američke fondacije NED i Open Society fondacije.

XS
SM
MD
LG